Wat is nou de beste afkortzaag voor houtbouw klussers? Dat is zeer waarschijnlijk de vraag die jij hebt als je op deze pagina terecht bent gekomen.

Misschien ben je wel via Google gaan zoeken op "afkortzaag beste koop" en ben je zodoende op deze pagina terecht gekomen. 

Het kan ook zijn dat je nog niet weet, welke zaag je precies nodig bent voor je komende project.

Wees gerust, een miskoop is niet (heel) snel gemaakt. Elektrische zagen zijn tweedehands weer vrij goed weer door te verkopen, mits je ze goed onderhoud natuurlijk...

Ik heb een paar afkortzagen wat beter voor je bekeken.

Aan de hand van m'n eigen ervaring en andere reviews, heb ik een keuze gemaakt. Ben jij ook klaar om een keuze te maken? Lees dan vooral even verder!

Wat is een afkortzaag precies?

Voordat ik je belangrijke onderdelen en mijn reviews ga vertellen, wil ik je eerst even vertellen wat een afkortzaag nou precies is. 

Met een afkortzaag kun je vooral houten planken, plaatmateriaal of balken mooi op maat zagen.

Een afkortzaag is eigenlijk een must voor bij grotere klussen. Gewoonweg omdat je zoveel tijd bespaart met al het zaagwerk.

Afkortzaag VS Zaagtafel

Veel klussers twijfelen tussen een afkortzaag en een zaagtafel. 

Wat is precies het verschil? Welke ben ik nodig? Nou, dat zal ik je vertellen. 

Een afkortzaag is eigenlijk een zaagtafel zonder de tafel. Het is dus erg belangrijk dat je thuis al een goede tafel of onderstel hebt waarop je een afkortzaag kunt neerzetten. 

Het is uiteraard ook mogelijk om de zaag op de vloer te gebruiken, mocht je geen tafel hebben. 

De beste zaagtafels hebben een stevig - en als het even kan een verplaatsbaar - onderstel. 

Let op: Er zit veel verschil in de onderstellen/ tafels lees dus even goed de reviews en ervaringen door. Kijk ook naar de maten, zodat je zeker weet dat de tafel goed in jouw schuur/ garage past.

Dit kan een simpele Workmate zijn, er zijn ook veel klussers die zelf een werkbank maken

Belangrijke onderdelen van een afkortzaag

Wat zijn nou dé onderdelen waar je op moet letten bij het kiezen van een afkortzaag? Dat zal ik je hieronder kort maar krachtig vertellen. 

Trekfunctie

Een afkortzaag met trekfunctie wordt ook wel een telescopische afkortzaag genoemd. Het is optie zodat je ook bredere materialen kunt zagen. Je kunt de zaag in z'n geheel een stukje naar je toe trekken.

Met veel klussen is een afkortzaag met trekfunctie wel handig. Met een afkortzaag zonder trekfunctie kun je niet best bredere platen zagen (voor bijvoorbeeld het maken van een houten deur.

trekfunctie van een afkortzaag

Trekfunctie: MAKITA LS1018L (Bekijken op bol.com>)

Het maakt het apparaat gewoon een stuk bruikbaarder voor grotere klussen. Daarnaast werk je wat sneller en veiliger, wat natuurlijk ook wel belangrijk is. 

Lasergeleider

Met behulp van de lasergeleider weet je precies waar het zaagblad gaat zagen. Bij de meeste afkortzagen zit dit er standaard op. Dit is gewoon handig om als functie te hebben. Controleer altijd of de lasergeleider wel goed is afgesteld.

Stofzak 

Wanneer je gaat zagen kom d'r natuurlijk veel stof een zaagsel vrij. Een goede afkortzaag heeft een aansluiting die je op je stofzuiger kunt aansluiten. Zo kun je direct via de stofzak alles automatisch op laten zuigen. Het aansluiten is bij ieder merk net even anders, lees dus even goed de handleiding.

Zaagblad

Het zaagblad is een onderdeel wat natuurlijk het zaagwerk gaat doen. Dit zit wel goed bij de populairste afkortzagen. De standaard zaagbladen zijn uiteraard alleen bedoeld voor hout. Let dus even op dat als je bijvoorbeeld gipsplaten wilt zagen (of latjes) dat je een zaagblad nodig bent met en kleinere tand.

Onze Top 3  Afkortzagen voor fanatieke klussers

Nu je wat meer weet over afkortzagen zal ik je vertellen welke wij aanraden.

Ik heb je al laten weten dat het sowieso handig is om een zaag te komen met trekfunctie. Daarnaast is het een kwestie van opletten wat je er allemaal bijgeleverd krijgt. Hier zit namelijk een groot verschil in!

Hieronder de drie afkortzagen die geen miskoop kunnen zijn voor echte klussers. Het zijn allrounders met goede reviews en veel accessoires. 

#1 Bosch PCM 8 S

Mede doordat deze afkortzaag van Bosch goede reviews heeft, staat het ook al een tijdje bovenaan in het aanbevolen voor doe-het-zelvers lijstje van Coolblue.nl.

Positief:Het is een zeer compleet pakket voor het geld met allerlei hulpstukken voor het werken op de grond. Beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Negatief: de stofzak werkt niet echt best. Wil je werken in schone ruimte kies dan een andere afkortzaag. 

Bosch PCM 8 S Review en ervaringen

#2 Einhell TC-SM 2131

Net als de Bosch is dit een echte allround topper. De lasergeleider werkt net iets beter (beter te zien) dan bij andere modellen, wat dit echt een afkortzaag maakt voor precieze sneden.  

Positief: Redelijk licht en compact. Zaag kan ALLE kanten op (!).  Zeer zachte prijs. Is eigenlijk al gebruiksklaar bij levering. Ideaal voor spoedklusjes dus 🙂

Negatief: Minder geschikt voor langere stukken (laminaat). Geen tafelverbreding. Sommige afstellingsmogelijkheden staan niet in handleiding.

Einhell TC-SM 2131 review en ervaringen

#3 FERM MSM1038

Deze FERM (Nederlands merk!) afkortzaag is niet altijd of overal leverbaar. Toch is dit een top drie waardige machine door z'n grote kracht en lichte gewicht. 

Positief: mooie machine voor het zagen van de brede steigerhout planken en laminaat. Daarnaast zitten er allerlei accessoires bij. Niet slecht voor dat geld!

Negatief: Naar één kant kantelbaar. Super snel op toeren wat even wennen is.

FERM MSM1038 review en ervaringen

Gemakkelijk online te bestellen: mijn favoriete websites

Nu kan het zijn dat je wel graag een afkortzaag wilt kopen maar nog twijfelt  of je deze wel online moet bestellen vanwege de bezorging. 

Ik bestel al een tijdje m'n gereedschap online en het is altijd nog goed gegaan.

Zelfs met een zaagtafel van meer dan 500,- euro. Meestal doe ik dit via bol.com of Coolblue.nl (zie buttons hierboven).

Deze werken samen met onder andere Gereedschapcentrum.nl, waar je ook makkelijk en snel kwaliteitsgereedschap koopt.

Zolang je maar bij een grote bekende webshop besteld, ben je ook gewoon verzekerd. Via onderstaande links ga je direct naar bol.com, waar ik vaak een bestelling doe.

Nog hulp nodig bij het kiezen? Laat dan hieronder even een reactie achter, dan probeer ik je te helpen met je keuze.


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout