Wil jij zelf een marktkraam van hout maken? Die kans is aanwezig als je hebt besloten om een kijkje te nemen op deze pagina. Misschien wil je wel echt op een markt gaan staan, of in de tuin een gezellig plekje met een kraam maken. 

Ook populair is een marktkraampje maken als speelplek voor de kinderen. Daarom ga ik het daarover ook kort hebben in dit artikel. Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je laten zien met welke bouwtekening je vrij simpel een marktkraam kunt maken. 

Er namelijk verschillende bouwtekeningen beschikbaar voor het maken van een marktkramen. Wil jij binnenkort starten met deze doe-het-zelf klus? Lees dan vooral even verder en ontdek de mogelijkheden!

[share_box]Een marktkraam maken met een bouwtekening

Wat zijn nou marktkramen, die je als ervaren doe-het-zelver in een paar uur voorzagen kunt maken? Dat zal ik je in de hoofdstuk gaan vertellen.

Afmetingen normale marktkraam

Veel klussers zijn op zoek zijn naar bouwtekeningen voor een speelmarktraampje voor kinderen. De marktkramen in dit hoofdstuk zijn niet bedoeld voor kinderen. 

Hierover zal ik je echter verderop in dit artikel wat informatie geven, mocht je dit zoeken. 

De bouwtekening van dit hoofdstuk is een echte marktkraam, die je ook kunt gebruiken op een echte markt. Ik heb de bouwtekeningen er even bij gepakt. Er zijn twee verschillende types in het bouwtekeningen pakket die ik hieronder wat verder zal toelichten.

Marktkraam Type A - volledig van hout

Zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien is marktkraam type A een marktkraam helemaal van hout. Ik heb de bouwtekeningen er even bij gepakt en zal je de maten vertellen. 

De standaard bouwtekening is L2000 B1000. Dit bekent dus dat de marktkraam 2 meter lang is en 1 meter breed. Daarnaast zijn er nog tekeningen voor L2500. 

Het mooiste (subjectief) is het maken met Douglas hout. Je kunt echter ook gebruik maken van lager kwaliteit Steigerhout, Hardhout, Grenen of Eiken. De bouwtekening per houtsoort zijn ook beschikbaar.

zelf een houten marktkraam maken

De kosten van een marktkraam maken zijn natuurlijk voor het grootste deel afhankelijk van het houtsoort. met Douglas hout heb je een mooie middenweg. 

Wil je zo goedkoop mogelijk? Kies dan voor steigerhout wat je bijvoorbeeld via marktplaats bij een lokale beunhaas haalt.

Marktkraam Type B - met stalen onderstel

Een andere marktkraam die je zelf kunt maken is Type B. Dit is een kraam die niet volledig uit hout bestaat maar een onderstel heeft van stalen kokers.

Deze kokers zijn niet goedkoop en je bent natuurlijk wat speciaal gereedschap nodig, bijvoorbeeld een las apparaat (bekijk FERM Las apparaat). 

De afmetingen van de Type B marktkraam zijn  3 of 4 meter. Voor beide lengtes zijn bouwtekeningen beschikbaar.

marktkraam maken met stalen onderstel

Tips bij het marktkraam bouwen

Er een aantal gereedschappen die je echt veel tijd kunnen besparen bij het maken van een marktkraam of soortgelijke projecten. Zo heb ik al heel wat tijd bespaard met een zaagtafel die ik sinds kort heb. 

Het is even een investering, maar een investering die je vrij vlot terug kunt verdienen als je kijkt hoeveel tijd je bespaard. Bekijk ook: ons Beste Zaagtafel voor Klussers, artikel.

Nadat je alles hebt gezaagd is het een kwestie van de stappen op de bouwtekening volgen en in elkaar schroeven.

Speelmarktkraampje & winkeltje maken (kinderen)

Wanneer je een kleine marktkraam van hout zoekt waarmee kinderen kunnen spelen, weet ik ook een goede bouwtekening.

Naast dat er namelijk echte marktkramen in het ledengedeelte staan, staat er ook heel veel speelgoed in.

De afmetingen van deze bouwtekeningen zijn uiteraard bedoeld voor kinderen. Het hoogste punt (11) zit op 220 cm hoog.

Het winkeltje zelf ongeveer op één meter hoog. Dit maakt het een fantastisch winkeltje voor kinderen om mee te spelen.

speelwinkeltje marktkraam kinderen bouwtekening download

Marktkraam maken bouwtekeningen downloaden?

Wanneer je een echte marktkraam van hout wil maken, ben je zoals je misschien al weet de juiste bouwtekeningen nodig. De bouwtekeningen en voorbeelden die ik in de artikel heb gebruikt komen allemaal uit het ledengedeelte van Freds Bouwtekeningen (inmiddels hebben 23000+ klussers toegang).

In onze Freds Bouwtekeningen review, kun je meer lezen over dit pakket met duizenden klusprojecten.

Wanneer je toegang hebt tot de database met duizenden bouwtekeningen, hoef je nooit meer eindeloos te zoeken op het internet naar een geschikte tekening. 

-->> Via deze link kun je je direct aanmelden voor het ledengedeelte. Je kunt dan direct alle bouwtekeningen downloadenAndere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout