Er zijn verschillende soorten steigerplanken te koop. Als je zelf wilt gaan bouwen met steigerhouten planken is het belangrijk dat je wat voorkennis hebt. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Steigerhout planken zijn populair omdat je er enorm veel dingen mee kunt bouwen. Van het juiste steigerhout kun je vervolgens meubels maken waar je vele jaren plezier van zult hebben.

Voordat het zover is moet je natuurlijk weten welke steigerhouten planken je moet kopen. Het is belangrijk om te weten waar je de steigerplanken voor gaat gebruiken. Ga je een meubel voor binnen maken? Dan heb je zeker een ander soort steigerplank nodig dan voor buiten.

Maar welke soorten steigerplanken zijn er eigenlijk allemaal?

Hieronder zie je een overzicht met verschillende soorten steigerplanken. Steigerplanken kun je tegenwoordig al vrij makkelijk in allerlei soorten en maten online bestellen.

Steigerplanken zijn enorm populair

Voordat je aan de slag gaat is het handig om te kijken wat je wilt gaan maken met het steigerhout. Dit kun je doen door bouwtekeningen te downloaden voor het gene wat je wilt gaan maken. Het is meestal zo dat je niet één specifiek meubel (of dierenhok) wilt gaan maken.

Het is altijd verstandig om eerst bouwtekeningen te kopen. Dit zorgt er voor dat je meerdere tekeningen hebt en de bouw van specifieke meubels op elkaar af kan stemmen. Steigerplanken die je overhoudt kun je dan gebruiken voor een kleiner project. Dit ligt dan niet eerst een jaar niets te doen. Zonde natuurlijk!

Hieronder zie je de soorten steigerplanken die over het algemeen te vinden zijn, in aflopende prijs.

Geschaafde steigerplanken: mooie strakke planken

Geschaafde steigerplanken zijn, zoals de naam al aangeeft, geschaafd. Geschaafde steigerplanken zijn meestal ook extra gedroogd voordat ze geschaafd zijn. Het zijn nieuwe steigerhouten planken waar al een aantal uur arbeid in zit. Dit is ook de direct reden waarom ze het duurste zijn. Je hoeft zelf niet meer te schaven/ schuren of schoon te maken.

Ze zijn schoon gemaakt en makkelijk te bewerken. Maar meestal is er dus helemaal geen bewerking meer nodig (alleen als je misschien zelf een andere beits wil gebruiken).

Deze steigerhout planken worden gebruikt voor de mooiere meubels van steigerhout, als direct aan de slag wilt met bouwen. Makkelijk en snel te beitsen.

Gebruik deze planken als je snel aan de slag wilt met (luxer) binnen meubilair.

Douglas steigerplanken: hard van nature

Deze steigerplanken zijn erg populair en wordt veel gebruikt voor het maken van tuinmeubelen van steigerhout. Het is redelijk goedkoop voor wat je er voor terug krijgt. Het is een mooi alternatief voor bijvoorbeeld hardhout, wat erg duur is.

Steigerplanken van Douglas hout zijn een verstandige tussenweg. Douglas steigerhout is duurzamer dan "normaal" steigerhout.

Je kan het hout gebruiken zonder behandeling met beits voor tuinmeubelen (beitsen is wel aan te raden).

Deze steigerhouten loungebank moet je bijvoorbeeld ook van Douglashout bouwen!

Douglas steigerhout is van nature harder dan normaal steigerhout. Na loop van tijd wordt het nog harder, hierdoor wordt de levensduur weer verlengd.

Om snel aan de slag te gaan met het de bouwtekeningen tuinmeubelen kun je dus het beste kiezen voor Douglas steigerplanken

Verouderde steigerplanken: echt maar toch nep

Deze soort planken zijn eigenlijk de "nep" planken. Het zijn gewoon schone nieuwe planken die door middel van een dompelproces de verouderde look hebben gekregen.

Hierdoor lijken ze wel op gebruikt steigerhout, zonder dat ze de nadelen van gebruikt steigerhout hebben.

Ze bevatten geen cement en/of verfresten, bevatten geen resten van spijkers en schroeven, en dus beter voor je gereedschap.

De grijze robuuste look van verouderd steigerhout (die te danken is aan het dompel proces) is en blijft natuurlijk ook nog wel even enorm populair.

Gebruikte steigerplanken: goedkoper maar meer werk

Gebruikte steigerplanken zijn er in allerlei soorten en maten. De prijs is natuurlijk vaak afhankelijk van de staat waarin het gebruikte hout verkeert.

Als je geluk hebt kun je voor weinig geld veel gebruikt steigerhout vinden. Houd er dan altijd rekening mee dat je nog veel werk hebt om het hout voor te bereiden.

Je moet dit dan schoonmaken, schaven, schuren en zagen. Dit is dus voor de echte, echte klusser die hier ook thuis het gereedschap voor heeft.

Nieuwe steigerplanken: je eigen draai

Wil je echt strak aan de gang en het steigerhout een eigen "leven" geven? Dan kun je kiezen voor nieuwe steigerplanken. Je kunt deze planken dan op je eigen manier natuurlijk laten verweren. Ook kun je kiezen welke kleur je het wilt geven.

Een ander groot voordeel van nieuwe steigerhouten planken is dat ze meestal strakker zijn dan de andere soorten. Omdat het allemaal nieuw is heeft het nog niet te maken gehad met allerlei krachten, waardoor het hout een andere vorm heeft aangenomen.

Let wel op, het nieuwe steigerhout zal mogelijk nog wel iets krimpen als het voor lange periode op een droge plek staat.

Je kan bijvoorbeeld steigerhout al in de winter laten droge naast een houtkachel, zodat je er in het voorjaar mooi mee kunt gaan bouwen!


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout