Vaak zijn konijnenhokken voor buiten te klein. Het komt helaas vaak voor dat mensen konijnen houden in een soort cavia kooi. Een konijn kan alleen gezond leven en blijven met voldoende ruimte.

Met veel ruimte in de tuin kun complete huizen voor konijnen bouwen met speeltoestellen inbegrepen! Dat is het grootte voordeel van een doe-het-zelf konijnen hok voor in de tuin. Je leert zelf hoe het moet en je kunt zelf aanpassingen maken wanneer je dat wilt.

De basis voor succesvol bouwen met hout is, net als bij veel dingen, een goede voorbereiding. Een enorm belangrijk onderdeel van deze voorbereiding zijn de bouwtekening en de materialen die je gaat gebruiken. Hierover kun je in dit artikel meer gaan lezen.

Het kan je zeker geld gaan besparen om een konijnenhok buiten zelf te maken. Het materiaal voor een konijnenhok hoeft helemaal niet duur te zijn.

Zelf een konijnenhok buiten maken

Als eerste moet er een keuze gemaakt worden hoe "gek" je het wilt maken.

Dit doe je door te bepalen hoeveel konijnen je wilt en de ruimte die je hebt. Aan de hand van het aantal konijnen dat je wilt gaan houden moet je een konijnenhok buiten ontwerp gaan kiezen.

Om een keuze te maken kun je het beste kijken naar de indelingen van je tuin, en hoeveel tijd je er voor over hebt om je konijnenhok buiten maken project op beginnen.

Je kunt aan de hand van een goede bouwtekening konijnenhok ook een keuze maken. Zo kun je stap-voor-stap zonder stress een uniek konijnenhok maken.

Graag in beweging

Konijnen zijn graag in beweging zodat ze niet makkelijk ten prooi van roofdieren kunnen vallen.

Om gezond te zijn en te blijven (veilig voelen) hebben ze een schuilplaats en veel ruimte nodig. Een goed konijnen onderkomen bestaat meestal uit een ren en een zogenaamd "nachthok".

Dit nachthok is een wat kleiner meer beschut plekje. In de ren kunnen ze overdag vrij rondlopen.

konijnenhok buiten maken

Kkonijnenhok met ren aan een muur

Als je een grote tuin hebt is het dit jaar (2017) erg populair om eerst een konijnen ren te maken.

Binnen in deze vaak overdekte ren wordt dan een nachthok voor de konijnen geplaatst. Zo creëer iets wat lijk op een soort kippenhok, alleen dan voor konijnen!

Zorg voor ongeveer tussen de 3 en de 5 vierkante meter ruimte per konijn (het mag natuurlijk altijd meer zijn).

Hoogte en afmetingen van een konijnenren

Je kunt kiezen om een konijnenren bijvoorbeeld 2 m hoog te maken, zodat je er zelf in kunt staat.

Het is ook een goede optie om deze gewoon maar 50 cm hoog te maken. Dan staat de konijnenren wat minder in het zicht, maar kun je er lastiger bij met het schoonmaken.

Zorg wel dat de konijnenren altijd hoog genoeg is zodat het konijnen op de achterpoten kan gaan staan (de lengte van het konijn dus).

Een hogere konijnenren met hierin een hok met verhogingen (meerdere etages) is iets wat konijnen echt super vinden. Konijnen klimmen graag en houden ook van springen. Het is iets meer werk maar je konijnen zullen je dankbaar zijn!

Keuzes als dit hangen natuurlijk erg af van je woonsituatie (plaats bepaling), en zou je met je eigen creativiteit moeten invullen!

Veiligheid en een konijnenhok in de tuin

Zoals al eerder aangegeven; hoe groter hoe beter. Konijnen voelen zich enorm snel onveilig met weinig ruimte. Te weinig ruimte kan lijden tot stress en ernstige aandoeningen.

Vraag altijd aan de specialist (of diegene waar je de konijnen vandaan haalt) wat de konijnen het prettigst vinden. Konijnenfokkers hebben verstand van de gezondheid en algemeen welzijn van de soorten konijnen.

Voor beschutting tegen de elementen moet je zorgen dat het niet kan inregenen. Zorg dus dat het dak een aantal centimeters (ongeveer 20cm) uitsteekt. Maak deze uitloop niet te groot, te weinig ligt is niet goed.

Het dak zelf moet altijd schuin aflopen zodat er geen water op kan blijven staan.

Voor de bodem van het konijnenhok moet je zorgen dat deze op een verhoging staat. Deze verhoging voorkomt dat de bodem kan gaan rotten.

Voorkom dat je konijnen zichzelf uitgraaft

Een ander punt waar je zeker rekening mee moet houden is dat konijnen in staat zijn om zichzelf uit te graven.

Dit kun je voorkomen door gaas in te graven om de ren heen. Doe dit tot ongeveer 50cm diepte, zodat je zeker weet dat dit niet kan gebeuren. Ik heb zelf wel meegemaakt dat een konijn met gemak ongeveer 25cm haalde.

Dit is ook goede bescherming tegen vossen en katten. Die willen ook nog wel eens graven om bij de konijnen te komen.

Let ook op dat je konijnenren in de tuin, altijd overdekt is. Roofvogels zijn dol op konijnen.

Ik hoor vaak van mensen zeggen: "Een konijn zoekt wel beschutting in het nachthok of rent wel weg als er een roofvogel in de buurt is". Roofvogels zijn de beste jagers ter wereld en hebben een konijn meegenomen voordat ze kunnen reageren.

Materialen voor een konijnenhok buiten

Een fout die veel beginnende konijnenhok bouwers maken, is kippengaas gebruiken voor de konijnenren.

Kippengaas is niet sterk genoeg voor konijnen. Konijnen knabbelen kraag en gaan hier vrij snel doorheen.

Het beste kun je dus tuingaas gebruiken (groene vierkanten gaas). Let wel op met dat de mazen van het tuingaas niet te groot zijn. Dat hangt natuurlijk af van het soort konijnen dat je gaat houden.

Nog beter is misschien wel nertsengaas of volieregaas. Hier kunnen eventuele kleinere roofdieren ook niet doorheen (katten!).

Welk soort hout voor een konijnenhok buiten?

Je kunt het konijnenhok zelf van allerlei soorten hout gaan maken. Het mooiste is natuurlijk om je konijnenhok te maken van steigerplanken.

Dit kun je dan mooi combineren met de andere steigerhouten meubelen die je kunt maken!

Let op dat het hout wel behandeld is voordat je het gaat gebruiken voor het konijnenhok. Het hout moet weerbestendig zijn.

Kijk wel uit met hout dat is bewerkt met chemische stoffen. Een voorbeeld van hout dat is bewerkt met chemische stoffen is hout van pallets. Dit kan schadelijk zijn voor je konijnen en wordt dan ook afgeraden.

Meer voorbeelden van wat er mogelijk is

Hieronder zie je nog een aantal populaire bouwtekeningen uit Freds Bouwtekeningen (link onderaan deze pagina). Links zie je een ren die veel gebruikt wordt op grasveldjes. Het is een soort zomer hok voor je konijn.

Recht zie je een combinatie konijnenhok, aan de ene kant een vrij normaal hok én een uitbouw naar een konijnenren. Dit is dan ook direct de kracht van doe het zelf dierenhokken. Met de juiste bouwtekeningen kun je met wat moeite echt leuke dingen maken.

Konijnenren bouwtekeningen downloaden pdf
konijnenhok buiten voorbeeld

Zelf een uniek konijnenhok maken? 

Je hebt nu kunnen lezen wat er allemaal bij komt kijken bij het konijnenhok buiten maken.

Waar ik het nog niet met je over heb gehad is waar de meeste klussers de bouwtekeningen vandaan halen voor deze projecten.

Het is namelijk niet zo dat ze dit zelf hebben bedacht.

Er zijn namelijk al meer dan 17.300 klussers in Nederland die Freds Bouwtekeningen hebben gekocht.

Dit betekent dat ze toegang hebben tot duizenden bouwtekenen van alles en nog wat. Ook van, je raad het al, konijnenhokken voor buiten.

Door te beschikken over een goede bouwtekening konijnenhok voor buiten, kun je stap-voor-stap zelf aan de slag. Boven staande bouwtekeningen komen uit Fred's pakket.


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout