• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hout
  • /
  • Houtopslag Maken? Maak Eenvoudig een Solide Houthok!

 

zelf houtopslag maken tipsAls echte hout klusser moet je natuurlijk je eigen houtopslag maken. Zo kun je een voorraad steigerplanken op de juiste manier bewaren voor je volgende project. Ook voorkom je choas in je tuin en verkeerde opslag maakt hout vaak onbruikbaar.

Een goede houtopslag moet aan een aantal eisen voldoen. Het komt vaak voor dat klussers te weinig tijd nemen voor het maken van een houtopslag. Er is dan vaak iets mis met de constructie basis. Het hout blijf dan vochtig of er ontstaat zelfs schimmel.

Een houtopslag maken is ook een uitkomst voor het drogen van haardhout. Het drogen van vers gezaagd hout kan wel tot 2 jaar duren. Hout wat net gekapt is, is erg vochtig. Het heeft meestal een vochtpercentage tussen de 45 en 75%!

Dit percentage daalt met ongeveer 20% per jaar als het hout op de juiste manier opgeslagen wordt. Er zijn houtsoorten (meestal niet geschikt voor bouw) die langer nodig hebben om te drogen dan 2 jaar. Een goed voorbeeld hiervan is eikenhout.

 

[share_box]

 

 

Beginnen met zelf een houtopslag maken

Voordat je begint met de bouw van je eigen houtopslag moet je een aantal zaken voor jezelf duidelijk hebben. Zoals bij elk project moet je de locatie gaat bepalen. Waar wil je de houtopslag gaan neerzetten? Het beste kun je de houtopslag tegen een muur aanzetten. Anders moet je eventueel ook een achterkant maken.

Deze vorm van houtopslag is ook wel bekent als een houthok. Het woord hok is eigenlijk niet het beste, een goede houtopslag mag nooit volledig afgesloten zijn.

Ventileren is beter dan afdekken

Ventileren is beter dan afdekken. Hierdoor voorkom je ook direct inregenen. Het huis straalt meestal ook nog wat warmte uit, wat natuurlijk weer helpt om het vochtpercentage in het hout naar beneden te krijgen.

Met behulp van de juiste bouwtekening kun je de boel gaan uitmeten. Meestal heb je natuurlijk wel een idee waar je de opslag wilt gaan plaatsen. De meest populaire vorm van een simpele maar super goede houtopslag zie je op de foto boven aan de pagina.

Deze is gebouwd met normaal grenen hout wat goed bewerkt en gedroogd is. De houtopslag kun je groot maken als je zelf wilt. Wat je eigenlijk doet is het houthok op de bouwtekening (zie tekening onderaan de pagina) vermenigvuldigen

Voorkant naar het westen is ideaal

Het is belangrijk om te weten dat een houthok extreem goed geventileerd moet zijn. Een beetje regen is niet heel erg voor je haardhout, zolang er maar geen plassen op kunnen ontstaan (of echt kletsnat wordt).

Je kunt het beste de kop van de houtstapel naar het westen zetten. Op die manier krijgt de kopse kant van het hout het minste regen te verduren (vanwege de wind). Belangrijkste is gewoon een solide dakje, een een open onderkant en zijkanten. Dit zal zorgen voor optimale ventilatie.

Voor een dak kun je het beste kiezen voor dakpannen. Dakpannen liggen in veel huis als reserve in kruipruimtes. Heb je ze zelf niet. Vraag eens rond bij vrienden of familie. Een pannendakje op je houtopslag werkt het meest ventilerend. Let op dat het dak niet naar beneden loopt als het tegen een muur aan staat.

Als je dakpannen niet ziet zitten kun je bijvoorbeeld bitumen of golfplaat gebruiken. Er zijn ook wel een aantal RVS kunststoffen geschikt, dit is meestal wat duurder. Het gaat er hier vooral om dat het waterdicht en duurzaam is, als in het gaat lang mee.

Maak ook een solide bodem

Voor de bodem van je houtopslag kun je het beste extra betonnen bandjes of tegels gebruiken. Bedek deze eventueel met een laag plastic om er zeker van te zijn dat er geen water omhoog kan komen.

Het hout dat je gaat gebruiken voor het zelf maken van een houthok maakt niet veel uit. Je kunt hier bijvoorbeeld steigerhouten planken of gewoon sloophout voor gebruiken. Zorg wel dat je het hout eerst weerbestendig maakt.

 

Hoeveelheid haardhout opslag berekenen

Je kunt tegenwoordig ook gewoon haardhout bestellen op het internet. Dit gaat natuurlijk wel tegen de natuur van een echte klusser in. Het is op termijn natuurlijk gewoon ook een stuk duurder.

Hoe kun je eigenlijk berekenen hoeveel haardhout je moet gaan opslaan om je hele huis te verwarmen? Dit is wel handig om de grootte van je houthok te bepalen! Dit is bij benadering als volgt:

De energiewaarde van 1 m³ aardgas kun je vergelijken met 2 kg optimaal gedroogd haardhout.

De berekening

Eerst het aantal kilo haardhout berekenen, dat is: gemiddelde aardgasverbruik (p/j) van verwarming X 2. In een m³ hout gaat ongeveer 700 kg. Deel dus het aantal kilo haardhout door 700.

Een voorbeeld: verbruik=1500 m³ aardgas per jaar. Is dus 3000 kg haardhout per jaar. 3000/ 700 = 4,26 m³ haardhout opslaan voor een jaar

 

hardhout opslag maken hout drogen

 

Bouwtekening houthok maken (pdf)

Zelf een houthok maken is natuurlijk een stuk goedkoper en je kunt er veel van leren. Je moet er natuurlijk wel wát investeren. Zo moet je het hout en de bouwtekeningen aanschaffen.

Voor het kopen van een vergelijkbaar solide houthok ben je ongeveer €250,- euro kwijt, en dan moet je hem zelf nog ophalen…

Je kunt dan met het rest hout direct aan de slag met een vervolg project om zo vervolgens weer geld te besparen. De meeste klussers maken van het resthout bijvoorbeeld bloembakken of een konijnenhok

Ik weet zeker dat ook jij hiermee je eigen houtopslag maken kan. Download direct meerdere complete bouwtekeningen van houthokken:

houtopslag maken bouwtekening

 

Bouwtekeningen NU Downloaden

 

Bouwtekening van een groot houthok nodig?

Onderstaande bouwtekening is een iets groter houthok die recentelijk nog aan het Freds Bouwtekeningen ledengedeelte is toegevoegd. 

Dit houthok is een stukje groter dan het houthok hierboven. Ideaal voor de klussers die veel hout hebben liggen. 

 

bouwtekening groot houthok maken pdf download
Bouwtekening van een groter houthok uit Freds Bouwtekeningen.

 

 

Wat kost zelf een houthok maken?

De kosten van zelf een houtopslag maken liggen tussen de 200 en 300 euro. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf hoe groot je het hok gaat maken. 

Gebruikt je de bouwtekening voor de kleine, dan zit je sowieso onder de 200 euro. De grotere gaat wat sneller richting de 400 euro. 

Zelf heb ik een houthok gemaakt met de (PDF) bouwtekeningen uit het members gedeelte van Freds Bouwtekeningen.

Het materiaal en gereedschap heb ik vervolgens besteld via een lijstje die ik gemaakt heb via Bouwbestel.nl. Je krijgt dan een compleet bouwpakket thuis gestuurd.

Op deze pagina zie je een overzicht voor het materiaal dat je nodig bent om een simpel houthok te maken.

Houtopslag voor binnen?

Een houthok voor binnen is niet aan te raden. Je kunt eventueel hout opslaan in een garage die heel goed is geventileerd. Hout neemt vocht op, wind voorkomt dit proces.

Binnen is de kans op schimmel erg groot. Het komt er op neer dat een houtopslag buiten veel beter is. Wanneer het haardhout ongeveer 12 maanden buiten heeft gedroogd, kan het wel binnen aandrogen. Leg niet alles binnen en let goed op.

In de juiste omstandigheden is dit goed voor het drogingsproces. Puur door de extra warmte, en het hout is dan al zo droog dat schimmel niet stel meer voor komt.

Een houtopslag maken voor binnen is dus in het eerste jaar van het drogingsproces niet aan te raden.

Wanneer je hout wel droog genoeg is voor binnen kun je bijvoorbeeld een houten kist maken om je hout netjes in op te stapelen. 

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout