Zelf een schildersezel maken is goed te doen met een beetje handigheid. Als jij op deze pagina terecht bent gekomen, kan het zo maar zijn dat jij op zoek bent naar wat tips. 

Je wilt er vast zo snel mogelijk zelf eentje maken als hulpmiddel voor je volgende schilderij. Het kan ook zijn dat je nog wat planken/ hout hebt liggen, en opzoek bent naar leuke projecten als doel voor dit hout. 

Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je vertellen waar je een goede schildersezel bouwtekening kunt downloaden. Daarnaast zal ik je vertellen waar je op moet letten bij het gebruiken van een schildersezel. 


Wat is een schildersezel?

Voordat ik je ga vertellen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een schildersezel, wil ik je eerst vertellen wat het nou eigenlijk is. Het kan namelijk zijn dat je op deze pagina bent gekomen zonder dit te weten!

Een schildersezel is letterlijk een soort standaard waar je een schilderij vast kunt zetten. De constructie draagt het schilderij als het ware. Daar komt de naam ezel ook vandaan. 

Er zijn verschillende soorten schildersezels. Het verschil zit 'm vooral in de poten, wat weet invloed heeft op de stabiliteit en het gebruik. De meeste populaire (ook het duurste) is de een schilders ezel met drie poten.

Waarom is een schildersezel een mooi doe-het-zelf project?

Via Google is het vrij duidelijk dat het zelf maken van een schildersezel een populair project is. 

Dit komt volgens mij enerzijds vanwege de creativiteit en mentaliteit van de mensen die een schildersezel gaan gebruiken. Vaak zijn dit dus mensen die creatief en handig zijn. 

Anderzijds is een goede schildersezel belachelijk prijzig voor wat je er voor krijgt. Een beetje stevige houten drie poot schildersezel betaal je al snel rond de 75.- euro. Dit is dus ook wat je kunt besparen met een dagje knutselen met hout. En dat is, naast dat het gewoon leuk is, waar we het voor doen! 

Hieronder zie je een goed voorbeeld van een driepoot schildersezel op bol.com (link)

Schildersezel maken van hout doe-het-zelf

Het maken van een goed bruikbare schildersezel is niet heel moeilijk. Dit is uiteraard wel afhankelijk van je eigen houtbouw ervaringen.

Het is een project met vrij veel zaag en klein freeswerk (of figuurzaag), wat het allemaal een stukje lastiger maakt. Mocht je echter gebruikt maken van een professionele bouwtekening, is het een kwestie van de tekening goed bekijken en volgen. 

schildersezel bouwtekening pdf

Schildersezel tekening Freds Bouwtekeningen >> Direct toegang <<

De bouwtekening downloaden doe je in het ledengedeelte van Freds Bouwtekeningen (zie link onderaan deze pagina).

In totaal bestaat de tekening (PDF) uit vijf A3 pagina's, wat vrij veel is voor een bouwtekening. Dit heeft vooral te maken met al het fijne werk, wat komt kijken bij de houtdelen rondom de het scharnier van de achterpoot (bovenaan).


Gereedschap- en materiaal tips voor deze klus

Met dit project ben je vrij veel klein timmermansgereedschap nodig. Er zijn veel kleine stukjes hout die je precies uit moet meten. Dit is in mm (millimeters) weergeven op de bouwtekeningen.

Zie ook onze: Lijst met gereedschap voor houtbouwklusser

Wat ben je qua materiaal nodig voor het maken van een schildersezel?

  • Ongeveer 800 cm geschaafd en geschuurd hout naar keuze (vuren, Douglas of hardhout 25 x 50 mm)
  • Een scharnier
  • Vleugelmoeren
  • Bouten en slotbout
  • Houtlijm
  • Schroeven (RVS 3,5 x 20)

Belangrijkste onderdelen van een goede schildersezel

Er zijn een aantal onderdelen die wat extra aandacht nodig zijn met dit project. Als je hier even op let, kan het weet wat hout en tijd schelen. 

Zo is het belangrijk dat je de scharnieren op de juiste plek (en niet op de kop) monteert. Hier gaan veel beginnende klussers namelijk de mist mee in. Daarnaast is het belangrijk dat je de houtlijm goed laat drogen voordat je verder gaat. 

Mocht je nog wat niet-geschuurd hout hebben liggen: zorg dan dat je beide kanten gelijk heb schuurt. Anders krijg je namelijk een scheve schildersezel. En ja, dat valt op als er een schilderij op hangt!

Schildersezel voor kinderen maken

In het ledengedeelte is ook een bouwtekeningen voor het maken van een schildersezel voor kinderen te vinden. 

Zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien, is deze simpelweg een stuk lager. Het bestaat uit een vierpoot met een houten bord, waarop je met punaises papier op kunt vastmaken.

Je kunt ook kiezen om er bijvoorbeeld een stukje krijtbehang op te doen. Dan kunnen de kinderen met krijt een mooi schilderij maken.

schildersezel kinderen bouwtekening

Schildersezel bouwtekeningen downloaden (PDF)

Op deze pagina heb je kunnen lezen wat er allemaal mogelijk is. Het is nu aan jouw om actie te nemen en toegang te regelen tot de bouwtekeningen. 

Laat me je dan ook even vertellen waar je alle schildersezel bouwtekeningen makkelijk en snel kunt downloaden. Dat kan namelijk binnen het ledengedeelte van Freds Bouwtekeningen

Naast vele schildersezel bouwtekeningen, vind je er ook tekeningen van allerlei andere dingen. Denk aan banken, stoelen, schuren, schuttingen en tafels. Alles wat je maar kunt bedenken eigenlijk. Het mooie is - dat als jij de vaardigheden hebt om een schildersezel te maken, je ook al deze andere projecten kunt oppakken!

Via onderstaande knop ga je direct naar de speciale kortingspagina van Freds Bouwtekeningen.


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout