• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Handig
  • /
  • Houten letters maken? Zo kun jij dit makkelijk zelf doen!

Wil jij houten letters maken? Dan ben je op de juiste pagina terecht gekomen. Ik weet namelijk een hele goede manier om dit te doen!

[share_box]

 

[divider height=”30″ style=”zigzag” line=”default” themecolor=”1″]

Houten letters maken? Zo kun jij dit makkelijk zelf doen!

 

houten hart maken Als je op deze pagina terecht bent gekomen ben jij vast en zeker op zoek naar ideeën of inspiratie om zelf letters van hout te gaan maken.

Op deze pagina zal ik je de geheimen vertellen van de houtbouw klussers die tegenwoordig de mooiste houten letters maken. Het zijn mooie decoratieve toevoegingen aan vele kamers binnen ons huis.

Houten letters vallen onder de wanddecoratie en worden vaak zelf gemaakt door klussers. Het zijn ideale projectjes die je kunt doen met steigerhout dat je over hebt van grotere projecten.

In dit artikel lees je wat we nu eigenlijk bedoelen met houten letters. Waarom is het zo populair? Hoe gaan we dat nu zelf op de beste manier maken?

 

 

Waar worden houten letters meestal voor gebruikt?

Voordat ik mijn manier ga vertellen hoe je zelf houten letters kunt maken, wil ik het eerst even hebben over de toepassingen van deze populaire houten letters.

Je hebt waarschijnlijk, voordat je aan de slag wilt, al een idee wat jij met deze letters wil gaan doen. Dit is iets positief, dan weet je tenminste waar je na toe kan werken. Het beste wat je dus nu even kan doen is dit even op papier zetten.

Maar een schets van datgene wat jij wilt maken. Dit kan bijvoorbeeld een naam zijn in een bepaald figuur. Het hoeft geen bouwtekening te zijn, hier vertel ik je later in dit artikel iets over. Waarom is dit belangrijk? Dan weet je al vast hoeveel hout je ongeveer nodig bent voordat je de bouwtekening voor houten letters te zien krijgt.

 

Verschillende soorten houten letters

Het verschil zit vaak in het soort hout en de afmetingen. Laat dit nou net twee grote aandachtspunten zijn waar ik in het volgende hoofdstuk met je over zal hebben.

Hoe groot jij je eigen houten letters wilt gaan maken hangt af van de grootte van de ruimte waar ze wilt gaan ophangen. Het kan zo zijn dat het bijvoorbeeld niet mooi lijkt dat grote houten letters bijna een hele muur innemen. Dit is natuurlijk gewoon een kwestie van persoonlijke smaak.

Het leuke van het zelf maken van de houten letters is ook dat je hier dus vrij in bent. Standaard worden houten letters gemaakt met een lengte van 10 centimeter. In die grootte zul je ze ook vinden in allerlei winkels voor ongeveer 5,- euro per letter.

 

houten letters zelf maken materiaal

 

Nadat je de houten letters zelf gemaakt hebt ben je zelf verantwoordelijk voor de afwerking. Je kunt hier enorm veel kanten mee op, met een beetje creativiteit zul je een heel eind komen. Een mooi voorbeeld vind ik zelf de bovenstaande paasdecoratie.

 

Hoe zelf houten letters maken

Nu je ongeveer een beeld waar, hoe groot en hoeveel houten letters je wilt maken. Kunnen we beginnen met de voorbereidingen op het daadwerkelijk maken. Hoe gaan we deze houten letters nu maken?

We gaan natuurlijk zagen, dat mag al wel duidelijk zijn. In dit hoofdstuk zal ik tips geven met welk soort zaag en wel hout ik mijn houten letters gemaakt heb.

Je kunt ook lezen waar ik de bouwtekeningen voor al deze mooie projecten vandaan heb gehaald. Lees dus snel verder!

 

Materiaal & Gereedschap

Je bent verschillende materialen en gereedschap nodig voor het maken van de letters. Dat kun je hieronder allemaal lezen. Je kunt de houten letters maken op twee manieren: met een handzaag of met een elektrische zaag. Met een handzaag bent je langer bezig, met een elektrische zaag moet je wat beter uitkijken.

 

Houtsoort

De meest gebruikte houtsoort voor het maken van houten letters is steigerhout. Steigerhout is overal wel verkrijgbaar en hoeft niet duur te zijn. Het beste kun je even op marktplaats kijken voor steigerhout verkopers in je buurt. Zo ben je meestal een stuk goedkoper uit dan bij bijvoorbeeld de bouwmarkt. 

Het is ook mogelijk om de houten letters te maken door ze uit een MDF plaat te frezen. Zelf vind ik dit een stuk minder mooi, maar het wordt wel vaak gedaan. 

Als je besluit om een bouwtekening te gaan gebruiken voor je decoraties, staat het op de materialenlijst wel hout je moet gebruiken. Meer informatie over deze bouwtekeningen kun je verderop in de artikel lezen. 

 

Gereedschap

Voor het maken van decoraties als houten letters, ben je vrij specifiek gereedschap nodig. Je moet namelijk over een zaag beschikken waarmee je in bochten kunt zagen.

Afhankelijk op welke manier je wilt zagen; met de hand óf elektrisch, kun je het gereedschap voorbereiden. Het kan zijn dat je dan wat gereedschap speciaal voor dit project moet kopen. Dit kan je bijvoorbeeld gemakkelijk online doen bij het gereedschapcentrum

 

Houten letters figuurzagen

Het met de hand zagen gebeurd met een figuurzaag. Hiermee kun je gemakkelijk me de hand allerlei figuren zagen. Het is een stukje gereedschap dat je ook vaak terug ziet bij het maken van bijvoorbeeld vogelhuisjes.

Het is eigenlijk een must have voor alle serieuze houtklusser, gewoon omdat je er zo gemakkelijk bochten mee kunt zagen. Het beste wat je kunt doen is even aftekeningen waar je moet gaan zagen (of gebruik een bouwtekening). Vervolgens kun je met de figuurzaag rustig die lijn volgen.

 

Letters in hout frezen

Voor het letters in hout frezen  ben je een bovenfrees nodig. Dit is een elektrisch stuk gereedschap waarmee je gemakkelijk bochten mee kunt maken. Kijk hier naar de bestverkochte bovenfrezen.

Let even op dat je de bovenfrees goed vastzet voordat je aan de slag gaat. 

 

Bouwtekeningen voor houten letters?

De bouwtekeningen die ik voor al mijn wanddecoraties gebruik (en voor eigenlijk al mijn projecten)  zijn de bouwtekeningen van Fred.

Voor meer informatie kijk even onder aan de pagina daar geef ik je meer tips over hoe jij direct toegang kunt krijgen tot de bouwtekeningen

 

houten wanddecoratie maken
Onder de sectie decoraties van Freds Bouwtekeningen kun je de houten letters vinden, en nog veel meer …

 

Wat voor jou? Fred kan je helpen!

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je zelf houten letters kunt maken. 

Waar ik het nog niet met je over heb gehad is Freds Bouwtekeningen; een verzameling van duizenden projectplannen voor doe-het-zelvers en klussers, waar ik zelf ook al duizenden euro’s mee bespaard heb. 

Zo staat er binnen het ledengedeelte van Fred ook een hele sectie met alleen maar tekeningen voor het maken van decoraties. Hierbij zitten ook tekeningen van houten letters en andere projecten zoals steigerhout aan de muur. 

Meer informatie over Freds Bouwtekeningen? Inmiddels zijn al meer dan 16.000 klussers in de Benelux lid.

Bouwtekening DIRECT Downloaden  

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout