Hoe kun je eigenlijk zelf een schoenenkast maken? Dat is wat veel klussers zich afvragen. Dat en meer kun je lezen in dit artikel. Lees dus snel verder!

[divider height=”30″ style=”zigzag” line=”default” themecolor=”1″]

 

Schoenenkast maken? Hier moet je op letten!

 

houten schoenenkast maken

Of je nu een schoenenkast wilt maken of een schoenenrek, er is veel mogelijk met de juiste voorbereiding. Het verschil tussen een schoenkast en een schoenenkast zit vooral in dat de kast meestal afgesloten kan worden.

Je kunt een schoenenkast maken van verschillende materialen. Meer hierover lees je verder op in dit artikel.

Met een schoenenrek kun je makkelijker schoenen verplaatsen. Het voordeel van de kast is dat schoenen niet in het zicht staan en op korte termijn nare geurtjes worden tegengegaan.

Een voordeel van een schoenenrek is bijvoorbeeld dat er wat makkelijker bij kunt en dat de voorkant open is. Ook heb je meer ventilatie voor je schoenen.

Zoals je misschien door hebt kun best veel verschillende soorten van een schoenenkast maken!

 

 

Zelf Schoenenkast maken

Voordat je gaat beginnen met het zelf maken van de schoenenkast heb je een bouwtekening nodig. Wil je “echte” schoenenkast maken, dan heb je een professionele bouwtekening nodig (geen bouwmarkt bouwtekening). Zo weet je zeker dat je de juiste materialen gebruikt en minder fouten gaat maken.

Je kunt ook zelf een bouwtekening gaan maken als je een echte ervaren klussers bent. Dit kun je het beste doen met speciale software op de computer (bijvoorbeeld autoCAD).

Als je een bouwtekening schoenenkast in je bezit hebt kun je beginnen met verzamelen van de materialen. De benodigde materialen staan beschreven op de boodschappenlijst (zit bij de bouwtekening).

De volgende stap is het afwerken van de zaaglijst (het op maat zagen van de steigerplanken), de laatste stap voordat je kan beginnen met bouwen!

 

Grote schoenenkast maken?

Er zijn veel mensen op zoek naar een grote schoenenkast. De reden hiervoor is logisch. Wanneer gaat men op zoek naar een schoenenkast? Precies, als er schoenen in de weg staan ofwel er overal door het huis schoenen liggen. Een situatie waar de boel niet frisser van wordt, om het zo maar even te stellen.

Je kunt een schoenenkast zo groot maken als je zelf wilt. Het mooie van het zelf schoenenkast maken is dat je rekening kunt houden met de hoeveelheid schoenen die je wilt opbergen. Het is zelfs mogelijk om een gehele schoenen opbergkast te gaan maken. Dit is een grote versie van de “normale” bouwtekening.  

 

schoenenkast maken steigerhout

 

Wil jij direct toegang tot al deze bouwtekeningen? Kijk dan snel hier. 

 

Deze opbergkast wordt soms letterlijk gemaakt met de bouwtekening van een boekenkast. Je kunt ook na eigen creativiteit onderdelen schrappen van de bouwtekening.

Daarom is het ook handig (vooral bij kasten) om meerdere bouwtekeningen van verschillende kasten te hebben. Wij gebruiken voor al ons projecten meerdere bouwtekeningen zodat we ons eigen creativiteit zo goed mogelijk kunnen gebruiken.

 

Schoenenkast steigerhout

Een schoenenkast steigerhout is erg populair. Schoenen en steigerhout gaan namelijk goed samen. Steigerhouten planken zijn robuust en dus perfect geschikt om dagelijks overladen te worden met (vieze of schone) schoenen.

Afhankelijk van andere meubels die je hebt én de plek waar je de schoenenkast wilt neerzetten moet je een keuzen maken tussen de soorten steigerhout die je wilt gaan gebruiken. Nieuw steigerhout is mooier voor binnen in de gang. Gebruikt steigerhout is ook prima, vooral als je van plan bent om de kast in bijvoorbeeld de garage te zetten.

Het is wel belangrijk om steigerhout dat je gaat gebruiken goed behandeld is. Het vuil wat van de schoenen af komst moet niet in het hout kunnen trekken. Dit kun je doen met beits wat je gemakkelijk online kunt bestellen

Kapstok vakkenkast gemaakt door Martin Harkema bron Freds Bouwtekeningen facebook

Bovenstaande kapstok en schoenenkast is gemaakt met een bouwtekening uit Freds Bouwtekeningen. Deze bouwtekening kapstok vakkenkast en nog veel meer vind je hier:

Bouwtekeningen NU Downloaden

 

Schoenenkast maken van een ander materiaal?

Het is niet aan te raden om een schoenenkast van een ander materiaal te maken. Het is echter wel mogelijk. Soms wordt MDF gebruikt. Het grote nadeel hiervan is dat het stukken minder sterk is dat steigerhout.

Heb je kinderen in huis? Dan raad ik MDF af. De houtvezels zijn niet sterk genoeg voor wat geweld van schoenen.

Een andere optie is sloophout of pallethout. De meeste klussers zien hier echter vanaf vanwege de uitstraling. Het lijkt over het algemeen niet mooi om een meubel voor binnen van sloophout te maken. Dit is wél subjectief natuurlijk!

 

Zijn deze materialen allemaal te koop in de bouwmarkt? 

De meeste materialen zijn inderdaad te krijgen in de bouwmarkt. Het grote voordeel is dat er tegenwoordig ook goede online bouwmarkten zijn. Vaak is dit goedkoper én ze komen het bij je huis afleveren. 

Ik ga meestal alleen nog naar de plaatselijke bouwmarkt voor mijn schroeven en spijkers. 

Hout en gereedschap bestel ik al een tijdje bij Bouwbestel, dit is een online bouwmarkt waar je voor een goede prijs ook hout kunt kopen.

 

Verschillende soorten schoenenrek maken

Naast een een schoenenkast kun je ook een schoenenrek maken. Een schoenenrek is zeker net zo populair om zelf te maken. Meestal wordt voor een schoenenrek een combinatie van steigerhout en steigerbuizen gebruikt . Een rek is makkelijker en minder werk om te maken dan een kast.

Dit project is ook beter te maken als je een beginnende klusser bent. Het werken met steigerbuizen spreekt voor zich en maakt het proces niet veel moeilijker. De moeilijk het bij kasten zit in op het maat zagen en in elkaar zetten van de kastjes zelf.

 

schoenenrek maken bouwtekening

Verschil met een schoenen opbergkast?

Het grootste verschil met een schoenen opbergkast is dat het schoenen rek dus “open” is. Een opbergkast voor schoenen wordt ook vaker op andere plekken gebruikt dan bijkeuken of garage. Je ziet deze kasten voornamelijk in slaapkamers.

 

Lees alle reviews over Germania Aliya – Schoenenkast – Beige – Hout/Kunststof

 

Andere steigerhouten kasten of kisten maken?

Naast een schoenenkast zijn er ook nog vele andere kasten én kisten die je kunt gaan maken van hout. Zoals eerder in dit artikel al aangegeven kun je van andere bouwtekeningen van kasten ook een schoenenkast maken.

Als echte doe-het-zelver is natuurlijk de vrijheid in de bouw het belangrijkst. Het grote geluk is dat schoenen als snel en vele soorten kasten passen.

De meeste geschikte bouwtekeningen die je kunt gebruiken voor een schoenenkast zijn die van de boekenkast (al eerder genoemd) voor een grote schoenenkast, misschien wel eens gezien bij een bowlingbaan.

Ik heb ook wel eens van klussers gehoord dat ze de bouwtekening voor het maken van het tv meubel steigerhout gebruikt hebben. Verder kun je nog bijpassen kledingkasten gaan maken (mooi voor in de slaapkamer).

Kisten

Naast opbergkasten zijn er ook hele mooie opbergkisten van steigerhout zelf te maken. Deze speelgoedkist steigerhout zou óók gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld oude schoenen in op te bergen.

Maar meestal worden deze kisten voor buiten gemaakt. Het zijn ideale kisten om je tuingereedschap in op te bergen.

Het mooie van deze projecten is dat je veel kunt combineren en zo veel geld bespaard. Het hout wat je overhoud van het ene project kun je weer gebruiken voor de volgende.

 

De perfecte schoenenkast maken dankzij Fred?

In dit artikel heb je kunnen lezen over de verschillende soorten schoenenrekken en de mogelijkheden.

Waar ik het nog met je over gehad heb is waar we deze bouwtekeningen vandaan halen. Nou dat zal ik je vertellen. Wij gebruiken Freds Bouwtekeningen pakket voor 95% van al onze klusprojecten. 

Dit is een pakket met duizenden bouwtekeningen en bouwplannen speciaal gemaakt voor klussers zoals jij en ik. 

DIRECT toegang tot het Bouwtekeningenpakket


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout