• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tuin
  • /
  • Zo Kun Jij Zelf Een Kweekkast Maken van Hout

Wil jij misschien een kweekkast maken van hout? Die kans is vrij groot als je deze pagina hebt gevonden. Misschien sta je wil op het punt om te beginnen omdat je nog wat hout hebt liggen en graag wat wilt kweken. Je bent waarschijnlijk alleen nog op zoek naar geschikte bouwtekeningen voor deze klus. 

Nou dan hebt je in ieder geval de juiste pagina gevonden! Ik maak maak namelijk al een paar jaar m'n eigen kweekbakken van hout dat ik overheb van alle andere doe-het-zelf klussen. 

Deze zijn vrij simpel te maken voor een beetje klusser. Met de juiste bouwtekening, waarvan ik verderop deze pagina met je ga delen waar je deze kunt downloaden, komt zelfs een echte beginner ook een heel eind. Zo snel mogelijk aan de slag? Lees dan vooral even verder!

Waarvoor wil jij de kweekkast of kweekbak gebruiken?

Een kweekkast kun je maken in allerlei vormen en maten, afhankelijk van de functie die de kast moet gaat hebben. Persoonlijk gebruikt ik de bakken om allerlei stekjes te maken voor in een grotere kas. Hiervoor zijn de kleinere kweekkasten en bakken goed geschikt. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je specifieke gewassen wilt gaan opkweken in de kasten. Hierbij kun je denken aan de legale toegestane hoeveelheid hennep of allerlei fruitsoorten. 

Wat het ook wordt, doe dus altijd even goed onderzoek naar wat de plant die je gaat kweken nodig heeft. Het kan zo maar zijn dat een plant wat meer lucht of ventilatie nodig heeft. Je kunt die dan oplossen door wat sleuven in de zijkant te frezen.

Verschillende belangrijke kweekkast delen

Een houten kweekkast bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen die je het beste even afzonderlijk van elkaar in elkaar moet zetten. Ten eerste heb je natuurlijk de bak zelf, de bak waar de potgrond (deze potgrond heb ik gebruikt) in gaat.

De bak van de kweekkast: vul 'm op de juiste manier

Omdat een kweekkast of bak helemaal losstaat, is het belangrijk de juiste potgrond te kiezen. Ga je een vrij standaard gewas kweken? Dan is de kans groot dat je ook wegkomt met standaard potgrond.

De deksel van de kweekkast

Dan heb je ook nog de bovenkant of deksel van de kast, ook een belangrijk onderdeel dat wel wat extra focus kan gebruiken. Dit is namelijk het onderdeel waar het bij de meeste klussers nog mis gaat. Het mooiste is om de raampjes aan de bovenkant te maken van plexiglas. Dit is belangrijk voor de lichtinval die de meeste planten toch wel nodig zijn. 

Om de bak waterdicht te maken heb ik zelf een combinatie van landbouwplastic (had ik nog liggen) en Rubberseal gebruikt.

Rubberseal is altijd handig om te hebben staan, je kunt het gebruiken in vele andere klusprojecten met steigerhouten of ander hout. 

Steigerhouten bloembak of toch een kweekbak maken?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je op deze pagina terecht bent gekomen, maar eigenlijk gewoon een steigerhouten bloembak wilt maken. 

Nou, dan kan ik je vertellen dat je ook daarvoor goed uit de voeten kunt met het pakket van Fred (link onderaan de pagina). Onderstaande bloembak is gemaakt aan de hand van z'n bouwtekeningen.

In deze bak kun je allerlei soorten planten zetten. Er zijn zelfs klussers die er een kerstboom inzetten! Ideaal voor in de tuin dus!

slim tuinonderhoud voorbeeld bloembak maken


Bouwtekening houten kweekkast downloaden (PDF)

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over het zelf maken van een houten kweekkast. Laat me je ook nog even vertellen waar ik de kweekkast bouwtekening in pdf hebt gedownload. 

Zoals je misschien als weet heb ik, net als duizenden andere houtbouw klussers, toegang tot Freds Bouwtekeningen. Een pakket met duizenden tekeningen voor elk doe-het-zelf project

Wanneer jij vaker een klus sneller en beter wilt afronden, kan ik je dit pakket van harte aanraden. Die paar tientjes die je voor de toegang betaald, heb je namelijk na je eerst klus al terug verdiend. Zo was een van mijn eerste klussen destijds een buitenkeuken van steigerhout. Deze kost in de winkel zo'n 1000,- euro. Met de bouwtekeningen was ik voor 300,- euro klaar.

Via onderstaande knop ga je direct naar een speciale pagina waar je toegang kunt krijgen tot de tekeningen. 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout