Wil jij een schuilstal paard bouwen? Deze kans is best groot als je deze pagina gevonden hebt.

In dit artikel kun je lezen hoe je gemakkelijk een schuilstal voor een paar kan bouwen. Wie dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan, steekt zijn handen hiervoor graag uit de mouwen.

Nederland heeft voor dieren een redelijk grillig klimaat. Weersomstandigheden kunnen plotseling en voor langere tijd verslechteren. Niet iedereen is in staat om bij een hoosbui de paarden even naar de stal te halen.

Daarvoor is de afstand tussen erf en weiland vaak te groot. In deze situatie bied een schuilstal een oplossing.

 

[share_box]

 

 

Schuilstal paard bouwen zonder vergunning?

Wanneer je zelf een schuilstal voor paarden wilt bouwen moet je dit overleggen met de gemeente. In het bestemmingsplan van de gemeente van je woonplaats staat beschreven of er een schuilstal bijgebouwd mag worden (bij je woonhuis).

Dit heeft meestal te maken met de hoeveelheid ruimte dat je al gebruikt voor bijvoorbeeld schuurtjes en een garage. Als al een garage hebt zit je al aan het maximum en kan je helaas niet zomaar een schuilstal bouwen.

In overleg met de gemeente zijn er echter wel ontheffingen mogelijk om een schuilstal te bouwen. Eenvoudig is het niet en het kan soms erg lang duren, maar gemeenten hebben zeker mogelijkheden om serieus naar de plaatsing van een schuilstal te kijken.

Daar hebben burgers recht op. Probeer een aantal omwonenden te betrekken bij de aanvraag, dan is de kans op slagen een stuk groter en duurt het meestal minden lang

 

Als ik bij mijn gemeente vraag of ik een schuilstal mag plaatsen, dan zeggen ze toch nee!

 

Vergunning nodig voor schuilstal?

Voor elke gemeente zijn de regels omtrent bestemmingsplannen helaas anders. Je kunt er dan ook niet specifiek iets over zegen.

Wat wel overal het zelfde is dat je vergunningsvrij mag bouwen als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden kun je vinden via het omgevingsloket van je gemeente. Doe dan ook direct even de zogenaamde “bouwvergunningscheck”.

Gemeenten hebben binnen het kader van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening twee mogelijkheden om de oprichting van schuilstallen te regelen: via het verlenen van een ontheffing of via een wijziging van het bestemmingsplan.

 

Schuilstal paard plaatsen in de wei mag dit wel of niet?

Een schuilstal bouwen in de wei mag meestal niet. Echter is er met goed overleg veel mogelijk in verband met dierenwelzijn.

Als er aangetoond kan worden dat dieren bijvoorbeeld vol in de wind staan, werkt de gemeente meestal wel mee. Je bent dan nog wel aan strenge voorwaarden verbonden in de vorm van te gebruiken materiaal voor de schuilstal.

Naast de wettelijke voorschrijven ontstaan er, mede onder invloed van overheidsbeleid, ook richtlijnen voor een goede praktijk. Voorbeeld hiervan is de “Codex Landbouwhuisdieren houden zonder winstoogmerk”. Daarin staat onder andere dat dieren beschutting nodig hebben.

 

Schuilstal bouwpakket?

Wanneer je aan de slag gaat met schuilstal paard bouwpakket moet je vanaf het begin rekening houden met de volgende punten: Omvang en inrichting, Uiterlijk, Landschappelijke inpassing.

Dit zijn drie punten waarop de gemeente op let voor goedkeuring van je schuilstal. Het worden ook wel “de goede praktijk richtlijnen” genoemd.

 

Omvang en inrichting

Een schuilstal moet altijd een open karakter hebben. Dit betekent dat de dieren er makkelijk in en uit moeten kunnen. Er moet een kleine opslag mogelijk zijn voor voeding van het dier.

Bij een schuilstal voor paarden moeten op achterwerk hoogte aan de binnenzijde extra verstevigingen worden aangebracht. Dit kunnen balken zijn, maar meestal worden er in de praktijk autobanden op beenhoogte geplaatst.

Modderpoelen moet voorkomen worden tot ongeveer drie meter van de ingang van de schuilstal.

 

schuilstal paard bouwen

Uiterlijk

Er zijn twee soorten schuilstallen: mobiel en niet-mobiel. Verderop zal ik een goede bouwtekening adviseren voor de niet mobiele variant. De mobiele variant is lastiger te maken en meestal ook niet geschikt voor paarden.

Een schuilstal moet een zogenaamde “landelijke uitstraling” hebben. Dit betekent dat de wanden en het dak gemaakt zijn van natuurlijke materialen. In veel gevallen is dit natuurlijk hout.

Het dak wordt bij voorkeur aanpast aan de omgeving. Maar er zijn slechts enkele gemeenten in Nederland waar dit doorslag gevend kan zijn. Bijvoorbeeld een omgeven waar bijna alle huizen een rieten dak hebben.

Uiterlijk en landelijke inmenging

Er zijn twee soorten schuilstallen: mobiel en niet-mobiel. Verderop zal ik een goede bouwtekening adviseren voor de niet mobiele variant. De mobiele variant is lastiger te maken en meestal ook niet geschikt voor paarden.

Een schuilstal moet een zogenaamde “landelijke uitstraling” hebben. Dit betekent dat de wanden en het dak gemaakt zijn van natuurlijke materialen. In veel gevallen is dit natuurlijk hout.

Het dak wordt bij voorkeur aanpast aan de omgeving. Maar er zijn slechts enkele gemeenten in Nederland waar dit doorslag gevend kan zijn. Bijvoorbeeld een omgeven waar bijna alle huizen een rieten dak hebben.

 

Schuilstal bouwtekening pdf downloaden

Voor het maken van de niet- mobiele versie van de schuilstal paard, heb je een goede bouwtekening nodig. Dit is belangrijk om kosten te besparen en fouten in het ontwerp te voorkomen.

Het komt helaas vaak voor dat mensen zelf een paar palen in de grond zetten met wat schutting platen er bovenop. Bij het eerste herfstbriesje valt alles vervolgens weer uit elkaar.

Een goede bouwtekening schuilstal paard bouwen zit in het bouwtekeningen pakket van Fred. Dit is een pakket met meer dan 10.000 bouwtekeningen van alles wat je maar kunt bedenken.

Via onderstaande knop ga je direct naar de speciale pagina van Fred waar je toegang kunt krijgen tot de bouwtekeningen met maximale korting. 

schuilstal paard bouwen

Bouwtekeningen NU Downloaden!

 

Schuilstal paard bouwen: kosten?

De kosten van het bouwtekeningen pakket is het op het moment van schrijven 47,- euro. Hiermee kun je direct aan de slag met de voorbereidingen van de bouw.

Op de bouwtekeningen in het pakket staan niet alleen tekeningen, maar ook boodschappenlijsten en zaaglijsten. Zo weet je precies welk soort hout en hoeveel hout je nodig bent voor het schuilstal paard bouwen

Verder zit je dus nog met kosten van het hout. Als je gebruikt maakt van de bouwtekening schuilstal paard bouwen zul je honderden euro’s besparen (simpel en effectief ontwerp) op het hout.

Met andere bouwtekeningen ben je waarschijnlijk rond de 3000,- euro aan hout kwijt en met deze bouwtekening, veel minder.

 

 

Wat kun je nog meer bouwen voor bij je schuilstal?

Nu je toegang hebt tot Freds Bouwtekeningen, kun je naast de schuilstal paard, ook andere projecten starten. Ook hiermee kun je op termijn veel geld besparen.

Waarom zou je het niet doen?

Dat je handig bent moge duidelijk zijn, anders was je niet aan de schuilstal begonnen.

In het bouwtekeningen pakket staat (zoals je waarschijnlijk al hebt gezien) ook bouwtekeningen van tuinmeubelen steigerhout. Maar wat dacht je van bouwtekeningen van de bloembakken?

Misschien kun deze bloembakken mooi als voeder/hooi bakken voor je paard gebruiken. Dat werkt mooi (heb ik ook gedaan). Succes!

 

Bouwtekeningen NU Downloaden!


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout