Iedere serieuze houtbewerker of doe-het-zelver weet dat het gebruik maken van het juiste gereedschap erg belangrijk is.

Met al het juiste gereedschap bij de hand, weet je zeker dat je alle stappen die op de bouwtekeningen staan goed kunt uitvoeren.

Veel beginnende klussers weten niet precies welk gereedschap ze nodig zijn. Het is dan ook een vraag die ik regelmatig krijg.

Hieronder zie je een lijst van gereedschap die ik gebruiken voor vrijwel iedere klus.

[share_box]

Werkbank

Een werkbank in de vorm van de populaire Workmate is een must om een goed basis te hebben om je planken te zagen. Je kunt eventueel ook al eerste project zelf een werkbank maken.

Dit moet je dan even doen zonder werkbank.


Haakse hoek

Een haakse hoek is een meetgereedschap en wordt ook wel een winkelhaak genoemd. Dit handig stuk meetgereedschap gebruiken we vooral om rechte lijnen af te tekenen.


Potlood

Met een echt timmermanspotlood kun je de zaaglijnen nauwkeurig uitzetten. Zo weet je zeker dat je straks recht gaat zagen.


Rolmaat

Een rolmaat gebruiken we de planken mooi op lengte af te tekenen. Je hebt er vast al wel een in huis.

Wat ik zelf wel leuk vind zijn de rolmaten met ingebouwde waterpas of autolock. Een rolmaat met autolock zorgt ervoor dat het niet opeens vanzelf oprolt.


Duimstok

De duimstok wordt gebruikt om de kortere stukjes te meten. Erg handig zodat je geen tijd verliest door het gebruiken van een rolmaat voor de korte stukjes.


Handzaag

Een handzaag kan echt niet ontbreken bij het klussen met steigerhout. Zorgt dat je een scherpe handzaag in je bezit hebt.


Afkortzaag

Als je wat sneller wilt werken kun je er voor kiezen om een afkortzaag te gebruiken. Het is geen must, maar werkt zeker veel sneller dan met alleen een handzaag.


Decoupeerzaag

Om steigerplanken in de lengte te zagen gebruiken we een decoupeerzaag. Hiermee kun je gewoon sneller en rechter zagen over langere stukken. Win win.


Schuurpapier

Om splinters af te schuren of hoekjes af te werken gebruiken we wat schuurpapier.


Schuurmachine

De grotere oppervlakten schuren, zoals planken in de gehele lengte, gaan we doen met een schuurmachine.

De accuboormachine gaan we veel gebruiken. Hier gaan namelijk alles mee schroeven. Probeer vooral voor je steigerhouten meubel projecten altijd Torx schroeven te gebruiken, dus geen ster. Deze schroeven zijn wel iets duurder maar draaien nooit dol én het werkt gewoon een stuk fijner en sneller.

Een accuboormachine kun je ook gebruiken om schroeven voor te boren met een houtboor. Mocht dit voorboren aangeraden worden op de een steigerhout bouwtekening, doe dit dan ook! Het kan je bij sommige projecten namelijk heel wat planken schelen 🙂


Waterpas

Bij het monteren van de planken in een haakse hoek is het goed om te weten of iets waterpas is. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld tafelpoten of het tafelblad, die moeten mooi recht zijn.


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout