Overkapping Maken Tekening: Met dit Bouwplan voorkom jij fouten!

houten kerstboom maken bouwtekening pdf
Een houten Kerstboom maken? Zo maak jij een mooie kerstboom!
14 september 2017
raamluiken maken bouwtekening download
Raamluiken maken? Dit is HOE je dat doet!
28 september 2017
Laat alles zien

Overkapping Maken Tekening: Met dit Bouwplan voorkom jij fouten!

bouwtekening overkapping maken pdf download

Ben jij opzoek naar een professionele overkapping maken tekening? Grote kans dat je dat bent anders was je waarschijnlijk niet op deze pagina terecht gekomen. 

Misschien ben je wel al langer van plan om zelf een overkapping te maken maar moet je alleen nog een bouwplan maken. Het kan ook zijn dat je opzoek naar meer informatie over het maken van een overkapping in het algemeen. 

Hoe dan ook, je hebt de juiste pagina gevonden. Ik ga je namelijk precies vertellen met welke je het beste een overkapping kunt gaan maken. Lees dus snel verder!

 

 

 

Welke soorten overkappingen kun je zelf maken? 

Wat je natuurlijk eerst zelf moet bepalen, is welke soort overkapping het beste bij jou tuin past. In dit hoofdstuk zal ik een aantal voorbeelden bespreken van populaire overkappingen. 

Het belangrijkste is dat het in de praktijk haalbaar is en dat er goede tekeningen voor beschikbaar zijn.

Overkapping met een schuin dak zelf maken

overkapping terras zelf maken

Wil je een overkapping die vanaf een muur of wand schuin naar beneden loopt? Dan kan onderstaande bouwtekening uit het bouwtekeningen pakket wel eens iets voor je zijn. 

Dit is één van de populairste tekeningen om zelf een overkapping te maken. Het is vrij simpel te maken met een goede voorbereiding. 

Klussers door heel Nederland hebben deze overkapping gemaakt voor achter thuis of als carport. 

 

Terrasoverkapping zelf maken

Een terrasoverkapping zelf maken is wat meer werk dan een overkapping met een schuin dak vanaf de muur. Als echte doe-het-zelver is dit gewoon goed te doen. 

 

                                                                   

ls echte doe-het-zelver is dit gewoon goed te doen. Zoals je ook kunt zien in bovenstaande video. Zolang je maar een tekening volt (zie verderop in dit artikel) kan er bijna niets misgaan. 

Overkapping aan bestaande schuur maken

Sinds de zomer van 2018 zit er ook een fantastische bouwtekening voor het maken van een overkapping aan een bestaande schuur in het pakket. 

Zit de impressie tekening dit voor deze tekening hieronder.

 

overkapping aan bestaande schuur bouwtekening

De vraag naar een tekening als deze was enorm groot, omdat veel klussers al wel een schuur hebben en nog wel wat extra ruimte kunnen gebruiken.

Deze overkapping kan mooi gebruikt worden voor het opslaan van zitmaaiers. Daarnaast gebruiken ook veel klussers met een houtkachel het voor het opslaan van brandhout. 

Wil je het helemaal goed doen? Maak dan ook zelf de houtopslag (tekening zit ook in het pakket).

 

Zelf overkapping maken: wat gaat dit ongeveer kosten?

Zelf een overkapping maken is geen klein project. Er gaat veel tijd en geld in zitten. Als je niet uitkijkt kan het al snel veel duurder worden dan je  zou willen. 

Hieronder kun je lezen wat je ongeveer kwijt zult zijn aan het maken van een overkapping.

Bouwtekeningen pakket kopen

Voor het bouwtekeningen pakket ben je eenmalig 47,- euro kwijt (via onderstaande kortingslink), wat ik een hele goede prijs vind.

Behalve een geschikte overkapping maken tekening, zul je versteld staan van wat je nog meer kunt gaan maken met dit pakket.

Er staan letterlijk duizenden bouwtekeningen in van meubelen, tuinhuisjes, speelgoed en nog veel meer. Zo kun je als echte klussers veel geld besparen (en/ of verdienen) door zelf meubelen de maken of te verkopen. 

 

Download Bouwtekeningen Pakket

overkapping maken tekening puntdak download

 

overkapping maken met plat dak tekening pdfoverkapping maken tekening platdak doe het zelfbouwtekening overkapping pdf download

Een paar overkapping maken tekeningen uit het bouwtekeningen pakket…

Gereedschap verzamelen of kopen

Voor dit grotere project ben je natuurlijk best veel gereedschap nodig. Het belangrijkste is dat je goed meetapparatuur hebt, zoals een waterpas, rolmaat en een duimstok. 

Verder heb je scherpe zagen nodig om alle planken op maat te zagen. Op de materiaallijst die bij de bouwtekening zit, staat precies hoeveel planken je in welke lengte je moet zagen. 

Ik kan vanaf hier helaas niet of jij nog extra gereedschap nodig bent voor deze klus. 

Hout, schroeven en andere materialen kopen

Veruit de grootste kostenpost is natuurlijk het hout dat je gaat gebruiken + al het bindmateriaal zoals schroeven. Afhankelijk van welke overkapping maken tekening je kiest, ben je een bepaalde hoeveelheid hout nodig. Hoe groter de overkapping hoe meer je kwijt bent.  

Totaalprijs Doe-het-zelf overkapping

  • Bouwtekeningen: 47,- euro
  • Gereedschap: –
  • Hout en andere materialen: tussen de 600,- en 900,- euro

In totaal ben je voor een doe-het-zelf overkapping van 300 x 300 cm ongeveer 850,- euro kwijt. Wanneer je deze laat maken zit dit bedrag zo rond de 1800,- euro. 

Het zal je dus niet verbazen maar bij een doe-het-zelf klus als deze kun je dus ongeveer 1000,- euro besparen! 

Wat ik je aanraad om te doen is om op de bouwtekeningen te kijken hoeveel hout je nodig bent (staat op de materiaallijst) en dat online te bestellen op Bouwbestel. Zo weet je direct wat je kwijt bent in een handig overzicht. 

Je kunt dan direct het gereedschap wat je nodig nodig bent bijbestellen. 

 

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Nu je vast al wel een idee hebt wat je precies wil is het belangrijk om een aantal aandachtspunten direct goed in je achterhoofd te houden. Deze punten zullen op de ervaren klussers misschien wat logisch overkomen, maar je wilt niet weten hoe vaak dit in de praktijk nog misgaat.

En dat is natuurlijk zonde. Hoe beter je werkt en minder fouten je maakt, hoe meer geld je kunt besparen.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat we voor ongeveer de helft van de “laten maken en plaatsen prijs” zelf een mooie overkapping gaan maken!

#1 Zorg dat de fundering vlekkeloos is

De fundering voor elke houten structuur is natuurlijk enorm belangrijk. Het probleem is dat elke stuk grond anders is. Waar ik woon is bijvoorbeeld enorm veel veengrond.

Mijn woning en schuur staat dan ook in zijn  geheel in een grote gele zandbak om verzakking te voorkomen. Op veel andere plaatsen in Nederland heb je weer veel kleigrond. 

Een goede fundering zorgt ervoor dat je houtconstructie altijd waterpas blijft. 

#2 Dubbel check of alles wel waterpas is

Om fouten in de constructie te voorkomen is het cruciaal om te blijven meten. Zorg dat alles waterpas blijft.

Niets is zo vervelend om halverwege een grote klus als deze erachter te komen dat er iets niet helemaal recht is. Het kan je zomaar eens veel tijd en geld besparen.

#3 Bestel altijd iets meer hout dan op de materiaallijst 

Maak niet de fout om het precieze aantal planken te bestellen als op de materiaallijst staat.

Je zaagt als snel een keer of vijf verkeerd, dit gebeurd zelfs te meest ervaren klussers. Daarnaast is het helemaal niet erg om hout over te houden. Dit kun je allemaal bewaren gebruiken voor je volgende project. 

Maak bijvoorbeeld een mooie inklapbare picknickbank voor onder je overkapping 🙂

 

werkbank maken vuren hout

 

#4 Samen is (veel) sneller en veiliger

Omdat dit niet zomaar een projectje voor de zaterdagmiddag is, kun je het beste even hulp vragen van een vriend, kennis of je buurman. 

Zo werk je snel er vaak ook veiliger. De een kan vasthouden terwijl de andere schroeft. 

#5 Gebruik en volg altijd een professionele bouwtekening

Ga niet zomaar zonder plan een overkapping maken. Gebruik altijd een professionele overkapping maken tekening. Zo maak je veruit de minste kans op het maken van fouten. 

Deze bouwtekeningen zijn allemaal in de praktijk getest door én gemaakt door de beste klussers ter wereld.

 

Overkapping maken tekening (PDF)

Zoals je eerder in dit artikel al gezien hebt zijn er genoeg professionele bouwtekeningen voor overkappingen beschikbaar. Deze bouwtekeningen staat allemaal in Freds Bouwtekeningen Pakket.

Voor nog geen zeven tientjes kun jij met deze doe-het-zelf tekeningen honderden euro’s besparen…

Ben jij nog opzoek naar een overkapping maken tekening in pdf, en wil je die direct kunnen downloaden?

Via onderstaande knop ga je direct naar de pagina waar je (net als inmiddels 18000+ klussers) de bouwtekeningen direct kunt downloaden. 

 

Bouwtekeningen NU Downloaden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download Gratis Bouwtekening (PDF)