Werkbank maken of kopen? Dit zijn de mogelijkheden!

Elektrisch Gereedschap – hier moet je op letten!
20 maart 2017
Zelf schutting maken van hout? Zo doe je dat!
31 maart 2017
Laat alles zien

Werkbank maken of kopen? Dit zijn de mogelijkheden!

elekktrisch gereedschap back-up

Als je dit artikel hebt gevonden wil jij vast je eigen werkbank maken. Op deze pagina lees je hoe je dit op een professionele manier kan doen. Niet zelf maken? Kopen kan natuurlijk altijd als je sneller aan je andere projecten wilt beginnen.

Zelf een werkbank maken is populair in Nederland. Veel klussers maken zelf bijvoorbeeld een klusschuurtje of tuinhuisje. Hier zetten ze dan vervolgens de zelfgemaakte werkbank in.

Met deze werkbank kun je dan bijvoorbeeld je eigen tuinmeubelen steigerhout gaan maken. Het gereedschap wordt meestal boven de werkbak gehangen zodat je er makkelijk bij kunt. Een werkbank moet van robuust materiaal gemaakt worden en zo groot mogelijk zijn. Bij het zagen heb je vaak zo veel mogelijk ruimte nodig.

De keuze tussen zelf maken en kopen is altijd een afweging. Als je een echte klusser bent en geld wil besparen, zou ik altijd gaan voor zelf bouw. Mocht je minder tijd tot je beschikking hebben en sneller met een andere project wil starten, kun je ook een werkbank kopen.

Het probleem van kan en klare werkbanken van de bouwmarkt is meestal dat ze erg klein zijn. Voor grotere werkbanken betaal je relatief veel geld. Bij het zelf maken van je werkbank kun je het zo groot maken als je zelf wilt. Je kunt dan alles op de bouwtekening werkbank zo aanpassen dat deze precies past bij je werkplek.

Zelf een werkbank maken met goede bouwtekeningen?

Voordat je begint met het zelf werkbank maken, moet je een geschikte bouwtekening kiezen. In het bouwtekeningenpakket dat ik gebruik, staan er ongeveer tien van een werkbank. Er zijn dus genoeg goede bouwtekeningen werkbank te vinden.

Het materiaal waarmee je de werkbank moet gaan maken staat ook altijd op de tekening. Je kunt ook zelf kiezen welk hout je gaat gebruiken, misschien heb je nog wat sloop of steigerhout liggen. Het belangrijkste is dat het hout nog sterk en droog is.

Test wel altijd even hout voordat je begint met de werkbank maken. De werkbank moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen. Een bouwtekening werkbank bevat een zaaglijst, hier staat het soort hout en de te zagen afmetingen op. Als je dit lijstje hebt afgewerkt kun je beginnen met het in elkaar zetten van je werkbank.

werkbank maken 2
werkbank maken

Ik heb zelf mijn werkbank gemaakt van Vuren hout. Dit had ik nog liggen van een verbouwing. Deze heb ik ook gemaakt met de werkbank bouwtekening uit het pakket (was één van mijn eerste projecten). Toen ik de werkbank af had heb ik de weer erop direct een steigerhouten tafel gemaakt op mijn nieuwe werkbank. Sindsdien heb ik vele andere meubels zelf gemaakt en honderden euro's bespaard.

Zelf een werkbank maken kost niet veel tijd. Het hangt een beetje af van je ervaring. Ik zou nu veel sneller de werkbank kunnen maken, ik weet nu precies hoe de bouwtekeningen werken. Met de goede bouwtekening weet je precies wat je wanneer moet doen. Alle materialen staat gewoon beschreven en je weet precies hoe de werkbank eruit komt te zien.

Een werkbank kopen?

Als je geen vaste werkplek hebt voor je houtklussen, kun je overwegen om een werkbank te kopen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je "mobiel" wilt klussen in de garage of achtertuin. Je kunt de meeste werkbanken ook meenemen naar ene andere plek. Zo kun je eventueel ook meubels voor familie of vrienden gaan maken, of gewoon meehelpen met een verbouwing.

Kant en klare werkbanken hebben het dus vooral het voordeel dat ze makkelijker te verplaatsen zijn. Een werkbank maken geeft je meer vrijheid in de zin dat deze bijna altijd groter is en beter tegen een stootje kan. Ook kun je hier bijvoorbeeld een goede bankschroef op monteren. Dit is bij een gekochte werkbank meestal ondenkbaar.

Als je een robuuste sterke én grote werkbank wilt kopen (zo één die je ook zelf kan maken) moet je goed zoeken. Ze zijn wel te koop, ze kosten alleen honderden euro's. Wat wel te koop is zijn dus de mobiele "workmates". Die kun je tegenwoordig gewoon online bestellen en die heb je een dag later in huis, je hoeft dus niet eens meer naar de bouwmarkt. Het zelfde geld voor het kopen van gereedschap.

 

Waar moet je op letten bij werkbank kopen?

Je moet goed voor je zelf bekijken waar je de werkbank voor gaat gebruiken en wat je ermee wilt gaan maken. Wil je de mobiele klusser zijn van de familie én thuis een goede werkplek hebben?

Dan raad ik aan om een goede Workmate werkbank te kopen en hierop ook je eigen werkbank te maken (mocht je daar ruimte voor hebben). Zo heb je een vaste werkplek, waar je je gereedschap kunt opbergen en je bent mobiel.

Verder moet je letten op de bouwkwaliteit en de afmetingen. Lees voordat je een product aanschaft eerst de reviews. Voor een goede mobiele werkbank betaal je ongeveer €150. Voor een goede vaste werkbank, die in de buurt komt van een zelfgemaakte werkbank, moet je zo'n €300 neertellen.

Hieronder een paar voorbeelden van goede werkbanken die in de buurt komen van een zelfgemaakte werkbank:

Wat kun je allemaal gaan maken nu je een werkbank tot je beschikking hebt?

Nu je een werkbank hebt gekozen, kan het echte werk beginnen. Je zult met de werkbank en de juiste bouwtekeningen de investering ruim terug verdienen met het maken van je eigen meubelen.

Zo kun je bijvoorbeeld tafels van steigerhout, een tv meubel steigerhout of een steigerhouten bed gaan maken. De bouwtekeningen van al deze meubelen zitten in het zelfde pakket als die van de werkbank.

Al deze meubelen zijn bij elkaar duizenden euro's waard. Stel je dus is voor wat je op termijn kunt besparen voor jezelf en je vrienden/ familie.

1 Comment

  1. MCDJ schreef:

    Thnx, behulpzaam stukje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download Gratis Bouwtekening (PDF)