Wil jij een stacaravan opstap maken van hout? Dat is vast en zeker het geval als jij deze pagina hebt gevonden. Misschien ben je al wel een tijdje aan het zoeken, maar heb je nog geen geschikte bouwtekening gevonden. Het kan ook zijn dat je gewoon wat rond kijkt naar de mogelijkheden. 

Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je vertellen waar je een goede bouwtekeningen van een stacaravan trap kunt downloaden. Ook ga ik het met je hebben over wat materiaal en gereedschap wat je kunt gebruiken voor dit project. Aan de slag met dit fantastische doe-het-zelf project? Lees dan vooral even verder!


[share_box]


Wat is een stacaravan opstap eigenlijk?

Een stacaravan opstap is een soort trap, dat zorgt er voor dat je de deur van de caravan goed en veilig kunt bereiken. Het wordt ook wel vaak een bordes genoemd.

Meestal worden opstappen als deze zelf wat in elkaar getimmerd zonder echt plan. Met als gevolg dat ze bouwkundig niet logisch in elkaar zitten en zodoende niet erg lang mee gaan.

Met de bouwtekening op deze pagina komt daar voorgoed verandering in. Naar wat vraag van klussers met een stacaravan, heeft Fred namelijk een mooie bouwtekening gemaakt. 

De opstap voor een stacaravan van hout maken

Wanneer je een ervaren doe-het-zelf bent, moet het maken van deze opstap geen probleem zijn. Er zijn wel een aantal puntjes waar je extra op moet letten. 

Zo is het altijd verstandig om het alle planken goed te schuren voordat je het geheel aftimmert. Zo kom je bij het verven niet voor verassingen te staan. 

Het is verstandig om veel tijd en aandacht te besteden aan de afwerking. Het natuurlijk wel een project dat constant in de buitenlucht staat. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens zo dat je er elke dag wel gebruikt van gaat maken. 

stacaravan opstap maken bouwtekening

De opstap bestaat uit twee kleinere trappen aan beide kanten. Dit zorgt er voor dat je mooi van beide kanten op kunt lopen. Daarnaast is er gekozen voor een afscheiding van ongeveer 120 centimeter hoog.

Je kan dit natuurlijk zo hoog maken als je zelf wilt, zolang je de bouwtekening maar volgt in de hoofdlijnen. 

Materiaal

Bij een goede bouwtekening zit altijd een materialen lijst, zo ook bij de opstap stacaravan tekening. Meestal maakt Fred namelijk meerdere tekeningen van een project, voor verschillende materialen. 

Voor dit project is volgens mij geïmpregneerd vurenhout het meest geschikt. Dit soort hout bestel ik zelf altijd op via de speciale houtpagina op Bouwbestel.nl (link)

Kijk goed naar de maten op de bouwtekening bij het voorbereiden van het materiaal. Mocht je het geheel groter willen maken; houd dan alvast rekening met het onderstel, zodat je genoeg hout besteld.

Gereedschap

Qua gereedschap is het vooral handig dat je een professionele accuboormachine en een zaag hebt. Ik gebruik zelf een verstekzaag van Einhell, helemaal niet duur en gaat alweer een tijdje mee. 

Stacaravan opstap/trap/bordes bouwtekening downloaden (PDF)

De bovenstaande stacaravan trap is onlangs toegevoegd aan Freds Bouwtekeningen pakket.

De trap is drie meter lang en kan gebruikt worden voor een groot deel van stacaravans. De trap is echt een mooie opstap en kan ook als stacaravan bordes gebruikt worden. 

De bouwtekening, waarvan je hierboven de impressie ziet, is te vinden in het bouwtekeningen pakket. Via onderstaande link kunt je direct toegang krijgen. 

Meer informatie over Freds Bouwtekeningen? Via onderstaande knop ontdek je direct wat er allemaal in dit populaire pakket staat!


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout