Houten Plantenbak Maken? Bouwtekening en Tips!

schuilstal paard bouwen
Schuilstal paard bouwen? Zo kun je dat doen!
17 juni 2017
brahma kip kippenhok
Bouwtekening goedkoop kippenhok – Is de kippengids een goede keuze?
2 juli 2017
Laat alles zien

Houten Plantenbak Maken? Bouwtekening en Tips!

houten plantenbak maken

bloembakken steigerhout makenWil jij helemaal zelf een houten plantenbak maken? Die kans is sterk aanwezig als je deze pagina hebt gevonden…

Je ziet tegenwoordig op veel plekken staan, van die grote mooi bloembakken van steigerhout. Vooral bij bloemenwinkels en op terrassen worden ze vaak gebruikt als windbreker of gewoonweg als afscheiding.

Houten plantenbakken zijn robuust en hebben een moderne uitstraling. Het mooie van het zelf bouwen is dat je het zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt.

Benieuwd naar hoe ik mijn houten plantenbakken heb gemaakt? In dit artikel gaan we eerst een doel voor je plantenbak kiezen, hierna moet je een keuze gaan maken van welk materiaal je de bak wilt gaan maken.

Als laatste zal ik je verklappen met welke professionele bouwtekeningen ik deze plantenbakken maak, en hoe ook jij hier toegang tot kan krijgen.

 

 

 

Houten planten bak afmetingen bepalen

Voordat je begint met het bouwen van je houten plantenbak, moet je een doel voor ogen hebben. Welke planten wil je bijvoorbeeld in de plantenbak zetten? Of ga je toch voor kleinere bloemen?

plantenbak als afscheiding maken

Om je hier bij te helpen gaan we de meest voorkomende soorten bespreken.

Wanneer je hier namelijk een beter beeld van hebt, kun je ook een goede keuze maken in de afmetingen en het materiaal dat je gaat gebruiken. Misschien wil je wel een muistuinbak of tafel maken? Dit is namelijk erg populair op dit moment!

Er zijn namelijk nogal wat verschillende bouwtekeningen van planten- en bloembakken waaruit je kunt kiezen! Waar je deze bouwtekeningen kunt vinden ga je verderop in dit artikel laten zien.

 

Een moestuinbak of kruidenbak maken

Een muistuinbak of kruidenbak ziet er een beetje uit als een aardappelkistje. Ze zijn zo gemaakt dat ze snel verplaatsbaar zijn. Dit project is ideaal voor beginners om dat ze redelijk simpel en snel te maken zijn met de juiste voorbereiding.

Het verschil tussen een moestuinbak en een kruidenbak is vaak dat een kruidenbak uit meerdere vakken bestaat.

Er worden dan extra plankjes tussen gespijkerd zodat je meerde kruiden naast elkaar kunt planten, zonder dat deze met elkaar in aanraking komen.

 

Een bloembak of plantenbak maken

Een bloembank of plantenbak maken is echt iets wat bijna elke ervaren klusser wel gedaan heeft. Vaak zie je dat ervaren klussers deze maken voor vrienden en familie om als bijvoorbeeld een verjaardag cadeau.

Het is een project dat geschikt is voor de beginnende klusser. Er zijn echter wel een paar onderdelen die echt goed in elkaar moeten zitten en dat je een goede bouwtekeningen gebruikt (hier later in het artikel meer).

Het belangrijkste onderdeel van een houten plantenbak maken is de fundering. De fundering is zo belangrijk omdat hier de dubbelen bodem in wordt gezet.

Deze dubbelen bodem zorgt ervoor dat je niet een meter potgrond (zo hoog als de plantenbak) nodig bent, maar slechts ca. 30cm.

Een bloembak is vaak een kleinere versie van de plantenbak. Plantenbakken, die vaak water groter zijn, worden vaker ingezet als windbreker of afscheiding.

 

Een moestuin bank of tafel maken

De grotere versie van een houten moestuinbak is de moestuinbank. Zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien is het een bank met als poten aan beide kanten een bloembak. De muistuin bank is gemaakt met behulp van de bouwtekeningen van Fred (zie hieronder voor meer info).

Een moestuintafel maken is voor de serieuze kwekers onder ons. Het is is een tafel met een grote plantenbak met als doel de kweek van gewas.

 

houten moestuinbak maken

 

Welk hout voor een plantenbak?

Plantenbakken worden meestal gemaakt van of steigerhout of pallethout. Omdat steigerhout sterker en mooier is, kiest men hier meestal voor.

Het is aan jou de keus waar jij voor kiest. Heb je nog pallets liggen? Ga lekker met pallethout aan de slag. Je kunt hiervoor ook een steigerhout bouwtekening gebruiken met wat logisch nadenken.

Wil je in de toekomst ook meerde meubelen voor in je tuin gaan maken? Begin dan zeker weten met het maken van steigerhouten plantenbakken, dan weet je zeker dat het mooi gaat worden!

 

Plantenbak maken van steigerhout

Een houten plantenbak maken wordt in veruit de meeste gevallen gedaan met steigerhout. De steigerplanken kunnen veel hebben en zijn vaak al weerbestendig (als je gebruikt steigerhout gaan gebruiken).

Om in het bezit te komen van steigerhout raad ik aan om eens lokaal te zoeken op bijvoorbeeld “gebruikte steigerplanken”. De prijzen via marktplaats zijn namelijk een stuk lager dan direct uit de bouwmarkt.

Wil je het nog goedkoper? Ga dan is kijken bij een bouwplaats in de buurt.

Vraag aan de uitvoerder (vaak iemand met een groene helm) of je het steigerhout aan het einde van de klus op mag halen. 

Wat kosten plantenbakken van hout ongeveer?

Hieronder zie je een mooi voorbeeld van een plantenbak van hout. Het is altijd goed om even wat onderzoek te doen. Je kunt dan ook direct zien wat je wel niet bespaard als het het zelf maakt.

Dit kan vaak voor wat extra motivatie zorgen! Veel klussers realiseren zich dan ook dat een paar tientjes uitgeven voor geschikte bouwtekeningen opeens niet zoveel is…

Via onderstaande knop kun je ook direct de marktwaarde van de populairste online plantenbakken bekijken.

 

Steigerhouten plantenbak 80 x 40 x 60 – bol.com

Bekijk actuele prijs van deze plantenbak op bol.com

 

 

Plantenbak maken van pallets

Plantenbakken kun je ook maken van pallets. Ik ken wel klussers die vaak projecten doen met pallets. Het nadeel van het werken met pallethout is dat het sneller splijt en er gewoon een stuk minder mooi uit ziet.

Dat is dan ook de reden waarom er niet veel plantenbakken van pallethout gemaakt worden. Wil je dit wel gaan doen?

Zorg dan dat je de bouwtekeningen zo aanpast dat je de klus kan klaren. Vaak ben je ook gebonden aan bepaalde maten, er zijn namelijk geen pallets met planken van 2 meter.

Voor een kleinere bloembak hoeft dit dus niet erg te zijn en kun je gewoon palletplanken gebruiken met bijvoorbeeld de bouwtekening voor steigerhout. Let echter wel even op de breedte maten. Die wijken natuurlijk wel af, hiermee kun je rekening houden door gewoon een extra plankje te gebruiken.

 

Een houten bloembak waterdicht maken

Hoe kan ik een houten bloembak waterdicht maken? Is een vraag die ik best vaak krijg van klussers. Het is namelijk zo dat een waterdichte bloembak langer mee zal gaan en je bloemen en planten beter beschermt zullen zijn.

Je kan een bloembak waterdicht maken door aan de binnenkant waterafstotend materiaal aan te brengen. Zorg dat de fundering van de plantenbak goed in elkaar zit volgens de bouwtekening. Aan de buitenkant kun je de bak behandelen met steigerhoutbeits.

Let wel op dat je de bloemen en planten niet te veel water geeft en dat er niet te veel water in kan blijven staan. Dit kan zorgen voor wortelrot.

Nietpistool en landbouw plastic

Om je bloembakken waterdicht te maken ben je dus wat extra materiaal en gereedschap nodig. Een nietpistool kun je eenvoudig online bestellen en voor landbouwplastic zou ik even kijken bij de bouwmarkt.

Een andere optie is om vanuit de binnen kant alle kieren af te dichten met rubber seal. Dit is een zwart kostbaar goedje dat waterdicht is.

Je kunt eventueel ook de zelfde manier gebruiken die staat beschreven in ons artikel over een houten speelgoedkist maken. Deze kisten staan natuurlijk ook buiten en moeten waterdicht zijn. 

Het mooie is dat je ook gewoon de bouwtekening van de kist kunt gebruiken om een plantenbak te maken.

 

Bouwtekening houten plantenbak downloaden

Om snel en simpel allerlei houten plantenbakken te maken heb je goede bouwtekeningen nodig. Na inmiddels jarenlange ervaring met houtbouw, kan ik zeggen dat je met bouwtekeningen van de bouwmarkt, niet ver zult komen.

In mijn zoektocht naar bouwtekeningen voor tuinmeubelen steigerhout en bloembakken kwam ik Freds bouwtekeningen pakket tegen.

Dit is een pakket met duizenden tekeningen voor houtbouw projecten op professioneel niveau. In het pakket zitten onder andere de onderstaande bouwtekeningen én nog veel meer…

 

 

houten bloembak makenMoestuinbak maken bouwtekeninghouten multifunctioneel bakje maken

 

Ja, geef mij toegang tot de bouwtekeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download Gratis Bouwtekening (PDF)