• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Handig
  • /
  • Wandbord steigerhout maken? Dit is hoe je dat doet!

[share_box]

 

Wil jij een wandbord steigerhout maken? Grote kans van wel, anders was je waarschijnlijk niet op deze pagina beland. Het kan ook zijn dat je gewoon op zoek bent naar inspiratie voor je woonkamer.

Je bent in iedere geval op de juiste pagina terecht gekomen voor het zelf maken van houten wanddecoratie. Ik ga je namelijk vertellen welke materialen en welke bouwtekeningen ik hier voor gebruikt heb.

Wat ook niet belangrijk is bij deze projecten is de afwerking. Het komt vaak in de huiskamer te hangen, dan moet het er natuurlijk wel mooi uit zien!

Daarom ga ik ook in op de bevestiging van een wandbord en de behandeling. Lees dus snel verder!

 

 

Wandbord steigerhout maken – of toch ander hout?

Misschien weet je al zeker dat je een wandbord van steigerhout wilt maken. Toch wil ik het nog even hebben over andere opties. Het is namelijk goed om alles goed te overwegen bij het bouwen met hout. Zo weet je altijd zeker dat je de gewenste resultaten krijgt.

Dit is voor projecten voor binnen, zoals houten decoraties, nog belangrijker. In een ander artikel heb je al kunnen lezen hoe we houten letters maken.

Het liefst passen deze decoraties natuurlijk bij je andere meubelen. Misschien heb je al meubelen van steigerhout en past een wandbord hier al perfect bij.

 

Wandbord van steigerhouten planken

Een wandbord van steigerhout is veruit het populairst om het makkelijk bewerkbaar is en niet al te duur. Ook heeft het van nature een robuust en modern uiterlijk.

De steigerplanken zijn breder dan gemiddeld en makkelijk te schuren.

Kijk even goed hoe groot je het wandbord maximaal en minimaal wil hebben. Je kunt eventueel wat afwijken van de maten op de bouwtekening, mocht je dat willen. Waar je de bouwtekening voor het wandbord steigerhout vandaan heb, vertel ik je verder op in dit artikel.

 

houten wandbord met plankjes maken

 

Wandbord maken van pallets

Je kunt eventueel ook een wandbord van pallets maken. Dit geeft wel een hele andere uitstraling. Steigerhout is toch wat moderner en heeft ook onze voorkeur.

Dit neemt niet weg dat je ook met pallet hout mooi dingen kun maken.

Een wandbord van pallethout kun je maken door de de dikste balken van de pallet te verwijderen. Vervolgens leg je deze naast elkaar en spijker je ze aan de balken vast.

 

Houten wandbord met plankjes maken

 

Houten wandbord met plankjes maken

Je wilt waarschijnlijk ook wat dingen op het wandbord kunnen zetten. Meestal zijn die bijvoorbeeld fotolijstjes, kaarsjes of andere decoratieven.

Ga voor jezelf even na hoe druk je het wandbord wil maken. Als er tekst op gaat zetten kan het snel te druk worden, kies dan voor wat minder plankjes.

Het standaard wandbord in het bouwtekeningpakket heeft drie langere planken.

 

Wandbord steigerhout maken met tekst

Misschien wil je zelf eerst letter op de steigerplanken zetten? Dit is niet heel moeilijk.

Hiervoor ben je deze letter sjablonen nodig. Voor verf kun je verf voor binnen gebruiken of gewone knutsel verf.

Kijk onderstaande video waarin uitgelegd wordt hoe je precies de letters met de verf op het wandbord van steigerhout kunt maken.

 

 

Wandbord steigerhout aan de muur hangen

Nu kan zo’n redelijk groot wandbord van steigerhout natuurlijkst wat wegen. Die kun je dus niet even aan een schroefje gaan ophangen.

Dan is de kans namelijk groot dat je mooi foto’s en decoraties een keer met bord en al naar beneden komen.

Hoe moet je een zwaar wandbord van steigerhout dan wel ophangen? Dat zal ik je vertellen.

 

Gebruik een haaklat (french cleat) voor bevestiging

Wandbord steigerhout aan de muur hangen

We gaan dit doen met een haaklat. Dit is hoe je een haaklat kunt maken:

  1. Maak achterop het wandbord een plank die in een hoek van 45 graden is gezaagd (monteer met schroeven)
  2. Doet dit ook aan de muur (alleen omgedraait, zie tekening hiernaast!) maak deze extra goed vast.
  3. Je wandbord hangt direct mooi recht omdat de latjes even dit zijn!

De haaklat kun je bijboorbeeld maken van “panlatjes” die je kunt halen bij de bouwmarkt. Deze zijn wat dunner dan steigerhout.

Het zagen van deze extra plankjes is misschien even wat meer werk (en staat niet op de bouwtekening) maar je wandbord hangt direct mooi stevig en veilig.

Je wilt niet dan zo’n bord van 10 kilo zomaar naar beneden kan klappen.

 

Wandbord steigerhout maken – Bouwtekeningen download (pdf)

Nu wil je misschien zelf aan de slag. Je bent wel een beetje een klusser maar de resultaten vallen soms een beetje tegen.

Nu is een wandbord steigerhout natuurlijk veel mooier als een je een professionele bouwtekening kunt gebruiken. Je heb minder kans op fouten en bent gewoon zeker van dat het mooi gaat worden.

wandbord steigerhout maken bouwtekening pdf
Wandbord_Steigerhout_pdf

 

Je hoeft namelijk alleen maar stap-voor-stap de bouwtekening te volgen. Er staat zelfs op welk steigerhout je het best kunt gebruiken.

Een bouwtekeningenpakket met onder andere wanddecoraties …

De bouwtekening die ik heb gebruikt voor mijn steigerhouten wandbord zat in Fred’s Bouwtekeningen pakket. Dit is een pakket met meer dan 10.000 bouwtekeningen voor allerlei houtprojecten. Ik heb hier al veel geld mee bespaard door van alles zelf te maken …

Wil jij meer weten over dit bouwtekeningenpakket? Kijk dan even hier!

 

houten wanddecoratie maken


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout