• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hout
  • /
  • Houtsoorten en eigenschappen: Welk hout voor welke klus?

Als jij op deze pagina bent terecht gekomen ben je vast benieuwd naar welke houtsoorten er zijn en hoe je deze kunt herkennen. Dat is precies waar we het op deze pagina over gaan hebben. We gaan de eigenschappen bespreken van de meest gebruikte houtsoorten.

Zo weet jij precies welk hout je wel of niet moet gebruiken voor je volgende houtbouw klus. Lees dus snel verder!

[share_box]

 

Houtsoorten en eigenschappen

Zoals je weet is hout een natuurlijk product en gaat het net als alle andere natuurlijke producten niet eeuwig mee. En niet alle houtsoorten zijn even duurzaam. Toch moeten alle houtsoorten een behandeling ondergaan om de duurzaamheid te verlengen.  dat geldt vooral  voor hout  dat buiten wordt gebruikt,  en dus bloot staat weersinvloeden.

Hout dat binnen wordt gebruikt hoeft soms zelfs helemaal niet behandeld te worden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het doel waar het voor gebruikt gaat worden.

Het behandelen van hout heeft behalve het verduurzamen meestal ook een ander  doel, namelijk het gewoonweg mooier maken.

Niet geschikt voor elk doel

Niet elke houtsoort is voor elk doel geschikt.  Je zult dus voordat je een houtsoort gaat kiezen het doel moeten vaststellen. Afhankelijk van voorkeur en budget kun je dan een geschikte houtsoort uitkiezen.

Nou dat je precies weet doel je hout heeft en welke soort hierbij hoort, kun je de beste behandeling kiezen.

 

Welke houtsoorten zijn er?

Nu je  ongeveer weet waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een houtsoort, kun je hieronder gaan kijken welk hout je precies nodig zult zijn.

We hebben de verschillende houtsoorten handig voor je op een rijtje gezet. Het zijn natuurlijk niet alle houtsoorten die er bestaan. Ik heb wat minder bekende weinig gebruikte houtsoorten, weggelaten. Bij elke houtsoort is aangegeven voor welk doel het het meest geschikt is.

Dennen

Dennen is het meest geschikt voor balklagen, vloeren, kapconstructies, spanten, loodsen, schuren en binnentimmerwerk

Grenen

Wordt veel gebruikte voor duurzame constructies, omdat spijkers, schroeven en bouten er enorm goed in worden vastgehouden. Het is geschikt voor voor bijvoorbeeld kozijnen, ramen, deuren, voeren, balken en afrasteringen.

Lariks

Lariks is zeer goed bewerkbaar en er kan goed in gespijkerd en geschroeft worden. Lariks wordt gebruikt voor het welbekende steigerhout. Met bouwplannen voor steigerhout kun je er de mooiste tuinmeubelen mee maken.

Verder kan het gebruikt worden voor dragende constructies, vloeren en binnenbetimmering.

Vuren

Vuren is de belangrijkste houtsoort in ons land voor de houtbouw. Het blijft echter opletten op de kwaliteit bij vuren. Dit kan namelijk nogal verschillen, let dus goed op als je vuren hout gaat kopen voor de bouw van bijvoorbeeld je nieuwe schuur.

Het kan goed behandeld worden met carbolineum (voor buitenwerk) en worden geverfd. Beitsen gaat niet zo best met vurenhout.

Vuren is dus het meest geschikt voor het bouwen van huizen, schuren en overkappingen maar het moet altijd behandeld worden.

Beuken

Beuken is goed te bewerken. Het wordt gestoomd en ongestoomd verkocht. Gestoomd beuken heeft een grote weerstand tegen aantasting. Ongestoomd beuken kun je alleen voor binnengebruiken. Beuken krimpt namelijk enorm snel.

Als je beukenhout toch wilt gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van meubelen (wat ik niet aanraad) moet je zorgen dat je het eerst goed droogt. En dan niet een weekje in de zon, denk meer aan een jaar.

 

houtsoorten

 

Ebben

Ebben is een erg harde houtsoort. Toch is het goed te zagen en vooral de schaven. Dit hout heeft ook geen last van houtwormen en dergelijke, die beestjes komen er gewoon niet doorheen, zo hard is het.

Het wordt meestal gebruikt voor snijwerk, beeldhouwwerk, inlegwerk, muziekinstrumenten en lijsten.

Europees Eiken

Is de meest bekende houtsoort van ons land. Het is zeer sterk en duurzaam (en ook duur ;)). Het kan goed bewerkt worden en kan met vrijwel alles behandeld worden. Het is voor vrijwel alle doeleinden geschikt.

Essen

Essen is een taaie houtsoort. Het is goed te bewerken, te draaien en te buigen. Het wordt dan ook veel gebruikt voor bijvoorbeeld turn/ sport apparaten of gereedschapstelen. Maar ook bijvoorbeeld voor ladders en de welbekende ski’s of skateboards wordt meestal Essenhout gebruikt.

Linden

Linden is nogal zacht, maar wel vast van structuur. Het is goed te bewerken, te spijkeren en te schroeven. Het is het meest geschikt voor snijwerk. Het wordt dan ook gebruikt voor speelgoed, muziekinstrumenten en keukengerei.

Populieren of Wilgen

Populieren is zacht en taai. Een overeenkomstige houtsoort met vrijwel de zelfde eigenschappen is wilgen.

Het moet eerst gedroogd worden voordat je het gebruikt. Deze houtsoort wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van lucifers, klompen, keukengerei en kisten

 

Houtsoorten voor buiten in de tuin

Wij krijgen vaak de vraag: Welke houtsoorten kan ik het beste gebruiken voor buiten in de tuin? Dat zal ik je in dit hoofdstuk vertellen.

Fabeltjes over duurzaamheid

Wanneer je zelf iets wilt bouwen voor buiten in de tuin, is de keuzen van de houtsoort erg belangrijk. Veel klussers gaan enthousiast aan de gang om erachter te komen dat die mooi afrastering die ze vorig jaar gemaakt hebben de winter niet heeft overleefd.

Hout gaat namelijk rotten van de voortdurende blootstelling van vocht en insecten. Er wordt vaak te veel vertrouwd op de beschermende werking om dat het hout”geïmpregneerd” zou zijn. Het is een fabeltje dat dit eenmalige preparaat, dat vaak gebruikt wordt bij vurenhout, bestand is tegen alle weersinvloeden en al het andere dat hout te verduren krijgt in een tuin.

Om te zorgen dat je hout projecten wat langer goed blijven in je tuin, moet je zorgen dat het hout minimaal elke 2 á 3 jaar een her behandeling krijgt.

Het kan best lastig zijn om deze behandeling uit te voeren als het eenmaal een paar jaar staat. Je krijgt namelijk vaak te maken met klimplanten of andere bossen en bomen die in de weg staan. Het gevolg hiervan is dat niet alles wordt behandeld en een deel gewoon weg zal rotten.

Probeer met de bouw dus ook al rekeningen te houden met het toekomstige onderhoud.

Kies de houtsoort slim

Wat er meestal dus gebeurd is dat ben bijvoorbeeld de goedkoopste houtsoort kiest voor een overkapping: Vuren of Grenen

Vuren is goedkoop omdat het enorm veel gebruikt wordt voor schuren, overkappingen en huizen.  Als je het echter bekijkt over een langere periode kan het vele duurdere (in aanschaf) hardhout “even goedkoop” worden.

Deze houtsoort gaat namelijk een keer zo lang mee als slecht behandeld vurenhout. Het zal dus qua levensduur duurder uitvallen dan bijvoorbeeld hardhout.

Het is dus kiezen dus duurdere aanschaf vs duurder onderhoud, net als bij zo veel andere producten!

 

  • Goedkoopste optie voor zachte houtsoort in de tuin: Vurenhout
  • Betere maar iets duurdere optie zachte houtsoort: Red Cedar (is van nature bestand tegen vocht en schimmels!)
  • Duurdere hardhout optie voor bouwen in de tuin: Hardhout; soort Azobé 
  • Voor meubelen: Steigerhout (lariks) veruit het beste (Klik hier voor bouwplannen voor Larikshout)

 

 

Iets voor jou? Direct zelf bouwen met hout!

Op deze pagina heb je meer kunnen lezen over houtsoorten en eigenschappen.

Waar ik het nog niet met je over heb gehad is Freds Bouwtekeningen, een enorm populair bouwtekeningen pakket. Hiermee kun je alles met hout gaan maken, van schuren tot meubelen.

Hierin staan dus alle bouwtekeningen die je ooit nodig zult zijn. Nooit meer zoeken dus! Ook toegang tot dit pakket met duizenden bouwtekeningen? Meer dan 18000 klussers zijn je al voor gegaan.

Wanneer je op de onderstaande link klikt, ga je direct naar Freds tijdelijke aanbiedingspagina pagina(timer onder in het scherm)

Ja, ik wil direct toegang tot de bouwtekeningen via de tijdelijke aanbiedingspagina! >>

 

 

 

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout