Wanneer je zelf kippen wilt gaan houden moet je op zoek naar een geschikt kippenras. Op deze pagina vertel ik je over de Brahma kip. Een ras dat ook wel de koning van de kippen wordt genoemd.

Als je ooit een Brahma kip hebt gezien, valt de kip direct wel een beetje op. Het is een ras dat groter is dan andere rassen. De Brahma kip heeft een statig opwaarts gerichte hoen. Ook is er een bovengemiddelde donsontwikkeling, inclusief op de poten.

Doordat de kop van de kip relatief klein is, lijkt de kip zelf nog groter.

Brahma kippen zijn over het algemeen gezien zelfbewust, maar vechten nauwelijks. Dit zou je niet zeggen als je voor het eerste een Brahma kip in het echt ziet.

Dit komt vooral doordat de kip ook breed is op de schouders, mét unieke gezichtselementen, zoals de flink overstekende wenkbrauwen.

 

 

Waar komt de Brahma kip vandaan?

De Brahma kip is een populair ras om te houden. Maar waarom eigenlijk?

Het is een kip met een soort van koningsstatus die zijn oorsprong kent in het verre Azië (India om precies te zijn). De naam heeft de kip te danken aan het Hindoeïsme. Het woord “Brahma” staat hierbinnen voor een goddelijke gedaante die staat voor creatie kennis en kalmte.

 

Brahma kip – waar komt “Brahma” vandaan?

In het Indisch betekent het woord “brahm” letterlijk “niets”. Met de letter a erachter betekent het echter ” de Heer die uit het niets iets creëert”. Best toepasselijk voor een kippenras dat wel tot 150 eieren per jaar met gemiddelde grootte (35gram) kan produceren!

Het is een reuzen ras met die naar Europa is gehaald in de tweede helft van de 19e eeuw.

De kippensoort werd al snel populair vanwege het sierlijke uiterlijk. Maar ook vanwege zijn bovenmatige dons, zo kan de kip ook goed overleven in een beetje kou.

Een ander voordeel is dat de Brahma goed in groepen kan leven. Er bestaat ook nog een kleinere versie van het Brahma kippen ras, de Brahma kriel.

 

 

brahma kip krielkip

 

Het aanschaffen van kippen

Als je wilt overgaan tot koop van de Brahma kip, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Er worden vooral in de lente en zomer maanden overal kippen aangeboden. Je zult advertenties tegen komen in de krant of op internet. Je kunt natuurlijk ook naar een speciale kippenbeurs gaan om de kippen te kopen. Je zult al snel een adres vinden.

Als je een adres gevonden hebt begint het pas echt. Het is belangrijk te letten op de omstandigheden op het verkoopadres als je goede en gezonde kippen wilt. Het is belangrijk dat de verkoper antwoord op al je vragen weet en meer kan vertellen over de kippen.

Hierbij kun je denken aan de exacte leeftijd. Bij een goede fokker lopen de kuikens van verschillende leeftijden apart. Let ook op de kleuren, goede fokkers hebben maar één of een aantal kleuren kippen. (tussen 1 en 4).

Verder moet je natuurlijk letten op het onderkomen van de kippen. Ziet het er allemaal schoon en netjes uit?

Hoe zien de kippen eruit, zijn ze schoon en niet gewond? Ook letten op aanwezig voedsel en een warmtebron kan veelzeggend zijn. Zijn de bovengenoemde punten op orde? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een goede fokker/ verkoper en kun je gerust overgaan tot verkoop.

 

Ook belangrijk om op te letten

Als de kippenhokken aan de wensen overlaat is het meestal al foute boel. Let bijvoorbeeld op natte bodem van hokken. Als de kippen angstig overkomen is het meestal te laat. Je kunt kippen niet zomaar even tam maken. Ga ook niet verder met fokkers te vele honderden kippen hebben.

Dit zijn zogeheten vermeerderaars, als particulier kun je betere adressen vinden. Bij deze vermeerderaars moet vaat alles zo snel en goedkoop mogelijk, dus wordt er bespaard op hele belangrijke zaken als voeding en verzorging.

 

 

Voeding voor Brahma kippen

Ook kippen hebben een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te kunnen leven. Een Brahma kip is groot, dus heeft ook meer voeding nodig dan een “normale” kip.

Daarbij is het belangrijk dat de kippen niet te snel eten. Als kippen eten gaat het naar de maag of naar de krop. De krop zit voor in de borst van de kip. En dient als opslagplek voor de kip.

Iets waar je allereerst goed voor moet zorgen is water. Dit is natuurlijk erg voor de hand liggend. Maar zorg dat er elke dag schoon drinkwater beschikbaar is voor de kippen. Dit kun je doen met allerlei hulpmiddelen zoals een watertoren.

Als kippen vrij kunnen scharrelen in een groter gebied, kunnen ze zelf redelijk wat eten bij elkaar zoeken.

Ze eten dan bijvoorbeeld bessen en granen maar ook wormen en insecten. Als een kip in een goed afgesloten kippenhok of ren is gehuisvest, is dit een stuk lastiger voor ze. Je zal dus goed moeten bijvoeren. Het soort voer is afhankelijk van je kippenhok en je eigen keuze.

 

brahma kip voeding krop

 

 

De basisvoeding waar veel mensen voor kiezen zijn worden ook wel legpellets genoemd. Dit zijn hard samengeperste pallets met de basisvoeding voor de kip. Naast de basisvoeding bestaat er ook “kippensnoep”.

Dit is bijvoeding wat meestal bestaat uit een mix van gedroogd fruit, granen en insecten. Een goed voedingsritme kan bijvoorbeeld één keer per dag bijvoeren zijn, bovenop het basisvoedsel.

 

Wat wel voeren:

Basisvoer en bijvoer (legpallets en kippensnoep), extra dierlijk eiwit (+grit), groenvoer en schoon drinkwater. Extra dierlijk eiwit kun je regelmatig geven in de vorm van bijvoorbeeld meelwormen.

Het groenvoer bestaat uit groente en fuit. De groente moet altijd ongekookt zijn. Kippen kunnen geen voedingsstoffen halen uit gekookte groenten vanwege de vezelstructuur.

Als het kan zorg dat er gras beschikbaar is voor je kippen. In gras zitten veel bouwstoffen die kippen nodig zijn. Ook in het basisvoer (de pallets) zit al gras verwerkt.

Wat niet voeren:

Kippen zijn in staat om veel dingen te eten. Het zijn eigenlijk een soort van alleseters. Echter zijn er een aantal dingen die je ze beter niet kan voeren. Dit zijn bijvoorbeeld ui en prei, rijst en brood. Dit zijn vaak oorzaken van ernstige verstoppingen.

Voer ze liever ook geen schillen van bijvoorbeeld aardappelen of fruit, deze hebben geen voedingswaarde voor de kip. Kippen kunnen ook niet best tegen suikerbiet, hierin zit te veel suiker.

 

Zorgen voor een goede gezondheid

Naast bovenstaande voeding is het ook belangrijk dat je kippen de beschikking hebben over grit. Dit is speciaal grind dat nodig is voor de extra eiwitbehoefte.

Ondanks een goede verzorgingen kan een kip altijd ziek worden. Het is belangrijk dat je een zieke kip snel kunt herkennen. Een kiep die ziek is zondert zich in de meeste gevallen af van de rest van de groep. Ze zien er meestal wat langzaam en angstig uit en willen niet opgepakt worden.

Als je een zieke kip spot, zorg dan dat deze warm blijft en controleer de ontlasting. Raadpleeg een dierenarts als er iets afwijkt van normaal.

Vaccinatie is alleen nodig als je kippen wilt houden die waarmee je naar bijvoorbeeld een beurs wilt gaan. Let op dat je nooit gevaccineerde kippen en ongevaccineerde kippen in het zelfde verblijf huisvest.

 

Brahma kip kleurslagen

Brahma kippen zijn er natuurlijk in verschillende mooi kleurslagen. Mijn persoonlijke favoriet is de meerzomige blauwpatrijs.

Verder bestaan ook nog de vollende kleurslagen:

  • Parelgrijs
  • Meerzomig Roodgeschouderd zilverpatrijs
  • Meerzomig Koekoekzilverpatrijs
  • Meerzomig witpatrijs
  • Wit
  • Zwart
  • Blauw
  • Splash
  • Zilverdubbelgezoomd
  • Zalmkleur blauwgetekend
  • Zalmkleur
  • Blauwgoudberken
  • Blauwberken
  • Isabelzalmkleur
  • Blauwtarwe
  • Buff-blauwkoekoekcolumbia
  • Buff-koekoekcolumbia
  • Buff-witcolumbia

 

Gedrag van je Brahma kippen

Kippen zijn groepsdieren en erg sociaal. Het is dus belangrijk dat ze in een groep gehouden worden. Buiten dat zijn het ook echte gewoonte dieren. Belangrijk is dus dat er een soort van routine ontstaat.

Een kip de hele dag bezig met scharrelen van eten. De paar uurtjes per dag dat een kippen niet scharrelt wordt gebruikt voor het wassen en comfortabele plekjes opzoeken.

Een Brahma kip heeft net andere kippen belang bij veel groen, zoals bosjes en heggen. Het zijn natuurlijk ook echte bosdieren.

Het is dus ook aan te raden om in een kippenren wat extra bosjes te planten waar kippen zich veilig bij kunnen voelen. Je zult zien dat kippen hier onder zullen schuilen en zich er natuurlijker van zullen gedragen.

 

brahma kip haan

 

Rangorde of pikorde

Binnen groepen kippen bestaat een pikorde. Kippen hoger in de pikorde, de baasjes. Zullen kippen lager in de pikorde dit laten weten door ze zachtjes te pikken. Meestal gaat dit allemaal wel goed.

Er wordt vaak gedacht dat de haan de pikorde bepaald. Dit is niet het geval, het zijn de hennen (de vrouwtjes) die dit bepalen.

De haan is wel vaak de gene die alles controleert en overzicht houdt. De haan maakt ook geen deel uit van de pikorde, hij staat hier altijd boven.

 

Zelf kippenhok maken voor je Brahma kip

Ook de Brahma kip heeft een goed gemaakt kippenhok nodig. De meeste klussers gaan zelf een kippenhok maken. Hier kun natuurlijk alle hulp en tips voor gebruiken. Je moet absoluut niet proberen om het wiel opnieuw uit te vinden. Een kippenhok maken uit losse pols is niet te doen (of je moet al een super klussers zijn).

Weet jij ook direct beginnen met zelf een kippenhok maken?

Dan kan ik je de kippengids aanraden. Dit namelijk een gids vol met bouwtekeningen voor een goedkoop kippenhok.

De gids is gemaakt door Fred Schouten (Bekend van Freds Bouwtekeningen). Het weet dus zeker waar hij het over heeft.

Via onderstaande knop ga je direct naar de Kippengids.

 

 kippenhok maken

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout