• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Gereedschap
  • /
  • Elektrisch Gereedschap – Deze Hulpmiddelen Zijn Voor De Echte Klussers Onmisbaar

Elektrisch gereedschap kopen is iets wat best wat onderzoek kan kosten. Dat is ook niet gek; er is enorm veel keus en voor elke houtbouwklus is er wel wat te vinden.

 In dit artikel staat waar je op moet letten. Welke soorten boormachines zijn er op de markt? Ik al in gaan wat jij nodig ben om goed met hout te kunnen werken

Als je dit artikel leest ben je vast op zoek naar meer informatie over bijvoorbeeld accuboormachines, zaagmachines of schuurmachines. Dit elektrisch gereedschap maakt het mogelijk dat wij klussers onze klussen snel en effectief kunnen uitvoeren.

Met als back-up wat standaard handgereedschap, kun je met goed elektrisch gereedschap lang doen en de meeste houtbouw klussen klaren. Of je nu zelf een kippenhok wilt gaan maken over een gewoon een mooie tuintafel, met het juiste gereedschap moet het zeker lukken.

Wat je nog meer nodig bent om een hout bouwklus succesvol uit te voeren zal ik aan het einde van dit artikel kort op in gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk. Een goede plek om te werken en de juiste bouwplannen voor inspiratie en motivatie.

Om te beginnen moet je weten dat elektrisch gereedschap tegenwoordig ook makkelijk online te bestellen is. 

Veel klussers gaan nog apart naar de bouwmarkt voor deze machines, dit kan natuurlijk ook gewoon.

Ik zelf ga meestal alleen nog naar de bouwmarkt voor mijn materiaal en spijkers en schroeven. Over spijkers en schroeven (en andere bindmiddelen) ga ik het in een toekomstig artikel uitvoerig hebben.

Accuboormachines

Als we er van uit gaan dat wel vooral met hout gaan werken kunnen we het beste kiezen voor een accuboormachine. Deze zijn zeer geschikt voor het schroeven in bijvoorbeeld steigerhouten planken.

Er bestaan ook kleinere versies, dit worden simpelweg "accuschroefmachines" genoemd. Dit zijn kleinere en goedkopere versies van de accuboormachine.

Ik raad niet aan om deze te gebruiken wanneer je klussen op gaat pakket waar je werkt met steigerhout. Steigerhout is meestal robuust en stevig hout, meestal heeft een kleine schroefmachine niet genoeg kracht om hier in te schroeven.

Een gewone accuboormachine is dus het minimale wat ik zou adviseren voor een houtbouw klus. Voor kleinere hoeken kun je dan in veel gevallen nog terugvallen op wat goed handgereedschap.

Met een accuboormachine kun je ook boren in hout en staal. Dit kan met een accuschroefmachine bijvoorbeeld niet.

Gaten boren moet je bijvoorbeeld als je wilt gaan werken met steigerbuizen of verschillende onderdelen moet lijmen, dit word aangeven op de bouwtekeningen.

De maximale kracht

Er zijn verschillende soorten accuboormachines te koop. De kracht van een accuboormachine hangt samen met het maximale voltage. Hoe hoger dit voltage des te meer kracht de accuboormachine kan leveren. Meestal is ligt die voltage ergens tussen de 9 volt en de 18 volt.

De beste professionele accuboormachines hebben meestal wat meer kracht.

Als je je eigen tuinmeubelen van steigerhout wilt gaan maken heb je een sterke accuboormachine nodig.

Het is dan ook aan te raden om een accuboormachine aan te schaffen van minimaal 14.4 volt. Hiermee kun je de middelzware tot zware houtklussen aan

En voor die ene keer dat je in staal wil boren kom je hier ook nog wel mee weg. Als je echter denkt vaker in staal te gaan boren, neem dan direct een goede 18 volt accuboormachine.

Soort accu

Als je een lange tijd achter elkaar wilt klussen kun je kiezen voor een accuboormachine met een de nieuwste accusoort. Hier betaal je dan meestal wel iets meer voor. Je hebt dus "oude" Nikkel Cadmium (NiCd) accu's en nieuwere lithium-Ion (Li-Ion) accu's.

Het grote voordeel van de nieuw accu's is dat ze lichter zijn en een langere levensduur hebben. De oudere accu's hebben ook last van zelf ontlading. Dit betekent dat ze leeglopen als ze een tijd niet worden gebruikt.

Versnelling

Accuboormachines hebben verschillende "versnellingen". Bij goede accuboormachines heb je ook ene drill versnellingen. Dit is de stand voor het boren van gaten. In deze stand levert de boormachine het maximale vermogen.

Dit maximale vermogen is niet geschikt om te schroeven daarom is hier een aparte stand voor. Let dus bij het aanschaffen van een accuboormachine op dat je minimaal 2 versnellingen hebt. Deze versnellingen bepalen samen met het koppel de kracht.

Zaagmachines

Bij een goede voorbereiding hoort een zogenaamde zaaglijst. Dit is een lijst die is bijgeleverd bij een goede bouwtekening. Nadat je al het steigerhout hebt gekocht dat je nodig bent, kun je met het echte zaagwerk beginnen.

Maar welke zagen kun je hier het beste voor gebruiken? Zo zijn er decoupeerzagen, zaagtafels, afkortzagen, cirkelzagen, reciprozagen en kettingzagen. Deze ga je natuurlijk niet allemaal nodig hebben bij de meeste klussen.

Alleen voor de echte grote klussen, denk hierbij een het maken van een tuinhuis of overkapping is een zaagtafel misschien handig, zodat je sneller kunt afkorten.

Zelf gebruik ik meestal alleen een cirkelzaag en een decoupeerzaag. Maar ik doe ook nog redelijk veel met een (vlijmscherpe) handzaag als het even kan.

De decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is een veelzijdige zaagmachine waarmee je ook in bochten kunt zagen. Zo kun je nauwkeurig de planken voor je doe-het-zelf meubels op maat zaken. Het is de perfecte combinatie met de cirkelzaag.

De decoupeerzaag kun je met of zonder accu kopen. Het verschil in de met of zonder accu versie zit in het vermogen. De varianten zonder accu hebben meer vermogen en zijn meestal goedkoper.

Ben je van plan om echt te gaan klussen met zwaarder steigerhout? Dan moet ik toch aanraden om een decoupeerzaag aan te schaffen met snoer. Je kunt ook een kopen met accu, neem dan wel een duurdere versie, de goedkopere met accu zijn voor zwaarder zaagwerk niet echt geschikt.

De cirkelzaag

Een cirkelzaag is snel en nauwkeurig en geschikt voor dikkere steigerplanken. Dikke steigerplanken zagen is met een handzaag meestal niet aan te raden. Daarom kiezen we hiervoor een goede cirkelzaag.

Voor semiprofessionele houtbouwklussers raden we dan ook een zaagtafel aan. De beste zaagtafel is er eentje die je bij elke klus een beetje kunt gebruiken. Het is even een investering, maar als je er de ruimte voor hebt is het echt een tijds bespaarder!

Een cirkelzaag is minder gezicht voor gedetailleerd zaagwerk of klein afkortingswerk. Cirkelzagen hebben allemaal een snoer vanwege het grote vermogen. Hier moet je dus rekening mee houden.


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout