• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Handig
  • /
  • Houten Trap Maken? Doe-het-Zelf Bouwtekeningen & Tips

Wil jij zelf een houten trap maken?

Grote kans van wel als je op deze pagina beland bent.

In dit artikel bespreek ik een aantal trappen die je zelf kunt gaan maken met behulp van professionele bouwtekeningen.

Een trap laten maken én laten plaatsen kan flink in de papieren lopen. Dit is ook de reden dat veel klussers zelf de handen uit de mouwen steken. Een steigerhouten trap maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Vaak worden deze doe-het-zelf trappen geplaatst in schuren of op een overloop. In schuren worden ze gebruikt als overgang naar hogere gedeelten. Vaak worden deze hogere gedeelten dan gebruikt als opslagruimte.

 

[share_box]

 

 

Houten trap maken

Voor een overgang naar de zolder kun je een zogenaamde Vlizotrap gebruiken.

Dit is een uitschuifbare trap die je dus vaak tegenkomt als weg naar de zolder.

Een steektrap is een normale recht ladder die wat makkelijker te maken is dan een vlizotrap. Deze is echter niet uitschuifbaar.

Je kunt deze bijvoorbeeld gaan maken van het hout dat je overhoud van het zelf maken van de vlizotrap of steektrap.

Het maken van een vlizotrap is natuurlijk wel wat moeilijker dan het maken van een standaard houten ladder. Het is voor beginnende klussers dus misschien beter om niet met de vlizotrap te beginnen. Je kunt dan beter beginnen met de houten ladder als oefening.

 

Materiaal van een houten trap

Een houten trap maken kun je doen van steigerhout. Steigerhout is robuust en erg bewerkbaar. Meer over steigerhout kun je in dit artikel lezen.

Je kunt ook ander hout gebruiken afhankelijk van je wensen. Voor sommige trappen is steigerhout niet dik genoeg. Voor het maken van trappen kun je het beste nieuw steigerhout gebruiken. Zorg dat het goed droog is voordat je aan de slag gaat met je trap.

Trappen bestaan er natuurlijk in verschillende soorten en maten. Hoeveel steigerhouten planken (of welk ander hout) je precies nodig bent voor een trap kun je terug vinden op de bouwtekening (zaaglijst).

De volgende trappen uit het pakket (Freds Bouwtekeningen) zijn enorm populair om zelf te maken:

 

houten trap maken steektrak

 

houten trap met bocht maken

 

houten trap maken Vlizotrap

 

Een vlizotrap maken (vliering trap) bouwtekening

De moeilijkste trap om te maken is de vlizotrap. In de volksmond is dit ook wel bekent als de vliering trap, een trap naar de vliering.

Vaak kun je deze naar beneden trekken vanaf de overloop met een touwtje, om de trap vervolgens uit te klappen. Om deze trap te maken moet je goed de stappen op de bouwtekeningen volgen.

Als je alles stap-voor-stap volgt op de bouwtekening krijg je als het goed is het onderstaande te zien.

bouwtekening vlizotrap maken

 

Zorgvuldigheid is bij de project het belangrijkste onderdeel als jij lang gebruikt wilt gaan maken van de vlizo trap.

Kleine constructiefoutjes kunnen er namelijk voor zorgen dat de trap niet goed in kan klappen. Ben je een beginnende klusser?

Zorg dat misschien dat je iemand in je omgeving vraagt om mee te helpen met dit project. Zo kun je samen de tijdens het houten trap maken alles nog eens goed bij langs lopen.

Omdat je te maken hebt met bewegende delen is het altijd handig om iemand in de buurt te hebben die het een en ander kan vasthouden. Zo werk je sneller én veiliger.

Steektrap maken bouwtekening

De steektrap is een rechte trap die veel gebruikt wordt in grote schuren. Ee een steektrap is wat makkelijker om te maken dan een vlizotrap. Het allemaal wat meer recht toe recht aan en je maakt geen gebruik van scharnieren.

Een houten trap maken zoals de steektrap kan op verschillende manieren. Het is niet erg moeilijk om zelf een goede manier te verzinnen (ervaren klussers). Een goed voorbeeld is het onderstaande YouTube video.

Zorg dan wel dat je weet wat je doen en dat de trap goed stevig is. Weet je het niet goed of twijfel je? Zorg dan altijd dat je de bouwtekeningen uit het pakket gebruikt. Zo weet je dat je geen cruciale fouten gaat maken.

 

 

houten trap maken steektrak

 

Houten ladder maken

Naast dat je de complexere vlizotrappen kunt gaan maken met behulp van de bouwtekeningen, zijn er ook simpele houten ladders die je kunt maken.

Deze zijn licht en sterk en ideaal voor gebruikt bij hogere houtbouw projecten, zoals schuurtjes.

Wat ik ook veel klussers die doen is een houten ladder maken om te gebruiken voor vijveronderhoud. Ze maken dan een houten ladder die precies of de vijver heen kan. Zo kan je makkelijk bij het midden van de vijver.

Dus ben jij iemand die bijvoorbeeld ook bezig is met het onderhouden van een vijver met koi karpers? Maak een houten ladder als handig gereedschap.

 

Hier download je de beste trap bouwtekeningen

Je gaat natuurlijk erg veel geld besparen door het steigerhouten trap zelf maken.

Als je alleen al de helft van het geld dat je heb bespaard investeert in het maken van je eigen meubelen kun je nog meer gaan besparen.

Duizenden klussers in Nederland hebben op die manier als het ware elk jaar een “gratis vakantie” bespaard.

Wanneer je in het bezit bent van Freds Bouwtekeningen pakket, kun je namelijk alles maken wat je maar wilt.

Via onderstaande link ga je direct naar de speciale kortingspagina waar je lid kunt worden.

Kijk hier voor toegang tot de Bouwtekeningen

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout