Wil jij je eigen houten raamluiken maken? Grote kans van wel, anders had je deze pagina niet zo snel gevonden. 

Misschien zit je al een tijdje met het idee en wil je eindelijk eens beginnen. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt om zelf raamluiken te maken. 

Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je vertellen hoe jij zelf raamluiken kunt gaan maken. Lees dus snel verder!

[share_box]

 

 

Hoe groot is deze klus?

Wanneer jij aan de slag wilt met raamluiken maken is het misschien handig om te weten hoeveel tijd je hier ongeveer voor kwijt bent. 

Dit project is niet enorm moeilijk voor een ervaren klusser. Het is allemaal vrij recht toe recht aan. De volgorde van werken én het afhangen van de luiken levert vaak de meeste problemen op. 

Afhankelijk van de buitenmuur is dit waar de meeste houtklussers dan wat meer moeite mee hebben. Het is namelijk wat meer metsel en meetwerk. 

Veel geld besparen

Wanneer je een klus als dit uitbesteed ben je zo een paar duizend euro verder. Het maken en monteren van de luiken, afhankelijk van hoe je ze wilt hebben, kost een aannemer namelijk veel tijd. 

Er moet namelijk veel tijd besteed worden aan het aanpassen van de specifieke situatie, het is geen standaard klus waarbij iets vanaf de grond opgebouwd kan worden. 

 

Zelf houten raamluiken maken

Een project die je veel geld kan besparen door wat goed doe-het-zelf werk dus. Maar hoe gaan we precies te werk?

Allereerst wil je aanraden om altijd met een geschikte bouwtekening te werken. Zo maak je de minste fouten zodat je veel tijd en geld zult besparen. 

Zo zit bij een goede bouwtekening  altijd een materialenlijst. Hier staat op welk soort hout je nodig bent. 

Materiaal van de raamluiken

Op de materiaallijst staat aangeven welk soort hout je het beste kunt gebruiken bij een specifieke bouwtekening. Boeren raamluiken worden vaak gemaakt van een ander materiaal dan normale Franse raamluiken. 

Dit heeft vaak met uitstraling en afmeting te maken. Om het materiaal voor de houten luiken makkelijk en stel te bestellen, neem eens een kijkje op bouwbestel.nl

Let even op de afwerking

Voordat je aan de slag gaat met het zelf maken van raamluiken kun je het beste even kijken in welke stijl je de luiken wilt opmaken. Dit is sterk afhankelijk van je omgeven. 

Een landelijke omgeving kan bijvoorbeeld vragen om een robuuste boeren uitstraling, terwijl een stedelijke woonbuurt misschien een wat strakkere uitstraling wenst. 

Het zou jammer zijn wanneer je buren gaan klagen bij de gemeente over je zelfgemaakte raamluiken (dit gebeurd helaas vaker dan je denkt). 

Monteren van de raamluiken

De beste manier om de raamluiken te monteren is direct in cement. 

zelf raamluiken maken bouwtekening

Raamluiken monteren noemen ze ook wel “Afhangen”. Maak een anker in een voeg of zet een nieuwe voeg zodat je daar een metselduim in kwijt kan.

Zorg dat je de raamluiken eerst goed stelt voordat je de duimen inmetselt. 

 

Bouwtekening raamluik maken pdf download

Er zijn verschillende bouwtekeningen voor raamluiken te vinden. Je kan dus kiezen welk luik het beste bij de buitenkant van je huis past.

Zoals ik eerder al had aangegeven is het belangrijk dat je kijkt naar de beschikbaar ruimte. 

 

bouwtekening raamluik maken pdf

Wanneer je lid bent van Freds Bouwtekeningen, krijg je direct toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen, waaronder natuurlijk de bouwtekeningen van de raamluiken. 

Via onderstaande knop kun je meer lezen over dit zeer populaire bouwtekeningen pakket.

Bouwtekeningen NU Downloaden


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout