Beschikking hebben over goed gereedschap is samen met het hebben van de juiste bouwtekening, de beste voorbereiding. Als niet beschikt over het juiste gereedschap moet je vaker improviseren.

Deze improvisatie zet je wel aan het denken en is goed voor je creatief vermogen.

Echter is het natuurlijk niet de bedoeling dat je het project niet volgens de bouwtekening maakt. Dit kan grote gevolgen hebben voor de werking van het gene wat je maakt.

Bij gereedschap denk men al snel aan elektrisch gereedschap.

Elektrisch gereedschap is super handig natuurlijk. Maar voor het maken van bijvoorbeeld meubels en andere kleine projecten ben je vaak ook handgereedschap nodig.

Je kan met elektrisch gereedschap in veel gevallen er gewoon niet bij. Ook is het goed om te hebben als back-up in het geval dat je stroom weg valt of je elektrische apparatuur stuk gaat tijdens je klus.

Handboren

Een handboor kan van pas komen als je een gat moeten boren op een plek waar je met een accuboormachine niet bij kan. Het komt wel is voor dat je met een project dat al bijna af is een gat moet boren op een krappe plek.

Je kunt met een handboor ook gemakkelijker super kleine gaatjes boren. Meestal zitten de allerkleinste boren niet in een boren set voor bijvoorbeeld een accuboormachine.

Zagen

Een goede handzaag is echt een must als je een echte klusser bent. Met een handzaag ben je niet afhankelijk van elektriciteit. Het altijd goed om een handzaag te hebben bij de meeste projecten.

Je kan hiermee meestal sneller en nauwkeuriger even een hoekje wegzagen dan met elektrische zagen. Kies een zaag die geschikt is voor alle soorten hout. Kijk met zagen altijd uit voor overgebleven schroeven of spijkers (in bijvoorbeeld gebruikte steigerhouten planken)

Goede handzagen zijn ook helemaal niet duur, een goede back-up om te hebben dus.

Hamers

Een klauwhamer is een echte tool voor klussers. Onmisbaar om te spijkeren. Ook al ga je veel gebruik maken van schroeven, een hamer is altijd handig. Je kunt de klauw gebruiken om oude spijkers of schroeven te verwijderen of planken aan te tikken.

Het is belangrijk om een hamer te kiezen met veel grip.

Schroevendraaiers

Schroevendraaiers zijn goed voor het kleinere werk waar je met de accuboormachine niet goed bij kunt. Hand schroevendraaiers worden meestal verkocht in sets.

Ga gewoon voor een goed merk. Met goed onderhoud kan je hier levenslang meer vooruit!

Meetgereedschap

Om er zeker van te zijn of steigerplanken of andere soorten hout recht zijn, kun je het beste even een waterpas gebruiken. Dit belangrijk om scheven meubels te voorkomen.

Bij sommige tuinmeubelen steigerhout is dit geen groot probleem, zolang het maar niet opvalt. Met scheve planken kom je vaak verder in het project problemen tegen met de maatvoering.

Het op maat zagen van de planken van steigerhout kun je doen door middel van een rolmaat. Zo ben je altijd zeker dat je project recht is en de juiste maten heeft.

Persoonlijke bescherming

Het aller belangrijkste tijdens een houtbouw project is natuurlijk veiligheid. Veiligheid voor je zelf, maar ook voor je omgeving.

Zorg dat je bij het zagen en schroeven altijd een veiligheidsbril draagt. Zo weet je zeker dat je niet gewond raakt aan je ogen door rondvliegende houtsplinters of schroeven.

Als je met grote projecten bezig gaat, bijvoorbeeld schuurtjes, is het niet onverstandig om goede veiligheidsschoenen en een helm te dragen.

Er raken helaas elk jaar nog klussers zwaargewond omdat ze te trots waren om persoonlijk bescherming te dragen.

Werkbank

Als je al in het bezit bent van je eigen schuur, is een van de eerste dingen die je als klusser hierin wil hebben een werkbank. Een werkbank is een plek waar je je gereedschap kan opbergen. Ook kun je in een veilige afgesloten omgeving aan je houtbouw klussen werken.

Als je geen schuur hebt, of je hebt gewoon nog geen werkbank, kun je deze zelf maken. Er zijn ook genoeg losse werkbanken te koop. Dit zijn losse tafels met ingebouwde klemmen. Deze kosten meestal rond de €100,-.

Het grote voordeel van een losse werkbank is natuurlijk de mobiliteit. Je kan deze overal gemakkelijk opzetten. Om goed te kunnen werken moet je rekening houden met de maximale werkhoogte van de werkbank.

Bouwtekening Gereedschapskist

Om samen met een mobiele werkbank je handgereedschap te verplaatsen ben je een gereedschapskist nodig.

Wist je dat je deze eenvoudig ook zelf kunt maken? Dit is de perfecte voorbereiding op jouw volgende klus!

De bouwtekening voor deze gereedschapskist zit in het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten (samen met nog 10.000 andere bouwtekeningen).


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout