• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Handig
  • /
  • Pergola Maken? Zo maak jij ZELF een mooie Pergola!

Wil jij een mooie pergola maken voor achter in de tuin? Als jij deze pagina hebt gevonden, is de kans vrij groot. 

Misschien ben je wel opzoek naar een goede pergola maken tekening of gewoon op zoek naar tips. Hoe dan ook, op deze pagina kun je lezen hoe jij zelf een pergola kunt maken en waar ik de bouwplannen voor een pergola vandaan heb.

Je kunt ook lezen waar het vaak mis gaat en wat je kunt doen om een natuurlijk dakje op je pergola te maken. Lees dus snel even verder!

 

[share_box]

 

 

Waarom is een pergola in de tuin zo populair?

De bouwtekening pergola maken was én is nog steeds niet voor niets zo populair. 

Een pergola in de tuin zorgt voor een aangename sfeer die veel klussers niet in woorden kunnen uitdrukken. 

Onder een goed gemaakte pergola voel je je beschut en beschermt. Ook zorgt een pergola snel voor diepte in je tuin. Het wordt ook vaak gebruikt als zonnescherm/ overkapping – hiervoor wordt er een doek over de pergola heen gespannen.

Meestal geen vergunning nodig

Voor een pergola is meestal geen vergunning nodig. Zolang de pergola kleiner is dan 40 vierkante meter en niet op een gebouw gaat lijken, is er niets aan de hand. 

Let wel op als er al veel bebouwing in je tuin hebt en in welk gebied je woont. 

Wil je een grote pergola zelf maken, doe dan even navraag bij het gemeenteloket.

 

Aan de slag met een doe-het-zelf pergola!

Goed, wat komt er allemaal kijken bij het zelf maken van een pergola? Dat zal ik je in dit hoofdstuk vertellen.

Verder op in het artikel kun je lezen welke bouwtekeningen ik gebruikt en wat je kunt doen om je pergola te overdekken.

Gereedschap bij het pergola maken

Bij het zelf maken van een pergola kom je aardig uit de voeten met de lijst van 12 gereedschappen voor iedere houtklusser die wij eerder hebben samengesteld. 

Wat ook handig is en wat niet op die lijst staat, is een ladder. 

Waar gaat het vaak mis bij het pergola maken?

Waar het goed mis kan gaan bij het plaatsen van een pergola is de fundering. Hiermee bedoelen we de bevestiging in de grond. 

Afhankelijk van de grootte van je pergola is verstandig om de palen minimaal ~ 80 centimeter in de grond te plaatsen. Zorg dat het deel dat de grond in gaat behandeld is. 

Houten palen die de grond in gaan kun je het beste behandelen met een Rubberseal. Het beste kun je dit twee keer doen (paar uurtjes in laten trekken) voordat het de grond in gaat. 

Wil je 100% zekerheid? Zet de palen dan vast in beton. 

Let ook op de positie en de hoogte…

Je zult niet de eerste klusser zijn die de pergola net even iets te laag zet. Een reden om een pergola soms wel 2.5 meter hoog te maken is toekomstig gebruikt van klimplanten. 

Deze klimplanten gaan vaak tot ongeveer 75 centimeter naar beneden hangen. Als je pergola niet hoog genoeg is, zou dit betekenen dat je steeds tegen die planten aanloopt.

Meer over welke klimplanten je kunt gebruiken staat verderop in dit artikel.

 

pergola maken tekening pdf download

 

Wat kost een pergola zelf maken ongeveer?

Dit project is niet voor niets zo populair, je kunt namelijk zo maar een paar honderd euro besparen door een pergola zelf te maken. 

Voor een mooie pergola van gemiddelde grootte betaal je al snel 1000,- euro als je deze zou kopen. Bij zelfbouw kun je de kosten (net als bij véél andere projecten) ongeveer delen door twee.

Afhankelijk van het soort hout

De prijs is natuurlijk sterk afhankelijk van het hout dat je gaat gebruiken. Ik raad klussers altijd aan om het zelfde soort hout te gebruiken als je tuinmeubelen. 

Douglas hout is een houtsoort dat erg mooi voor in de tuin. Hier worden bijvoorbeeld ook een steigerhouten loungebank van gemaakt, die perfect onder een pergola past.

Tip: Het hout is op steeds meer plekken online te bestellen

 

Pergola maken tekening pdf download

Een van de belangrijkste voorbereidingen voor het pergola maken is dat je beschikt over een goede bouwtekening. 

Zo weet je zeker dat je een mooie pergola gaat maken met een tekening die is getest door professionele klussers. 

 

pergola maken tekening pdf
Pergola maken tekening pdf. Beschikbaar in het ledengedeelte

 

De bovenstaande pergola maken tekening staat in ledengedeelte van het zeer populaire Freds Bouwtekeningen pakket. Dit is een pakket met duizenden bouwtekeningen en bouwplannen voor alles wat je maar kunt bedenken. 

Het pakket is samengesteld met maar één doel – klussers nooit meer te laten zoeken naar bouwtekeningen. Je logt gewoon in op het ledengedeelte en zoekt een bouwtekening die je direct kunt downloaden. 

Inmiddels zijn al meer dan 13.000 klussers lid en dit aantal groeit  elke dag. Zo kun je eindelijk écht aan de slag in plaats van eerst uren te zoeken op het internet naar geschikte bouwtekeningen. 

 

Direct toegang tot alle Bouwtekeningen

 

Tuinmeubelen steigerhout voor onder de pergola

Een ander groot voordeel is, dat wanneer je klaar bent met het zelf pergola maken, je nog andere projecten kunt oppakken met het resthout. 

In het bouwtekeningen pakket staan zoals je al weet duizenden andere bouwtekeningen. 

Veel klussers kiezen er voor om een mooie tuinset van steigerhout te maken voor onder de pergola. Dit doen ze dan van de zelfde houtsoort zodat het erg mooi lijkt.

 

steigerhouten loungebank hoekbank tuin

 

Pergola maken en overkapping – doek of planten?

Wat mensen doen om de pergola wat aangenamer te maken om onder te zitten, is een doek erover heen spannen.

Zo heb je eventueel een schaduwplek en zit je wat meer uit de wind. Het kan dan ook een echt plekje worden om je mooie zelfgemaakte tuinmeubelen van steigerhout een beetje te beschermen tegen de elementen. 

Pergola overkapping doek

Een niet natuurlijke overkapping voor een pergola kun je zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn overkappingen van kunststof te koop van snel een paar honderd euro. 

Waar veel mensen echter voor kiezen is een doek zoals deze van UV-bestendig polyester. Dit doek wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld een prieel over een partytent.

Welke klimplanten over de pergola?

Zoals eerder al aangegeven moet je rekening houden met de hoogte van je pergola. De standaard hoogte van een pergola is meestal 2.3 meter.

Wanneer je pergola te laag is gaan de klimplanten om ongeveer 1.5 meter hoogte hangen. Niet fijn als je daar elke dag doorheen moet lopen. 

De meeste gebruikte soorten planten voor een pergola zijn:

  • Klimrozen
  • De Kiwi (Actinidia)
  • De Druif (Vitis)
  • De Blauwe regen (Wisteria)

Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout