Krielkippen zijn populaire kippen om te houden. Wat zijn de voordelen van het houden van kippen? Dit en nog meer waardevolle tips kun je in dit artikel lezen.

center

no-repeat;center top;;

auto

50

zigzag

krielkippen houden tips

Er bestaan zo’n vierhonderd verschillende kippenrassen. Het is natuurlijk niet zo verstandig om deze allemaal onder elkaar te zetten en te beschrijven. Wat ik wel ga doen in dit artikel is het hebben over de kleinste soort kippen, ook wel dwergkippen of krielkippen genaamd.

In een vorig artikel het al over de zeer mooie brahma kip gehad. Een reuzen ras met een dikke donsontwikkeling. In dit artikel wil ik nog een aantal kriel rassen belichten.

no-repeat;center top;;

auto

0px

Wat zijn eigenlijk de voordelen van krielkippen in vergelijking met normale hoenders? Het grootste voordeel is natuurlijk dat ze relatief klein zijn. Dit betekent automatisch dat ze minder ruimte nodig zijn om te bewegen en te leven.

Hierbij kun je dan weer rekening houden met het kippenhok maken. Doordat krielkippen wat kleiner zijn, zijn ze wat kwetsbaarder voor roofdieren dan de grotere rassen.

Als je wilt beginnen met het houden van krielkippen moet je eerst je voorkeuren op een rijtje hebben. Wat wil je wel en wat wil je niet? Welk kippenhok heb ik of ga ik maken? Als je vragen zoals deze voor je zelf hebt beantwoord kun je gaan zoeken naar een ras die bij je situatie past én je leuk lijkt.

no-repeat;center top;;

auto

Voordelen krielkippen houden

 

Door het houden van kippen werk je natuurlijk toe naar een constante stroom van verse eieren. Verse eieren zijn heerlijk en gezond.

Wat zijn nog meer veel gehoorde redenen van mensen om kippen te houden?

Mest van de kippen

Kippenmest kun je goed gebruiken om je bossen en planten in de tuin gezond te houden. Het bevat veel stikstof en vele andere voedzame stoffen. Dus heb jij een grote tuin met veel planten en een grasmat? Het houten van kippen is dan een zeer gewenste aanvulling.

Sociale dieren

Krielkippen zijn sociale dieren. De meeste rassen zijn ook kindvriendelijk. Doordat ze niet zo groot zijn, zijn ze ook minden gevaarlijk voor kinderen.

no-repeat;center top;;

auto

50px

brahma kip eieren krielkippen

center

50

Eten ongewenste rupsen en slakken in je tuin

Scharrelende kippen houden je tuin vrij van schadelijke rupsen en veel soorten onkruid.

Relatief makkelijke en goedkope huisdieren

Kippen kunnen relatief gemakkelijk hun eigen maaltje bij elkaar zoeken. Dit is natuurlijk afhankelijk van je tuin en kippenhok. Als je begint met kippen houden adviseer ik altijd je eigen kippenhok te maken van bijvoorbeeld steigerplanken. Zo bespaar je direct geld en kun je rekening houden met je tuin en specifieke situatie in je tuin.

Het voer voor kippen kun je erg groot inkopen en is dus relatief goedkoop als je het vergelijkt met meer traditionele huisdieren.

Gewoon mooi

Kippen zijn ook gewoon mooi om naar te kijken. Ze zijn eigenzinnig en stralen een soort rust uit. Er zijn veel verschillende rassen in vele kleuren te vinden.

no-repeat;center top;;

auto

50px

Populaire krielkippen (rassen)

no-repeat;center top;;

auto

Hollandse krielkippen

Deze krielkip uit Nederland is erg geschikt voor kinderen omdat ze zeer sociaal zijn. Voor mensen maar ook onderling. Ook makkelijk in de tuin te houden vanwege scharrelgewoonte en grootte.

Het is geen probleem om dit ras tam of tammer te maken. Dit ras kan wel redelijk vliegen, hiermee moet je rekening houden met je kippenhok of ren.

no-repeat;center top;;

auto

hollandse krielkip kopen

Ukkelse baardkriel kippen

Vergelijkbaar met de Nederlandse krielkip. Een ras uit het land van onze zuiderburen. Vertrouwelijk en sociaal in omgang. De hanen van dit ras kunnen nogal van zich laten horen. Dit ras wordt vooral veel gebruikt voor tentoonstellingen. Wil je echt een uniek en mooi ras dan is dit ras zeker het overwegen waard. Uniek is de mooie zwarte kleur waarin ze te verkrijgen zijn.

no-repeat;center top;;

auto

baardkriel kip

Wyandotte krielkip

Een ras met oorsprong in de Verenigde Staten. Ook er populair in ons land. Een erg mooi ras met de juiste verhoudingen. Een echte “allround” kip met weinig negatieve eigenschappen. Wil je ook redelijk van je kippen kunnen genieten van de winter? Dan is dit het ras dat je moet hebben. Dit ras is winterhard, vitaal en sterk mét een hoge legkracht.

no-repeat;center top;;

auto

wyandotte krielkippen

Brahma krielkip

Een kleinere versie van de het reuzen ras brahma kip. Brahma krielkippen leggen veel eieren in alle seizoenen. Het is ook een bovengemiddeld sociaal ras.

Ben je op zoek naar een rustig ras waar je niet veel omkijken naar hebt? Dan kun je overwegen om voor dit ras te kiezen. Hebben wel snel de neiging om te vet te worden.

no-repeat;center top;;

auto

brahma kip krielkip

Krielkippen houden

Krielkippen houden

Krielkippen voeding

Krielkippen verzorging

Belangrijke aandachtspunten

no-repeat;center top;;

auto

Een kippenhok maken voor je krielkippen

Veel klussers maken zelf een kippenhok voor krielkippen. Deze moet je dan natuurlijk ook zelf onderhouden. Op onderstaande punten moet je even letten als je zelf aan de slag gaat.

no-repeat;center top;;

auto

50px

Krielkippen huisvesting bouwtekening

Je hebt natuurlijk goede huisvesting nodig voor je krielkippen. Zelf een uniek kippenhok maken is zeker goed mogelijk met de juiste voorbereiding. Veel klussers gaan deze uitdaging dan ook niet uit te weg.

Sinds kort is er een complete kippenhok doe-het-zelf gids op de markt genaamd de kippengids. In deze gids kun je vele bouwtekeningen voor kippenhokken vinden. Wat ik zelf een mooie bouwtekening is die van het “kippenpaleis”, dit is een combinatie van kippenhok en bijhorende kippenren.

Het kost een beetje tijd maar het resultaat mag er wezen. De bouwtekening kippenpaleis staat in de kippengids.

Er staan ook tips in over het houden van kippen, bijvoorbeeld het maken van een zit stok en een voederbak. Kortom een sterke basis gids waarmee je vliegend uit de startblokken gaat wanneer jij van plan bent een eigen kippenhok te gaan maken!

no-repeat;center top;;

auto

50px

kippenhok maken met de kippengids

center

50

http://www.paypro.nl/producten/Kippengids/46066/55813

disable

Kippenhok reinigen

Als je zelf een mooi kippenhok hebt gemaakt wil je deze natuurlijk zo schoon mogelijk houden. Meer kippen betekent simpelweg meer schoonmaken.
Zorg dat je dit minimaal twee keer per jaar doet met een combinatie van water, zeep en een chloorverbinding (halamid bijvoorbeeld).

Draag altijd een mondkapje bij het schoonmaken van je kippenhok vanwege stof en schimmels. Laat ook regelmatig controleren op parasieten door een expert. Zo weet je zeker dat je kippen gezond blijven.

no-repeat;center top;;

auto


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout