Zelf Een Kippenhok Maken in 5 Stappen

schildersezel maken van hout
Schildersezel Maken? Zo doet een Doe-Het-Zelver dat!
17 januari 2019
legnest voor kippen maken hok
Leghok voor kippen maken? Hier download je een geschikte bouwtekening!
2 maart 2019
Laat alles zien

Zelf Een Kippenhok Maken in 5 Stappen

bouwtekening goedkoop kippenhok

Wil jij een goed begin met zelf een kippenhok maken? Dit is waarschijnlijk het geval als jij op deze pagina terecht bent gekomen.

Misschien ben je ook wel opzoek naar een nieuw hok voor je kippen en wil je weten hoe je zelf een kippenhok kunt maken. Hoe dan ook, je hebt de juiste pagina gevonden.

Ik zal je hier namelijk alles vertellen over het zelf maken van een kippenhok. Voordat ik je het stappenplan ga vertellen ga ik eerst in op een paar algemene zaken over kippenhokken, ik krijg hier namelijk altijd veel vragen over. 

Zelf kippenhok maken is niet moeilijk, het is alleen belangrijk dat je voorbereiding en gereedschappen hebt om aan het project te beginnen. In het stappenplan zal het je allemaal wel duidelijk worden, vele klussers hebben met dit stappenplan inmiddels een mooi kippenhok.

Wet en regelgeving zelf een kippenhok maken in de tuin

Er zijn verschillende regels in Nederland voor het houden en hebben van een kippenhok in je tuin. Deze regels zijn voor een groot deel afhankelijk van de afmetingen van het kippenhok dat je wilt gaan maken.

Zolang je geen supergroot kippenhok paradijs wilt gaan bouwen (lees niet meer dan twee meter hoog en groter dan tien vierkante meter), komt een bouwvergunning niet ten sprake.

Je kippenhok moet dan wel van hout of kunststof gemaakt worden (vanzelfsprekend lijkt me).Verder zijn er wat regels die te maken hebben van de erfscheidingen van je grond.

Die zijn er voor gemaakt zodat je buren geen last kunnen ondervinden door je kippen. Zo moet een kippenhok minimaal 1 meter van de perceelgrens of van je huis gebouwd worden.

Zet je kippenhok niet in een voortuin

Je mag een kippenhok nooit in een voortuin bouwen/ neerzetten en de nok mag niet hoger zijn dan 3m. Overleg en bespreek altijd even met je buren als je van plan bent om kippen te gaan houden. Ruzie met je buren over iets waar je met passie aan gewerkt hebt wil niemand.

Ook is het aan te bevelen ook altijd even voor de zekerheid de informeren bij je gemeente. Zo kom je niet voor verassingen te staan als je net zelf een uniek kippenhok hebt gemaakt!


Plaats en afmeting van een kippenhok

Het is natuurlijk ook erg belangrijk om goed naar te denken waar je het kippenhok wilt neer gaan zetten. Plaatsing met de voorzijde richting het zuid-oosten heeft de voorkeur in verband met de stand van de zon (warmte)

Daarnaast moet natuurlijk het bodemoppervlak overeen komen met het aantal kippen wat je in het hok wilt houden. De standaard is ongeveer één vierkante meter per kip.

Overdekken van het voorste deel van een kippenhok hangt af van het ras kip dat je gaat houden.

Lichte rassen kunnen de vleugels beter gebruiken, dus moet je zorgen dat de uitloop overdekt is. 

Bij middelzware en zware rassen is een afrastering van ongeveer 2 meter hoog voldoende. Vanwege de kortere vleugels kunnen deze kippen niet zo hoog springen.

brahma kip tips

Wel ras kip ga je houden?

Een groot ras als de brahma kip of een kleinere kriel kip?

Afhankelijk van het ras dat je gaat houden met je het kippenhok gaan inrichten. Sommige rassen kunnen niet best tegen regen of kunnen makkelijk gewond raken.

Een standaard kippenhok maken van vijf bij drie meter (best groot) heeft genoeg ruimte voor zeven kippen en een haan. 

Gebruik voor strooisel op de vloer zand, turfstrooisel of houtmot. (afhankelijk van ras)

Verlichting en ventilatie in je kippenhok

Als je door woonomstandigheden niet veel natuurlijk licht (zonlicht) op je kippenhok kan laten vallen, moet je zeker overwegen om een vaste lamp in het kippenhok te plaatsen.

Dit zorgt er voor dat de kippen gezonder en gelukkiger blijven, wat weer goed is voor de productie van de eieren.

Let er op dat je de kabels naar het kippenhok toe goed aard en diep (minimaal 50cm) in de grond graaft. Zo ga je niet per ongelijk met tuingereedschap door de kabel heen.

Goede ventilatie!

Een ander belangrijk aandachtspunt is de ventilatie binnen het kippenhok. Zorg dat er altijd voldoende frissen lucht in het hok kan komen. Dit klinkt gek, het hok staat immers buiten.

Als je echter een solide kippenhok bouwt wil de mens van nature het hok (huis) goed afsluiten.

Goede ventilatie is een grote factor in het goed functioneren van de kippen.

Je kan voor ventilatie zorgen door bijvoorbeeld een ramenplan te maken of een kippenhok te bouwen in de vorm van een torentje. Hierdoor heb je altijd een aanzuigende werking van frisse lucht in het kippenhok.

Veiligheid van je zelfgemaakte kippenhok

Wanneer je de plek van het kippenhok gaat bepalen, denk dan ook even aan de veiligheid. Kippen kunnen doelwit zijn van verschillende rovers. Niet alleen honden, maar soms ook katten, kunnen kippen het lastig maken.

De grootste dreiging komt vaak van vossen. Het is natuurlijk sterk afhankelijk in welk gebied je in Nederland woont. Ook als je denkt dat er geen vossen voorkomen in jouw buurt.

Neem toch preventieve maatregelen (direct bij het kippenhok maken). Wij mensen weten niet goed welke roofdieren s'nachts, zelfs in Nederland allemaal actief zijn.

Maar ook overdag zijn er grote roofdieren in vliegende vorm actief. En ja, een beetje roofvogel kan (met gemak), een kip meenemen!

Er wordt hier en daar zelfs weer van wolven gesproken. Wees dus gewaarschuwd!

kippenhok maken veiligheid

Buiten roofdieren zijn er nog een aantal andere aandachtspunten op het gebied van veiligheid. Zorg ervoor dat je tijdens het maken van je kippenhok de scherpe randen van het hout haalt.

Het komt vaak voor dat kippen zichzelf hieraan verwonden. En een bloedende kip is echt iets wat je moet vermijden. Bloedende kippen worden vaak aangevallen door de andere kippen.

Bescherming tegen weer en wind

Tenslotte moet je rekening houden met het weer. Zorg ervoor dat je kippenhok volledig weerbestendig is. Dit kun je doen door het hok van buiten te beitsen en van binnen de witten.

Bij voorkeur maak je een kippenhok met een dubbel dak, dit voorkomt bevriezing aan de binnenkant van het hok met vorst. Tegen slagregens moet je zorgen voor een luifel die voldoende uitsteekt zodat het niet kan inregenen.

Je kunt er ook voor kiezen om het hok iets hoger te zetten. Dit voorkomt vaak tocht en ook komen ongewenste gasten dan minder makkelijk bij het hok.


Zelf een kippenhok maken in 5 stappen

Goed, nu je weet wat je in je achterhoofd moet houden tijdens het zelf kippenhok maken, gaan we aan de slag!

Het is belangrijk dat we dit project goed gaan voorbereiden. Een klein foutje in de constructie kan er namelijk snel grote problemen veroorzaken.

Gebruik het onderstaande stappenplan en je kan bijna niet de mist in gaan!

 

STAP 1: Doel bepalen van je kippenhok

Wanneer jij zelf een kippenhok gaat maken, moet je goed voor ogen hebben wat het doel van je kippenhok precies moet worden.

Vind je het leuk als hobby om kippen te houden? Of wil je wat besparen op de boodschappen omdat je elke dag 6 eieren eet?

Dit klikt misschien gek, maar veel klussers gaan hiermee dus mist in. Er staan dan een kippenhok en dan: "Oké, en nu?".

Stel jezelf dus bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Waarom wil ik eigenlijk kippen houden?
 • Hoe groot is mijn ideale hok, goot of klein?
 • Hoeveel kippen heb ik nodig voor hobby en/of verse eieren?

Als je net begint met hobby kippen houden, raad ik je aan om eerste te beginnen met het bouwen van een klein kippenhok.

Je kunt deze later altijd uitbreiden naar een groter hok mocht dat nodig zijn.

 

STAP 2: Bouwtekening kippenhok downloaden (PDF)

Zorg altijd dat je een goede bouwtekening heb van het kippenhok dat je wilt maken. Of je nu een groot of klein kippenhok wilt maken, het belangrijkste is om een goede bouwtekening te hebben voordat je begint.

Het is natuurlijk een optie om zelf een ontwerp te maken voor je kippenhok, als je daar veel verstand van hebt. Als je hier nog geen expert in bent, raad ik je aan om te betalen voor een goede bouwtekening (design) voor een kippenhok of kippenren. Zo weet je zeker dat de bouwtekening professioneel en getest is.

bouwtekening goedkoop kippenhok

Bovenstaande bouwtekening komt uit de Kippengids, een handboek voor de echte kippen doe-het-zelver. Door de verschillende bouwtekeningen van kippenhokken en kippenrennen, heb je genoeg keus.


Enkele voorbeelden van goede kippenhok designs

Zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen moeten je kippen voldoende ruimte hebben. Een vuistregel is ongeveer een vierkante meter per kip.

Maak het hok altijd iets groter dan deze vuistregel. Meestal is het namelijk zo dat hoe meer ruimte een kip heeft, hoe langer het zal leven.

Onderstaande designs (en nog een paar meer) kun je direct downloaden via de groene knop hierboven.

Kippenhok-type-C-300x275 pdf
houten leghok voor kippen maken

Inrichting van het kippenhok

Wat ook belangrijk is om te hebben in je kippenhok is een goede voedsel- en watervoorziening. Waar je altijd extra op moet letten is dat kippen geen ontlasting achter laten op de plek waar je de voerbak neer gaat zetten.

Met de bouwtekening voor het zelf maken van een kippen voerbak kun je deze vrij makkelijk maken.

Verder is het belangrijk om zelf zitstokken voor de kippen te maken (kippen slapen op stok). In de zelf kippenhok maken bouwtekeningen die je hierboven kunt downloaden zijn deze wel meegenomen.

 

STAP 3: Materialen en gereedschap verzamelen

Nu je een goede bouwtekening heb uitgekozen uit de kippengids, kun je de materialen gaan verzamelen.

Op de bouwtekening staat een materialenlijst en een zaaglijst. Van de materialenlijst kun je aflezen welk soort en hoeveel hout je nodig bent.

Wanneer je dit hout in huis hebt, kun je het allemaal bij elkaar leggen en een begin maken met het afwerken van de zaaglijst.

Wat betreft gereedschap is het altijd handig om een elektrische zaag en een goede accuboormachine bij de hand te hebben. Verder is het natuurlijk altijd belangrijk om meetinstrumenten te hebben.

Een rolmaat, waterpas en duimstok zijn hierbij altijd handig.

 

STAP 4: Plaats en materiaal voorbereiden

Goed, nu je weet hoeveel materiaal en dus ook ruimte nodig bent voor je kippenhok, kun je de laatste voorbereidingen doen op het in elkaar zetten.

Kijk goed naar de afmetingen op je bouwtekening en maak de ruimte vrij waar je het kippenhok gaat plaatsen. Zorg dat je makkelijk toegang hebt tot de omgeving rondom het kippenhok.

Het is namelijk belangrijk dat je overal goed bij kan om de boel schoon te maken of aanpassingen te doen. Ga nu verder met het voorzagen van de planken en leg alles netje (het liefst op volgorde) op een stapel in je tuin.

 

STAP 5: Zelf kippenhok maken - de bouw kan beginnen!

De laatste stap is natuurlijk: ACTIE! Dat mooie zelfgemaakte kippenhok gaat er natuurlijk niet vanzelf komen.

Ik wil nog even benadrukken dat een goed kippenhok niet op de gok gemaakt moet worden. Een professionele bouwtekening waarmee je stap-voor-stap kunt werken is van groot belang. Je hebt op deze pagina al kunnen lezen dat je een bouwtekening voor een goedkoop kippenhok kunt vinden in de Kippengids.

Nog een paar laatste tips die ik je wil geven voordat je zelf een kippenhok gaat maken:

Goede voorbereiding is het halve werk

Deze uitspraak is zo cliché als het maar kan. Toch zijn zelfs ervaren doe-het-zelvers, vaak nog veel te lang bezig met een klus of project.

Dit komt meestal door te weinig aandacht te besteden aan je de voorbereiding. De bouwtekening meerdere keren goed bekijken en eventueel even uitschrijven wat je eerst gaat doen, zodat je het beter onthoud. Vervolgens: 

 • Hout verzamelen
 • Plek bepalen waar project komt te staan + afmeten
 • Hout voorbereiden + aftekenen
 • Hout zagen (grote onderdelen doe ik altijd eerst)

Heb dus even een plan voor de eerste stappen die je moet zetten. Een bouwtekening is hier belangrijk in omdat je heruit dus je plan trekt.

Werk van beneden naar boven 

Begin bij het maken van je kippenhok altijd bij de bodem. Zorg voor goede bodembedekking, hierna kunnen de wanden, deuren en kippengaas geplaatst worden.

Zo bouw je dus een kippenhok. Het allerbelangrijkste wanneer je klaar bent is onderhoud.

Kippen leven graag in een schone en veilige omgeving. Geef ze dat dus ook. Succes!

2 Comments

 1. […] je wilt beginnen met zelf een kippenhok maken, is het verstandig om al een idee te hebben waar je het wilt neerzetten. Dit is vrij belangrijk […]

 2. Hubert schreef:

  Heel goede voorlichting. Een practisch punt toevoegen: Als je in een groter hok een (bestaand) raam inbouwt, plaats daar een rooster voor want kippen vliegen in paniek door het raam en verwonden zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download Gratis Bouwtekening (PDF)