vogelhuisje maken vogels in de tuin

Wil jij ook je eigen vogelhuisje maken? Dan ben je op de juiste pagina. Je hebt waarschijnlijk een tijdje gezocht om de juiste bouwtekening of inspiratie te vinden om je eigen vogelhuisjes te maken. Op deze pagina staat alle informatie die je nodig bent om vogels in je tuin te houden.

Er zijn verschillende soorten vogelhuisjes. Je kunt bijvoorbeeld ook specifiek een nestkast gaan maken. Een ander soort vogelhuisje is een voederhuisje.

Natuurlijk kun je ook combinaties tussen deze soorten maken. Het is maar net wat je zelf wilt. Hopelijk kan deze pagina je helpen om veel inspiratie op te doen!

 

Zelf een vogelhuisje maken is niet moeilijk. Je kunt een vogelhuisje natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt. Met behulp van een goede bouwtekeningen is het echt een leuk project voor beginnende doe-het-zelver.

 

 

De beste vogeltuin

Als je zelf vogelhuisjes wilt gaan maken, wil je natuurlijk dat deze ook gebruikt gaan worden. Maar hoe maak je een echte vogeltuin?

Een echte vogeltuin heeft veel groen en natuurlijke schuilplaatsen. Dit vinden vogels fijn, ze zijn altijd op zoek naar de veiligste plek in de buurt. Heb je dus een kat? Zorg dat je kat een belletje draagt. Volgens kunnen de kat dan al opmerken voordat de kat de vogel ziet.

 

vogelhuisje maken water voor vogels

 

Planten en Struiken

Zorg dat je veel struiken in je tuin hebt. Volgens houden enorm van klimplanten, hier kunnen ze lekker in schuilen en verstoppen. Een goed voorbeeld van een plant die vogels helemaal geweldig vinden is de Phlomis. In het najaar is dit een grote bron van voedsel voor allerlei soorten vogels door de zaden.

Als je dit soort planten en struiken gaat combineren met een bron van voedsel, heb je binnen no-time je tuin vol vogels. Vogels vinden en plek om te baden en te drinken ook erg belangrijk. Aan deze behoefte kun je voldoen met een drinkbak voor vogels.

 

Vogelhuisje maken: het vogelvoerhuis

Om te zorgen dat er veel vogels in je tuin komen en blijven, heb je naast een vogelhuisje ook een voederhuisje nodig. Een vogelvoederhuisje kun je eenvoudig zelf maken met de bouwtekening vogelhuisje. Als je een grote tuin hebt, kun je ook meerdere maken om zoveel mogelijk vogels naar je tuin te krijgen.

Een vogelvoederhuisje is open en staat meestal op enige hoogte van de grond. Het leuke van zelf een vogelhuisje maken, is dat je meerdere soorten kunt combineren. Zo kan je een uniek vogelhuisje maken die bij je eigen tuin past. Het vogelvoederhuisje is te maken van allerlei soorten hout. Het mooiste is om hout te gebruiken wat bij steigerhouten tuinmeubelen in je tuin past (als je die hebt).

 

Vogelvoederhuisje maken

 

Bouwtekeningen NU Downloaden

Welke materiaal voor een vogelhuisje?

Als je eenmaal bent begonnen met zelf vogelhuisje maken, gaat het je ook zeker lukken om je eigen (tuin)meubelen te maken. Je hebt dan al aan je zelf laten zien dat je over de juiste vaardigheden beschikt. Als je denkt dit op termijn te gaan doen, kun je je vogelhuisjes het beste maken van steigerplanken (Douglas steigerhout). Deze zijn sterk, weerbestendig en zeer modern.

Nestkastje vogels maken

Er zijn veel verschillende soorten nestkastjes die je zelf kunt maken. Sommige vogelsoorten hebben alleen meer ruimte nodig dan anderen. Een veel voorkomende vogels in de Nederlandse tuinen is de Koolmees, dit is ook direct een van de kleineren. Heb je het over grotere tuinsoorten die graag van nestkastjes gebruiken maken denk je al snel aan de Zwarte Roodstaart.

Het is aan jou voor of je een specifieke nestkast wilt maken of een nestkast waar alle vogelsoorten gebruiken van kunnen maken. Om een vogelhuisje bijvoorbeeld 25% groter te maken dan op de bouwtekening is aangegeven doe je alle afmetingen x 1.25.

Voor de meest vogelsoorten is een een opening van 35mm wenselijk. Je kunt er ook voor kiezen om een grotere opening te maken als in het bouwtekening voorbeeld hiernaast.

 

vogelhuisje maken nestkast

Beste plek voor je vogelhuisjes

Een goede plek uitzoeken voor je vogelhuisjes is belangrijk. Als ze op een plek neergezet worden waar vogels zich prettig voelen, zullen ze meer gebruikt worden.

Het vogelvoederhuisje kun je het beste op een open plek neerzetten, eventueel dicht bij een boom. Zo kunnen de vogels overzicht houden én kunnen ze snel de boom in vliegen als ze gevaar zien.

Voor de nestkastjes is het belangrijk om te denken aan een rustige plek, de vogels moeten wel naar binnen durven. Verder is het belangrijk dat de opening is beschut tegen de wind. De wind in Nederland komt meestal uit zuidweste, dus zet de opening van je nestkastje naar het noordoosten. Ga je meerdere nestkasten bouwen? Zorg dat ze ongeveer 10 meter van elkaar staan.

 

vogelhuisje maken bouwtekeningen
Vogelhuisje: gemaakt met de bouwtekeningen uit het ledengedeelte van Freds Bouwtekeningen

 

Ga je een specifiek vogelhuisje maken voor bijvoorbeeld mussen? Deze kunnen wel dichter bij elkaar. Mussen, spreeuwen en zwaluwen (zelfde kolonie) wonen wel graag in groepen.

De beste tijd om de nestkastjes op te hangen is in het najaar. Vogels kunnen dan vast aan de huisjes wennen en eventueel als schuilplek gaan gebruiken. Probeer de nestkastjes elk jaar schoon te maken rond oktober.

 

Bouwtekening vogelhuisjes maken (pdf)

Wil jij ook veel vogels in de tuin dit jaar? Ga dan snel je eigen vogelhuisje maken! Met behulp van de juiste bouwtekeningen kun je voor veel verschillende vogelsoorten huisjes maken.

Zoals eerder al gezegd zijn de vogelhuisjes niet echt moeilijk om te maken. De bouwtekeningen voor de vogelhuisjes bestaan meestal maar uit 5 stappen. Met het hout wat je eventueel overhoud kun je andere handige dingen gaan maken.

Daarom is het ook zo fijn om meerdere bouwtekeningen tot je beschikking te hebben. Je weet dan waar je aan toe bent en hebt meerdere opties. Ook doe je vaak veel inspiratie alleen al door het zien van de bouwtekeningen.

 

Nestkast-mussen

Bouwtekeningen NU Downloaden


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout