• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hout
  • /
  • Houtrotstop Zelf Maken In 4 Stappen [NIEUW]

We komen het als klussers allemaal wel tegen, dat houtrot. Helaas kan het, zelfs met goed onderhoud, nog wel eens voorkomen dat er een houtrot plek ontstaat. 

Als jij op deze pagina terecht bent gekomen wil jij waarschijnlijk ook zelf houtrotstop maken. Misschien ben je wel een klein plekje houtrot tegenkomen, maar ben je niet van plan om alles te vernieuwen. 

Dan is het maar goed dat je deze pagina hebt gevonden. Ik ga je namelijk precies vertellen hoe en waarmee ik dit verwijder en behandel. Dit doe-het-zelf houtrot behandel middel bestaat nog niet zo lang. Lees dus vooral even verder!

[share_box]

Wat is houtrot?

Laat je me je eerst nog even vertellen wat houtrot nou eigenlijk precies is. Het kan namelijk zijn dat je hier nog nooit mee te maken hebt gehad. 

Houtrot is een schimmel, dat in meeste gevallen veroorzaakt is door vocht en warmte, in combinatie met zuurstof.

Gelukkig is houtrot tegenwoordig vrij makkelijk te herkennen én te behandelen.

Herkenning & behandeling

Houtrot is het snelst te herkennen aan scheurtjes of oneffenheden in de verflaag.

Repareer altijd op droog hout. Starten met een reparatie wanneer het hout nog vochtig is, helpt net zoveel als niet behandelen.

Volg het stappenplan om zelf houtrot te herstellen dat later op deze pagina staat. Zelfs voor een beginnende klussers is het dan niet moeilijk om dit zelf te behandelen.

Gereedschap bij doe-het-zelf houtrot reparatie

Voordat je begint, is het handig om te weten welk gereedschap je nodig bent voor het zelf behandelen van houtrot

Een onmisbaar stukje gereedschap (en sowieso enorm handig om te hebben) is een multitool. Dit is een stukje gereedschap waar je allerlei bitjes op kunt zetten. We hebben een mini frees nodig om het houtrot goed te kunnen verwijderen. 

Onderstaande Dremel 4000 Multitool is veruit het populairst én de reviews zijn goed. Je krijgt er namelijk ook een mooie koffer en een tientallen opzetstukjes bij. 

dremel multitool houtrot bol
houtrot behandelen frees easyfix

Het opzet stukje wat we nodig zijn voor het zelf houtrotstop maken, is een mini frees. Deze speciale houtrotfrees zit in de meeste sets met frezen, zoals deze van EINHELL

Naast deze tools is het ook handig om de meer voor de hand liggende stukken gereedschap bij de hand te hebben. Denk hier bij een hamer, beitel en schroevendraaier

Overige handige dingen die je bij de hand moet houden, spreken voor zich of komen aan bod in het stappenplan.

Houtrotstop zelf maken 4 stappenplan

Nu je weet wat houtrot precies is en welk gereedschap je bij de hand moet hebben, is het tijd om de te nemen stappen te doorlopen. 

Hieronder zal ik in het kort aangeven wat deze stappen allemaal inhouden. Voor de wat ervaren klusser is dit erg goed te doen. 

Stap 1: Houtrot verwijderen

De eerste stap is het verwijderen van de houtrot. Kijk goed waar de rotte plekken zitten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schroevendraaier.

Als je bezig bent op een plek met verf, verwijder dit dan eerst zoveel mogelijk, met een schuurmachine of schuurpapier. Dit zorgt voor meer zicht op de te behandelen plek. Daarnaast weet je dan ook beter waar en hoeveel, zelfgemaakte houtrotstop je nodig bent.

Vergeet niet dat het enorm belangrijk, dat al het rotte hout verwijderd wordt, dus ook de vezels!

Alleen verder werken op droog hout

Zorg dat alles goed droog is. Als het hout niet droog is, eerst laten drogen voordat je verder gaat met stap 2. Als je alles straks gaat opvullen op vochtig hout, krijg je binnen korte tijd weer houtrot.

Met bijvoorbeeld de P5200 Peaktech vochtmeter (aanrader, altijd handig), kun je nauwkeurig de vochtigheid van het hout meten. De vochtigheid van het hout dient onder de 15% te zitten; liefst nog minder natuurlijk.

Stap 2: Zelf houtversterker maken en aanbrengen

Het hout heeft ook nog wat voorbehandeling nodig. Dit doen we door een houtversterker aan te brengen op de plekken waar je het houtrot hebt verwijderd. 

Dit is een laagje waaraan de de houtrot stop zich kan hechten. Zonder deze laag, is de kans vrij groot dat de opvulling die we gaan aanbrengen in stap 3, niet goed blijft zitten. 

De houtversterker kost nog geen tientje en het maken is zo gebeurd. Het is een kwestie van de componenten mengen in een speciaal bekertje, om het vervolgens met een kwast aan te brengen.

> Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van de houtversterker

Stap 3: Zelf houtrotstop maken en aanbrengen

Het opvullen van het hout gebeurd met een speciale hout reparatiepasta. Ik heb ervaring met twee van zulke hout opvul pasta's. De eerste is de Repair Care Dry Flex 4, welke beschikbaar is via bol.com.

De tweede is de EAZYFIX® Premium Houtrotvuller. Qua prijs en product zijn ze vrijwel hetzelfde. Kijk dus even voor jezelf waar het handig is om het te bestellen. Met beide winkels goede ervaringen.

Lees ook goed de instructies achterop het product. Dit kan namelijk nog wel eens verschillen afhankelijk van het aantal componenten dat is gebruikt.

Laat de houtrotstop een paar uur goed drogen. Ik deed dit geloof ik een uur of zes; toen was het mooi hard.

Stap 4: Nabewerken

Nu is het de bedoeling dat de houtrotstop niet meer zichtbaar is. We doen dit simpelweg door het op te schuren, om er vervolgens een laagje verf over heen te schilderenAndere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout