Krielkippen – Populaire dieren voor in de tuin!

schutting zelf maken steigerhout
Speelgoedkist maken of kopen? De soorten op een rij!
25 april 2017
schoenenkast maken
Schoenenkast Maken? Hier moet je op letten!
7 mei 2017
Laat alles zien

Krielkippen – Populaire dieren voor in de tuin!

krielkippen kippenhok maken

Krielkippen zijn populaire kippen om te houden. Wat zijn de voordelen van het houden van kippen? Dit en nog meer waardevolle tips kun je in dit artikel lezen.

Er bestaan zo'n vierhonderd verschillende kippenrassen. Het is natuurlijk niet zo verstandig om deze allemaal onder elkaar te zetten en te beschrijven. Wat ik wel ga doen in dit artikel is het hebben over de kleinste soort kippen, ook wel dwergkippen of krielkippen genaamd.

In een vorig artikel het al over de zeer mooie brahma kip gehad. Een reuzen ras met een dikke donsontwikkeling. In dit artikel wil ik nog een aantal kriel rassen belichten.

Wat zijn eigenlijk de voordelen van krielkippen in vergelijking met normale hoenders? Het grootste voordeel is natuurlijk dat ze relatief klein zijn. Dit betekent automatisch dat ze minder ruimte nodig zijn om te bewegen en te leven.

Hierbij kun je dan weer rekening houden met het kippenhok maken. Doordat krielkippen wat kleiner zijn, zijn ze wat kwetsbaarder voor roofdieren dan de grotere rassen.

Als je wilt beginnen met het houden van krielkippen moet je eerst je voorkeuren op een rijtje hebben. Wat wil je wel en wat wil je niet? Welk kippenhok heb ik of ga ik maken? Als je vragen zoals deze voor je zelf hebt beantwoord kun je gaan zoeken naar een ras die bij je situatie past én je leuk lijkt.

Voordelen krielkippen houden


Door het houden van kippen werk je natuurlijk toe naar een constante stroom van verse eieren. Verse eieren zijn heerlijk en gezond.

Wat zijn nog meer veel gehoorde redenen van mensen om kippen te houden?

Mest van de kippen

Kippenmest kun je goed gebruiken om je bossen en planten in de tuin gezond te houden. Het bevat veel stikstof en vele andere voedzame stoffen. Dus heb jij een grote tuin met veel planten en een grasmat? Het houten van kippen is dan een zeer gewenste aanvulling.

Sociale dieren

Krielkippen zijn sociale dieren. De meeste rassen zijn ook kindvriendelijk. Doordat ze niet zo groot zijn, zijn ze ook minden gevaarlijk voor kinderen.

Eten ongewenste rupsen en slakken in je tuin

Scharrelende kippen houden je tuin vrij van schadelijke rupsen en veel soorten onkruid.

Relatief makkelijke en goedkope huisdieren

Kippen kunnen relatief gemakkelijk hun eigen maaltje bij elkaar zoeken. Dit is natuurlijk afhankelijk van je tuin en kippenhok. Als je begint met kippen houden adviseer ik altijd je eigen kippenhok te maken van bijvoorbeeld steigerplanken. Zo bespaar je direct geld en kun je rekening houden met je tuin en specifieke situatie in je tuin.

Het voer voor kippen kun je erg groot inkopen en is dus relatief goedkoop als je het vergelijkt met meer traditionele huisdieren.

Gewoon mooi

Kippen zijn ook gewoon mooi om naar te kijken. Ze zijn eigenzinnig en stralen een soort rust uit. Er zijn veel verschillende rassen in vele kleuren te vinden.

Populaire krielkippen (rassen)

Hollandse krielkippen

Deze krielkip uit Nederland is erg geschikt voor kinderen omdat ze zeer sociaal zijn. Voor mensen maar ook onderling. Ook makkelijk in de tuin te houden vanwege scharrelgewoonte en grootte.

Het is geen probleem om dit ras tam of tammer te maken. Dit ras kan wel redelijk vliegen, hiermee moet je rekening houden met je kippenhok of ren.

Ukkelse baardkriel kippen

Vergelijkbaar met de Nederlandse krielkip. Een ras uit het land van onze zuiderburen. Vertrouwelijk en sociaal in omgang. De hanen van dit ras kunnen nogal van zich laten horen. Dit ras wordt vooral veel gebruikt voor tentoonstellingen. Wil je echt een uniek en mooi ras dan is dit ras zeker het overwegen waard. Uniek is de mooie zwarte kleur waarin ze te verkrijgen zijn.

Wyandotte krielkip

Een ras met oorsprong in de Verenigde Staten. Ook er populair in ons land. Een erg mooi ras met de juiste verhoudingen. Een echte "allround" kip met weinig negatieve eigenschappen. Wil je ook redelijk van je kippen kunnen genieten van de winter? Dan is dit het ras dat je moet hebben. Dit ras is winterhard, vitaal en sterk mét een hoge legkracht.

Brahma krielkip

Een kleinere versie van de het reuzen ras brahma kip. Brahma krielkippen leggen veel eieren in alle seizoenen. Het is ook een bovengemiddeld sociaal ras.

Ben je op zoek naar een rustig ras waar je niet veel omkijken naar hebt? Dan kun je overwegen om voor dit ras te kiezen. Hebben wel snel de neiging om te vet te worden.

Een kippenhok maken voor je krielkippen

Veel klussers maken zelf een kippenhok voor krielkippen. Deze moet je dan natuurlijk ook zelf onderhouden. Op onderstaande punten moet je even letten als je zelf aan de slag gaat.

Krielkippen huisvesting bouwtekening

Je hebt natuurlijk goede huisvesting nodig voor je krielkippen. Zelf een uniek kippenhok maken is zeker goed mogelijk met de juiste voorbereiding. Veel klussers gaan deze uitdaging dan ook niet uit te weg.

Sinds kort is er een complete kippenhok doe-het-zelf gids op de markt genaamd de kippengids. In deze gids kun je vele bouwtekeningen voor kippenhokken vinden. Wat ik zelf een mooie bouwtekening is die van het "kippenpaleis", dit is een combinatie van kippenhok en bijhorende kippenren.

Het kost een beetje tijd maar het resultaat mag er wezen. De bouwtekening kippenpaleis staat in de kippengids.

Er staan ook tips in over het houden van kippen, bijvoorbeeld het maken van een zit stok en een voederbak. Kortom een sterke basis gids waarmee je vliegend uit de startblokken gaat wanneer jij van plan bent een eigen kippenhok te gaan maken!

kippenhok maken bouwtekening

Kippenhok reinigen

Als je zelf een mooi kippenhok hebt gemaakt wil je deze natuurlijk zo schoon mogelijk houden. Meer kippen betekent simpelweg meer schoonmaken. Zorg dat je dit minimaal twee keer per jaar doet met een combinatie van water, zeep en een chloorverbinding (halamid bijvoorbeeld).

Draag altijd een mondkapje bij het schoonmaken van je kippenhok vanwege stof en schimmels. Laat ook regelmatig controleren op parasieten door een expert. Zo weet je zeker dat je kippen gezond blijven.

2 Comments

 1. Erik Schreek schreef:

  Ik heb een vogeliere van 12 vierkante meter groot, gans overdekt van onder beton gegoten tegen de ratten, dat is hier een plaag.
  op die beton ligt er 10 cm rijnzand en een paar meters houtsnippers.

  Mijn vraag is: hoeveel kriel kipjes zou ik daar in kunnen houden?

  Het is niet voor de eieren, leggen ze eieren is het goed, kweken doe ik ook niet, het is gewoon het mooie er aan.

  groetjes Erik

  • Jan schreef:

   Hoi Erik,

   Met 12 vierkante meter zou ik 6 á 7 krielkippen houden. Kippen houden echt van ruimte.

   Hangt een beetje af of je ook een extra ren of andere deel voor ze hebt.

   Zo niet, dan zou ik het bij 6 houden.

   Vervelend de rattenplaag. Een kennis van me gebruikt een voerdoos tegen de ratten. Werkt prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download Gratis Bouwtekening (PDF)