Een schutting zelf maken kan je veel geld besparen. Daarom kiezen er steeds meer mensen voor zelf schutting te maken en te plaatsen. Natuurlijk kost het wel wat tijd om zelf de schutting te maken. Je zult wel veel leren als je een beginnende klusser bent van dit project. Daarom is het ook belangrijk om toegang te hebben tot een goede bouwtekening voor het maken van de schutting. Je kunt dan stap-voor-stap aan de slag.

Dit zal je veel tijd en moeite besparen, een goede tekening of bouwplan is dus niet iets waarop je wilt besparen.

Waar je wel op kunt besparen is het feit alleen al dat je het zelf gaat doen. Ook kun je met de opgedane kennis doorgaan met klussen. Je ziet vaak dat klussers die zelf een schutting hebben gemaakt doorgaan met andere projecten.

Zo gaan ze bijvoorbeeld eigen tuinmeubelen steigerhout maken, en besparen zo nog honderden euro’s extra. Heb jij de motivatie om al dat geld te gaan besparen en zelf de handen uit de mouwen te steken? Lees dan even verder!

 

[share_box]

 

 

Materiaal en voorbereiding voor het maken van een schutting

De eerste stap in dit project (en andere) is inventariseren wat je allemaal nodig bent. Ik begin altijd met de materiaalkeuze.

Dus niet hoeveel (dat staat op de bouwtekening) maar welk materiaal. Het aanbevolen materiaal staat ook op een goede bouwtekening. Hier kun je natuurlijk wel van afwijken. Hout is immers bewerkbaar, zo kun je er een eigen draai aangeven.

Een schutting zelf maken van het zelfde materiaal als de rest van je tuinmeubelen ziet er een stuk mooier uit.

Het kan ook zijn dat je nadat je de schutting klaar hebt verder wilt klussen met het zelfde hout. Daarom is de materiaalkeuze erg belangrijk.

Steigerplanken vs Douglas hout

Het meest gebruikte hout voor een schutting zijn Douglas planken of steigerhouten planken. Steigerplanken zijn erg geschikt voor in de tuin, ze zijn sterk en weerbestendig. Douglas hout is wat duurder maar wel een stuk mooier om te zien. 

Voor de palen die in grond moeten komen is niet veel keus. Hardhout met een goede RVS voet is gewoon veruit het beste. Deze kunnen tot wel 25 jaar blijven staan mits goed geplaatst.

Voor het zelf schutting maken ben je natuurlijk ook gereedschap nodig. Het zaag en schroef werk is niet heel ingewikkeld (gewoon de zaaglijst op de bouwtekening volgen).

Je zou eventueel met een handzaag en een accuboormachine de schutting kunnen maken.

Al kan ik wel aanraden om een elektrische zaag te gebruiken, dat bespaart toch wel veel tijd. Voor het meten en controleren heb je een waterpas en een rolmaat nodig. Het aanslaan van de palen moet gebeuren met een paalhamer.

Tip: lees ook ons artikel over: Beste beits voor Douglas hout

 

Schutting zelf maken en plaatsen

Voordat je de schutting gaan maken moet je natuurlijk ook eerst weten waar de schutting geplaatst moet worden. Zo kun je ook beter inschatten (in combinatie met de zaaglijst van de bouwtekening) hoeveel hout je nodig gaat hebben.

Er zijn een aantal punten bij het plaatsen van de schutting waar je extra om moet letten. Het is belangrijk dat de hardhouten palen die de schutting overeind houden, diep genoeg in de grond staan.

Een standaard voor een goede schutting is 90 cm diep in de grond en dan 70 cm ruimte tussen de palen (voor een schutting met horizontale planken).

Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort schutting dat je wilt maken.

 

schutting zelf maken steigerhout
Zelfgemaakte schutting van steigerhout. Behandeld met transparante beits.

Rekeningen houden met de rest van je tuin

Je moet ook rekening houden met de rest van de tuin. Heb je bijvoorbeeld gras, zorg dan dat de onderste plank boven het maaiveld zit.

Verder is het belangrijk om alles waterpas (recht) te houden. Met schroeven moet je uitkijken dat je het hout niet splijt. Zorg dat je accuboormachine niet op een te hoog vermogen staat. Schroef ook niet twee schroeven vlak naast elkaar.

Het onderhoud aan je zelfgemaakte schutting is sterk afhankelijk van het soort hout dat je hebt gebruikt. Informeer even bij de leverancier van het hout over het onderhoud hiervan.

Een professionele bouwtekening is enorm belangrijk

Omdat je niet elk jaar een andere schutting wilt gaan plaatsen is het zeer belangrijk een professionele doe-het-zelf bouwtekening te hebben (geen bouwmarkt bouwtekening).

Een goede bouwtekening heeft een boodschappenlijst, een zaaglijst en de bouwtekening zelf. Er is stap-voor-stap aangegeven wat je moet doen. Zo kan het eigenlijk niet mis gaan. Andere bouwtekeningen zijn vaak maar 1 A4’tje. Dat kan natuurlijk nooit goed zijn.

In het bouwtekeningenpakket van Fred staan verschillende professionele bouwtekening om zelf een schutting te maken. Ook staan er bouwtekeningen in voor onderdelen die je goed bij een schutting passen. Bijvoorbeeld specifieke schuttingpanelen, poorten en deuren. Maar ook bijvoorbeeld bouwtekeningen voor opbergkisten waar je je tuingereedschap in kan doen.

Het leuke van dit pakket is dus nog veel meer bouwtekening in staan waar je levenslang toegang tot krijgt. Ik heb hier zelf ook enorm veel inspiratie uitgehaald voor toekomstige projecten.

 

Schutting maken tekening downloaden in PDF formaat?

Een schutting zelf maken bespaard dus een hoop geld. Je nog vele andere dingen zelf gaan maken met het overgebleven hout om zo nog meer geld te besparen.

Je eigen tuinmeubelen maken is ook iets wat zeer motiverend werkt. Het is een goede manier om bezig te blijven én geld over te houden voor een welverdiende vakantie.

Ben je klaar met je meubelen voor in de tuin? In het pakket staan ook bouwtekening voor meubelen die je binnen kunt gebruiken.

Een bureau of een tv meubel van steigerhout zijn erg populair om ook zelf te maken. Via onderstaande knop ga je direct naar de bouwtekeningen.

 

Direct toegang tot de Bouwtekeningen

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout