• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Handig
  • /
  • Speelgoedkist maken of kopen? De soorten op een rij!

Wil jij zelf een speelgoedkist maken of toch kopen?

Dat is vast het geval als je deze pagina tegen bent gekomen. Eindelijk een plek  maken voor de tuinkussens, speelgoed of gereedschap.

In een moderne tuin ontbreekt een plek om speelgoed en gereedschap op te bergen natuurlijk niet. Een mooie tuin verdient het mooi opgeruimd te zijn en te blijven.

Veel klussers hebben al een mooie steigerhouten hoekbank gemaakt. Hier worden dan veel kussens en dekens bij voor extra comfort.

En dan, iedereen kent het moment wel. Het is een zomerse dag geweest en je moet de tuin “opruimen”. Dit betekent; kussens van de loungeset naar binnen en al het speelgoed van eventuele kinderen (of je eigen gereedschap van het klussen) opruimen.

 

[share_box]

 

 

De kussens worden vaak dan in een tuinhuis opgestapeld of op een koelkast in de garage of bijkeuken gedumpt. Dit moet toch makkelijker en beter kunnen weten en denken veel klussers.

Dé oplossing is simpel; zelf een houten kist maken. Een speelgoedkist maken is niet enorm moeilijk en uitermate geschikt voor een beginnende klusser! Het grote voordeel van het houten kist zelf maken is dat je rekening kunt maken met je situatie.

Elke tuin is natuurlijk anders, de één heeft meer speelgoed en de ander wil alleen een een kussenbox voor in de tuin maken.

In dit artikel noemen we de houten kist voor het gemak een “speelgoedkist”. Of er nu speelgoed van de kinderen in komt of speelgoed ( klus gereedschap) van de ouders…

 

Zelf Een Speelgoedkist Maken Kan Iedereen

Met welke houtsoorten kun je het beste zelf een speelgoed kist maken? Je kunt hier verschillende keuzen in maken. Deze keuze hangt sterkt af de plek waar je de kist wilt neer gaan zetten en persoonlijke smaak.

Heb je bijvoorbeeld steigerhouten tuinmeubelen en je wilt de kist in de tuin zetten? Dan is het wel zo mooi om de kist ook van het zelfde steigerhout te maken! Kisten worden ook wel gemaakt van pallets, vaak in de vorm van fruitkisten. Een opbergkist van pallethout is mogelijk maar minder geschikt voor textiel vanwege splinters.

 

houten opbergkist maken bouwtekening pdf

 

Kist maken van steigerhout

Een kist maken van steigerhouten planken is erg populair. Een goed voorbeeld is de uitgelichte afbeelding van deze pagina. Hierop kun je zien dat de klussers in kwestie een speelgoedkist van steigerhout heeft gemaakt in de zelfde stijl als de schutting.

Combineren met steigerhout werkt perfect. Met steigerhout kun je alles bouwen vanwege de grootte bewerkelijkheid van het hout. Ook is het duurzaam en sterk. Een goed gemaakte en behandelde steigerhouten speelgoedkust zal dan ook vele jaren mee kunnen.

Om een steigerhouten kist te maken heb je een goede bouwtekening nodig. Er zijn veel bouwtekening voor een kist beschikbaar van de bouwmarkt, deze zijn echter vaak incompleet of te “simpel”.

Wil je écht zelf een houten kist maken die velen jaren mee kan? Investeer dan in professionele bouwtekeningen. Die bevatten stap-voor-stap lijsten en zaaglijsten. In het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten zijn vele bouwtekeningen van houten kisten te vinden. 

Via de knop onderaan deze pagina (of onderstaande afbeelding) ga je direct naar de pagina waar je toegang kunt krijgen.

houten speelgoedkist maken
Bouwtekening Speelgoedkust Maken Verkrijgbaar via deze pagina

Houten kist voor binnen maken?

Je kunt ook een speelgoedkist maken voor binnen. De bouwtekeningen is te vinden in het bouwtekeningen pakket. Let voor binnen even extra op de afwerking van het hout (voor veiligheid van apparatuur en eventuele kinderen).

Let hierbij op het soort hout dat je gebruikt( nieuw steigerhout, zie bouwtekening) . Binnen is de lucht een stuk vochtiger dan binnen, dit komt vooral doordat er binnen geen wind staat.

Lees meer over de invloed van vocht op hout in het artikel over een houtopslag zelf maken.

Een groot voordeel van een houten kist voor binnen is dat je deze niet waterdicht hoeft te maken.

 

Waterdichte speelgoedkist maken

Vaak krijg ik de vraag van klussers: “Hoe ik ik mijn houten kist nu waterdicht maken?

Je kan beginnen om je zelfgemaakte houten kist zo om een zo droog mogelijke plek neer te zetten. Bijvoorbeeld onder een afdak van een tuinhuis of tegen een schutting. Zorg ook altijd dat de kist iets verhoogd staat (of op tegels) zodat stilstaand water geen kans heeft.

Om het deksel en de zijkanten helemaal waterdicht te maken kun je het beste Bizon Rubber Seal gebruiken. Dit is vloeibaar rubber wat je vanaf onder in de kieren van de deksel kunt aanbrengen. Even wat extra werk, maar is het zeker waard.

Het vloeibaar rubber wat je overhoud kunt je in toekomst nog gebruiken voor bijvoorbeeld voorkomen van rot aan palen. Je kunt het ook gebruiken als je van plan bent om zelf een overkapping wilt maken.

Als je de stappen en de bouwtekeningen goed heb gevolgd én deze rubber seal aan brengt heb je een kist die vrijwel waterdicht is en erg lang mee zal gaan.

 

houten kist waterdicht maken

Je kunt er ook voor kiezen om een soort van landbouw plastic te gebruiken om de kist waterdicht te maken. Hierboven zie je daar een goed voorbeeld hoe een Freds Bouwtekeningen lid dit heeft gedaan.

 

Speelgoed Kist Maken Bouwtekening Download PDF  (+ meer!)

Op deze pagina heb je kunnen lezen en zien wat er allemaal mogelijk is wanneer je een zelf een speelgoedkist wilt maken. 

Het is nu tijd om actie te ondernemen. Ik zal je dan ook het geheim verklappen van inmiddels meer dan 16000 klussers in Nederland en België. 

Al deze klussers maken gebruik van Freds Bouwtekeningenpakket. Wanneer deze klussers bezig willen met een volgend project – loggen ze in – en doorzoeken alle bouwtekeningen die Fred te bieden heeft.

Zo hoeven ze nooit meer te zoeken naar geschikte bouwtekeningen óf te veel te betalen per bouwtekening. Klinkt goed toch?

Via onderstaande knop ga je direct de bouwtekeningen downloadpagina via onze speciale kortingslink.

JA! Geef mij toegang tot het Bouwtekeningenpakket!

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout