Radiatorombouw maken?

[share_box]

 

Wil jij zelf een radiatorombouw maken? Grote kans dat je dat wilt als je op deze pagina terecht bent gekomen.

Misschien twijfel je of je dit wel kan of ben je opzoek naar een bouwtekening. Je hebt in iedere geval de juiste pagina gevonden voor het radiatorombouw maken.

Ik heb namelijk vorig jaar nog een radiatorombouw gemaakt van steigerhout. Ik deel hier de bouwtekening die ik heb gebruikt en waar je op moet letten. Lees dus snel verder!

 

 

Waarvoor is een radiatorombouw precies?

Een radiatorombouw wordt natuurlijk gebruikt om de radiator uit het zicht te nemen. Radiatoren hebben helaas nogal een kille ongezellige uitstraling waar we zo snel mogelijk vanaf moeten.

Hoe kunnen we dit doen? Juist, we bouwen er gewoon iets omheen met hout! Kan iedereen eigenlijk een radiatorombouw maken?

Voor beginners zal dit moeilijker zijn dan voor gevorderden. Het is een klusproject met veel hoekwerk. Met een goede bouwtekening radiatorombouw moet het echter geen probleem zijn.

Kan ik een radiatorombouw zelf maken?

Met wat geduld en het juiste gereedschap is alles mogelijk. Zoals ik al zei, kan het voor beginnende klussers nogal een lastig klusje zijn.

Lastig als in; je bent er wat langer mee bezig. Een radiatorombouw installeren is sowieso niet iets wat je in een uurtje gedaan hebt, ook niet als er een koopt.

Meet-en zaagvaardigheden zijn met dus klus gewoon het allerbelangrijkste. Ook moet je het een en ander weten over de afwerking.

Een radiatorombouw maken is één ding, het moet ook nog netjes afgewerkt worden met bijvoorbeeld beits.

 

Radiatorombouw maken: welke materialen zijn het beste?

Je kunt een radiatorombouw maken van verschillende materialen. Populaire materialen zijn steigerhout en mdf.

Met de keuze van het materiaal moet je met een aantal dingen rekening houden. Waarvan zijn je meubelen gemaakt dit al in je huis aanwezig zijn?

Heb je bijvoorbeeld een mooie steigerhouten tafel in je keuken of woonkamer? Dan is het natuurlijk wel mooi om de radiatorombouw ook van steigerhout te maken, met de zelfde afwerking.

 

Radiatorombouw maken van mdf

Een radiatorombouw maken gebeurd redelijk vaak van mdf. Mdf is licht en dun en uitstekend geschikt voor klussen als dit. Let er wel op dat mdf kwetsbaar is in vergelijking met bijvoorbeeld steigerhout.

Ga er dus geen planten van 10 kilo opzetten. Mdf vervormd namelijk blijvend wanneer er druk op komt. Het is ook en stuk zachter en scheurt sneller.

Dit hangt natuurlijk helemaal af van de situatie bij jou thuis. Waar ik de bouwtekening radiatorombouw vandaan heb, kun je lezen verderop in dit artikel lezen.

 

radiatorombouw maken mdf bouwtekening download
Radiatorombouw van MDF …

 

Radiatorombouw maken van steigerhout

Een radiatorombouw van steigerhout maken is iets wat in de afgelopen jaren enorm in populariteit is gestegen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat steeds meer mensen kiezen voor meubels van steigerhout.

Dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Met meubels van steigerhout zul je niet snel een radiatorombouw van mdf gaan kiezen. Steigerhout is ook een stuk sterker dan mdf. Je kunt er dan een soort zitvensterbank van maken, mocht de ruimte dat toelaten.

Mocht je gebruikt steigerhout gaan gebruiken, zorg altijd dat het vocht er goed uit is en dat het schoon is. Opgewarmd steigerhout met verfresten kan namelijk voor rare geurtjes gaan zorgen.

 

Radiatorombouw zelf maken tekening

Nu je weet wat er allemaal mogelijk is zal ik met je delen waar ik de bouwtekeningen radiatorombouw vandaag heb. Ik heb deze uit een pakket dat bestaat uit duizenden bouwtekeningen.

Dit pakket is ooit samengesteld zodat klussers die lid zijn, nooit meer hoeven te zoeken naar bouwtekeningen. Inmiddels zijn er meer dan 15.000 klussers in de Benelux lid van dit pakket.

 

Bouwtekening NU Downloaden

 

Bouwtekeningen radiatorombouw maken pdf download

Nu vraag je je misschien nog af waar je de bouwtekening radiatorombouw vervolgens kunt downloaden. Dit kan in het ledengedeelte van het bouwtekeningenpakket.

Nadat je hebt betaald krijg je direct toegang tot dit ledengedeelte. Hier kun je vervolgens duizenden bouwtekeningen download in pdf formaat, waaronder de radiatorombouw bouwtekening.

 

radiatorombouw maken bouwtekenigen
bouwtekening_radiatorombouw_pdf

 

Radiatorombouw warmteverlies?

Krijg je warmteverlies met een radiatorombouw? Verlies is een groot woord, natuurlijk houd een ombouw een deel van de stralingswarmte tegen.

Het is belangrijk dat je radiator met ombouw een warme luchtstroom op gang kan houden. Deze luchtstroom gaat van onder naar boven (warme lucht stijgt).

Zorg dus altijd dat er boven en onder genoeg ruimte over is voor deze luchtstroom. Boven én onder ongeveer 15 centimeter vrij ruimte. Je kunt er ook voor kiezen om bovenin sleuven (bij steigerhout) te frezen met een bovenfrees.

Nadelen radiatorombouw

Nadelen van een radiatorombouw zijn vaak dat de direct stralingswarmte afneemt en de luchtcirculatie iets toeneemt.

Het gevolg hiervan kan zijn dat het wat aanvoelt als tocht, wat in de winter natuurlijk niet aangenaam is. Nu is het natuurlijk zo dat elk huis anders is en dat je het van te voren niet precies kan weten.

Radiatorombouw rendement

Met een radiatorombouw heb je altijd wat rendementsverlies. Hoeveel dit verlies is, hangt af van de mate waarin de radiator de warmte nog kwijt kan.

Zorg dus altijd voor een goede luchtstroom voor optimale warmte afgifte. Dit kan erg creatief worden. Je kunt bijvoorbeeld een aantal naar boven gerichte kleine ventilatoren inbouwen in je ombouw.

Dit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat je rendement BETER wordt dan zonder ombouw. Als je begint met het volgen van een professionele bouwtekening ben je al een heel eind.

 

Wat als ik het toch niet zelf wil maken?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je opeens geen tijd meer hebt. Je zou dan in plaats van aan de slag gaan met Freds Bouwtekeningen pakket een radiator ombouw kunnen kopen.

Als echte klusser is dit natuurlijk niet iets wat ik snel aan zou raden. Je kunt op termijn namelijk enorm veel geld besparen met het zelf houtbouw.

Wat als ik geen klusser was in een radiatorombouw moest gaan kopen?

Deze lijkt dan wel wat: Kijk hier. Kost rond de 150,- euro.

 

 

Bouwtekening NU Downloaden


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout