Goed, ik kreeg nog een aantal berichten van klusser die graag een overkapping maken willen, maar niet weten welke bouwtekeningen ze hiervoor moeten gebruiken.

Daarom zal ik op deze pagina de meeste gebuikte overkapping bouwtekening nog even toelichten. Daarnaast zul je zien dat je met de doe-het-zelf bouwtekeningen niet zo zwart-wit moet denken.

Natuurlijk is het altijd beter om altijd de bouwtekening te volgen, maar dit wil niet zeggen dat je de functie niet kunt aanpassen. Een schuilstal die is bedoeld voor een paard, kan ook best gebruikt worden als fietsenstalling. Als je snapt wat ik bedoel…

 

Welke overkapping bouwtekeningen zijn er allemaal?

Ik zal hieronder je de populairste overkapping bouwtekeningen uit Freds Bouwtekeningen pakket laten zien. Let op dat er ook bouwtekeningen bij staan die niet als overkapping tekening in het pakket staan.

Zo staar er een mooi bouwtekening van een carport of een prieel in die ook prima als overkapping gemaakt kunnen worden.

Het is dan ook maar net even de vraag: Wat wil je precies overkappen?

In de meeste gevallen is een overkapping iets dat klussers achter het huis als een uitbouw monteren. Het komt echter ook steeds vaker voor dat een overkapping verderop in de tuin komt te staan als een terrasoverkapping.

Hieronder zal ik de meeste gebruikte bouwtekeningen even kort bespreken.


 

carport bouwen tekening pdf download

 

De bouwtekening hierboven is eigenlijk bedoeld als Carport. Een aanbouw aan het huis waar je veilig en droog je auto onder kunt parkeren.

Was is er echter op tegen om deze bouwtekening te gebruiken als overkapping bouwtekening? Precies, helemaal niets.

Sterker nog, deze bouwtekeningen wordt zelfs gebruikt als dak aanbouw speciaal om zonnepanelen op te plaatsen!

 


 

overkapping maken met plat dak tekening pdf

Bovenstaande bouwtekening is ook zeer populair bij vele klussers. Het is een bouwtekening van een overkapping die veel wordt gebruikt voor in een tuinhoek.

Het is een overkapping met een dichte achterkant, wat weer zorgt voor bescherming tegen de wind. Het is dus ideaal voor een een soort van overkapping over een terras. Een grotere versie van dit project zou als snel een een kapschuur genoemd worden.

 


 

overkapping maken tekening platdak doe het zelf

Dit is een bouwtekening die een middenweg kiest. Het is dan ook de vorige bouwtekening zonder de achterwanden. Mocht je dit project aan willen gaan, denk er dan even aan dat je misschien later alsnog een achterwand wilt maken.

Je kunt dit doen door de andere bouwtekening er ook een bij te pakken. Een apart scherm op maat maken is namelijk vrij duur.

 


 

bouwtekening overkapping pdf download

 

Deze bouwtekening is vergelijkbaar met vorige bouwtekening, maar heeft een puntdak. In sommige tuinen kan dit wat mooier staan. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak.

 


 

 

pergola maken tekening pdf

 

Deze bovenstaande bouwtekening is officieel natuurlijk een prieel bouwtekening. Een prieel is een houten bouwwerk in je tuin waar meestal mooie klimplanten in worden gedaan. Toch wordt dit ook steeds meer als overkapping gebruikt.

Men doet dit door simpelweg een doek over het geheel heen te spannen. Dit doek kun je zo maken dat het gemakkelijk weer te verwijderen is. Meestal zijn dit doeken van zogenaamd technisch katoen. Dit is katoen wat meestal bewerkt is met een coating. Een coating waardoor het waterdicht, en goed bestand tegen UV-straling wordt.

 


 

overkapping maken tekening puntdak download

Zoals je zit is bovenstaande weer een mix tussen de bouwtekening met puntdak en met dichte achterwand.

Het komt dus vooral aan op smaak en functionaliteit. Wanneer je de juiste bouwtekeningen tot je beschikking hebt kun je hier optimaal invulling aan geven.

 

Met de juiste overkapping bouwtekeningen kom je er wel

Met toegang tot onder andere bovenstaande bouwtekeningen kun je stap-voor-stap zelf een overkapping maken.

Of je nou een terrasoverkapping wilt maken over een overkapping voor een ander deel van je tuin – het kan allemaal zolang je maar beschikt over meerdere bouwtekeningen en een portie flexibiliteit.

Hieronder zie je een deel van hoe alle bouwtekeningen in het pakket eruit ziet.

Bouwtekening overkapping download

Het kan zijn dat je nieuw bent en nog niet zo goed weet waar je de overkapping bouwtekeningen kunt downloaden.

Nou, dat zal ik je vertellen…

Deze bouwtekeningen staan allemaal in Freds Bouwtekeningen. Het pakket dat inmiddels door meer dan 21000 klussers in de Benelux gebruikt wordt voor doe-het-zelf projecten.

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout