Zelf een houten kast maken kun je zien als een opstap van beginnende klusser naar ervaren klusser.

Het is zeker geen complex bouwproject, maar de eventuele bijkomende onderdelen bij sommige kastsoorten zijn van behoorlijk houtbouw klusser niveau.

Het is een project dat in klustermen echt "de hoogte" ingaat. Kleinere kasten kennen relatief weinig bouwstappen. Grotere kasten kunnen complexer worden door de ruimte die nodig is om ze te gaan bouwen.

Er zijn verschillende soorten kasten die je zelf kunt gaan maken. Net als veel steigerhouten meubelen vergen deze enige planning. In dit artikel ga ik een aantal populaire kasten die je zelf kunt gaan bouwen met de juiste bouwtekeningen.

Om zelf je eigen kasten te gaan maken ben je meestal meer nodig dan alleen hout.  

Het kan zijn dat er in een bouwtekening ook gesproken wordt van steigerbuizen of verschillende soorten poten voor de kast.

Steigerhouten Nachtkastje Maken

Het maken van een steigerhouten nachtkastje enorm populair project. Het is een bouwproject die vaak gedaan wordt samen met een andere houtbouw project.

Nachtkastjes worden meestal gemaakt van overblijfselen van andere projecten. Meestal gebeurd het in combinatie met een project van het maken van een steigerhouten bed.

Om je eigen nachtkastje te gaan maken moet je rekening gaan houden met de afmetingen van je bed. Een nachtkastje is het mooist als deze even hoog is als het bed. 

Iets anders om aan te denken bij de voorbereiding van het project is of je een lade in je nachtkastje wil.  

Leuke optie: Oplader voor je telefoon

Het is natuurlijk een feit dat een steigerhouten nachtkastje ook niet echt iets wat je wekelijkst schoon gaat maken.

En een lade in een kastje bij je bed al helemaal niet. Een alternatief voor een lade is gewoon een extra tussen plank. Door deze tussen plank heb genoeg ruimte om alle spullen die je gebruikelijk op je nachtkastje hebt liggen op te bergen.

Veel mensen hebben natuurlijk de mobiele telefoon tijdens de slaap op het nachtkastje liggen. Veel nieuwere telefoons kunnen draadloos opgeladen worden.

Het is mogelijk om deze mobiele oplader volledige in het nachtkastje te verwerken.

Op deze manier gaat je telefoon laden terwijl je deze op je nachtkastje hebt liggen!

Dit is echt iets waar je wat extra tijd en geld in kunt investeren voor het nieuwe zelfbouw nachtkastje, je zult er zeker geen spijt van krijgen.

houten kast maken nachtkastje

Onderdelen houten nachtkastjes maken

De onderdelen voor het maken van je eigen nachtkastje staan aangegeven op de bouwtekening.

Als het goed is heb hierbij een "boodschappen lijst" hierop staan de materialen die je nodig bent om zelf de kast te gaan maken. Je kunt bijvoorbeeld het steigerhout dan online kopen of halen bij de bouwmarkt.

Als je de draadloze oplader voor een mobiele telefoon wilt moet je waarschijnlijk een rond gaat gaan boren op de bovenste plank.

Houd ook rekening met de kabel van deze draadloze oplader bij de bouw!


Steigerhouten Boekenkast Maken

Voor een steigerhouten kast project is een boekenkast relatief gezien vrij simpel. Er komen geen deuren, lades of andere eventueel complexere zaken bij kijken.

Wat wel even belangrijk is, net als bij zoveel meubel, zijn de afmetingen. De standaard boekenkast in het bouwtekeningen pakket is standaard 183 cm hoog, 200 cm lang en 40 cm breed.

Als je de stappen op de bouwtekening volgt, kan er niet veel mis gaan. Je hebt dan al snel een mooie steigerhouten kast voor boeken zelf gemaakt.

In principe is de boekenkast een vierkant omhulsel met 9 tussen vakken (3x3), waar je de boeken in kan zetten. Het is belangrijk om tijdens het bouwen van de boekenkast rekening te houden waar deze komt te staan.

Soms zijn er steigerhouten planken die het liever in het achteraanzicht van kast wil plaatsen.

Verder is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat de planken die gebruikt gaan worden voor het staande geheeld (vooral de achterwant) waterpas zijn.

houten kast maken bouwtekening

Voorraadkast maken bouwtekening

Een houten kast maken is ook populair voor in de keuken of berging, zoals deze voorraadkast.Voor het zelf maken van een voorraadkast kun je eerst beginnen met een kast maken met de juiste bouwtekening. Zorg dat alles goed uit meet. De ruimte waar je de kast wilt inbouwen moet natuurlijk wel groot genoeg zijn om de kast in te plaatsen. Anders is het geen inbouwkast meer.

Meestal worden inbouwkasten gemaakt in de vorm van een boekenkast waar later een aantal deurtjes ingezet worden. Ook populair op dit moment is het gebruikt van de combinatie met een kast en schuifdeuren.

De voorraadkast hieronder is enorm populair om zelf de maken. 

houten kast maken voorraadkast

Feit blijft dat je met het eigen houten kast maken (en veel andere meubels) veel geld zult besparen.

Een kleding kast is echt een meubel waarvoor zaken de hoofdprijs vragen. Het is een meubel die iedereen nodig heeft en enorm populair is om zelf te maken. 

Je zult zien dat je met de juiste bouwtekening versteld staat welke meubels je voor je slaapkamer kunt gaan maken.

Met kasten van steigerhout blijft het een kwestie van combineren. Je kunt enorm makkelijk je eigen invloeden er in verwerken.

Start vandaag nog aan je doe-het-zelf kast

Misschien vraag je je nog af waar ik de houten kast maken bouwtekeningen pdf download? 

Ik ben lid van Fred's Bouwtekeningen. Wanneer je hier lid van bent krijg je direct toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen. 

Je krijgt een gebruikersnaam en wachtwoord en kan direct bij de bouwtekeningen. Zo kun jij als de tijd die je nu kwijt bent aan het zoeken naar tekeningen, besteden aan je houtbouw klussen. 

Via onderstaande link ga je direct naar Fred's speciale kortingspagina waar je lid kunt worden.

Krijg Nu Direct Toegang tot 10.000 BouwtekeningenAndere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout