Tijd dus om je tuin vol te hangen met schommels. Maar hoe kun je eigenlijk je eigen schommelbank maken? Of de standaard schommel, is dit een kwestie van plankje aan touwtje en klaar?

Een schommel zelf maken is iets moeilijker dan het lijkt. Ja, je kunt als schommelen op een stuk hout dat is vastgeknoopt aan een boom. Maar dit zijn schommels waar je niet lang van gaat genieten én in veel gevallen gevaarlijk zijn.

De meest voorkomende doe-het-zelf schommel is natuurlijk de “band” schommel. Een touw door een band prikken en daar is je schommel. Dit moet en kan natuurlijk een stuk mooier en veiliger.

Aangezien we het hier vaak over tuinmeubelen van steigerhout hebben is het aannemelijk dat we daar onze schommels ook van gaan maken. Er zijn een aantal aandachtspunten bij het zelf schommelbank maken voor in de tuin.

 

 

Een houten schommel zelf maken

De meest simpele vorm van een zelfbouw schommel voor in de tuin is de standaard zitschommel. Deze vind je ook terug in meeste speeltuinen. Je kan deze ophangen aan een speelhuisje of aan bijvoorbeeld een boom. Het hele frame is eventueel ook zelf te maken als je geen speelhuisje of bomen in de tuin hebt.

Een goed schommelframe voldoet aan een aantal eisen. Het is belangrijk dat het frame stabiel is. Een goed stabiel frame zit niet zozeer in het materiaal, maar in de verbindingen. Voor goede verbindingen kun je het beste x-cross verbindingen gebruiken.

Je kan je eigen schommel van meerdere houtsoorten gaan maken. Steigerhouten planken worden veel gebruikt voor het maken van tuinmeubelen steigerhout. Je kan dan bijvoorbeeld je eigen speelhuisje of tuintafel gaan maken.

Met de zaagresten en het overgebleven steigerhout kan je dan makkelijk nog een schommel zelf maken! Let op dat je wel behandeld hout gebruikt voor het maken van je schommel in de tuin. Deze moet natuurlijk wel weerbestendig zijn, zodat je er nog vele jaren plezier van kunt hebben!

Materiaal voor een schommel

Om de schommel op te hangen heb je de keuze tussen ketting of touw. Dat is meer een kwestie van smaak. Omdat we hier houden van geld besparen goede looks zou ik voor het touw gaan.

Voor een goed schommeltouw moet je even vragen of zoeken naar Polyhemp touw (touw met enorm veel treksterkte). Dit is touw van gesponnen kunststofvezels die in veel speeltuinen te vinden is. Het is een weerbestendig touw. Ideaal voor in een tuin vol met schommels dus!

 

Schommelen is gezond

Schommelen wordt gezien als iets voor kinderen. Verschillende onderzoeken laten echter zien dat ook volwassenen wel eens baat kunnen hebben bij een stevige schommelsessie.

Het schijnt zo te zijn dat schommelen ervoor zorgt dat het zuurstofgehalte in je bloed enorm snel toeneemt. Dit geeft een ontspannen en leeg gevoel. Door het ritme en de eenvoud van schommelen heb je echt even een momentje voor jezelf.

Ook blijkt het enorm goed te helpen bij mensen met slaapproblemen. Het wiegende effect van schommelen bleek een extreem goede manier om sneller in slaap te kunnen vallen. Voor kinderen is het ook gezond. Het helpt kinderen onder andere met het ontwikkelen van actie- gevolg relaties. Iets waar ze in de pubertijd (en latere leven) natuurlijk echt iets aan gaan hebben.

Zorg voor de veiligheid

Zorg dat het schommelen altijd veilig is. Allereerst moet de schommel natuurlijk stabiel zijn en goed vastzitten (ook in de grond). Gebruikt schommelhaken van goede kwaliteit, dit is een onderdeel waar je niet op moet willen besparen!

Zorg ook dat dat ondergrond van de schommel zacht is. Je kunt hiervoor rubberen tegels gebruiken (of gewoon gras in meeste gevallen). Kijk in dit artikel voor meer tips en rubbertegels >>

 

schommelbank maken touw van een schommel

 

Schommelbank maken van hout

Een aan populariteit toenemende tuinmeubel steigerhout is de schommelbank. Dit waait een beetje over het de Verenigde Staten. Hier is het standaard dat men een schommelbank zelf maakt. Ook zijn schommelstoelen erg populair aan het worden.

Een schommelbank maken van hout vergt enige voorbereiding. Het is in vergelijking tot andere zelf te maken tuinmeubelen steigerhout een vrij lastig project. Ik raad aan om die project niet in je eentje te doen.

Als je een beginnende klusser bent kun je beter een kennis om hulp vragen bij dit project. Maar met enige kennis en motivatie (en geduld) gaat het allen ook zeker lukken. Ik zie ook beginnende klussers bijvoorbeeld al een eigen steigerhout bed maken. De schommelbank maken is net een stapje verder.

Materiaal en gereedschap

Naast een goede bouwtekening, heb je hout nodig. Om zelf je schommelbank te maken kun je het beste steigerhouten planken gebruiken. Met deze planken ben je verzekerd van goed hout dat weerbestendig is. Je kan de steigerhouten resten die je overhoud bijvoorbeeld gebruiken om de “normale” houten schommel voor in de tuin te maken (zoals eerder in de artikel is beschreven).

Je kunt de kleur van de schommelbank zelf bepalen als je de schommel van nieuwe steigerhouten planken gaat maken. Let wel op dat je dan wat meer geld kwijt bent omdat je het hout zelf nog moet behandelen. Zorg wel dat het gedroogd nieuw steigerhout is, anders loop je het risico dat je schommelbank van steigerhout uit elkaar valt in de warme zomerzon.

 

schommelbank maken bouwtekening downloaden pdf
Schommelbank_bouwtekening.pdf

Bouwtekening houten schommelbank downloaden

Op deze pagina heb je kunnen lezen wat er allemaal mogelijk is als doe-het-zelfver op het gebied van schommels.

Waar ik het nog niet met je gehad heb is Freds Bouwtekeningen pakket, in dit pakket staan duizenden bouwtekeningen, waaronder de bouwtekening houten schommelbank

Zo kun je direct aan de slag met de schommelbank. Met het pakket ben je ook in de toekomst verzekerd dat je nooit meer hoeft te zoeken naar bouwtekeningen…

Direct toegang tot de bouwtekeningen? Klik dan op de onderstaande knop.

Ja, ik wil direct toegang tot alle bouwtekeningen!

 

 

 

 

 

 

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout