Wil jij een zandbak maken van hout? Grote kans dat je dit klusplan hebt als je deze pagina hebt gevonden.

Misschien ben je wel gaan zoeken via Google op “zandbak maken tekening” en ben je zodoende op deze pagina terecht gekomen. Het kan ook zijn dat je een zandbak wil kopen maar toch nog even alle opties wil bekijken.

Hoe dan ook, op deze pagina vertel ik je waar je een goede zandbak maken tekening kunt downloaden. Ook laat je wat voorbeelden zien van degelijk zandbakken en vertel ik je wat je beter niet kunt doen.

Lees dus snel even verder voor de beste tips!

 

[share_box]

 

 

Wat is een goede plek voor een zelfgemaakte zandbak?

Een zandbak maken begint allemaal bij het kiezen van een geschikte plek. Veel klussers hebben vragen over de plek en de ondergrond van een goede zandbak.

De beste plek voor een zandbak is een open plek van ongeveer drie bij drie meter met wat beschutting. Het liefst heb je natuurlijk dat de kinderen zoveel mogelijk uit de wind kunnen spelen en dat het zand niet op kan waaien.

Het maken van een zandbak van hout wordt meestal gecombineerd met het maken van een speelhuisje hout. Van het resthout wordt dan het een of andere gemaakt. Dat is de vrijheid die je hebt als houtbouw klusser.

 

Zandbak ondergrond

Voor de zandbak ondergrond kun je kiezen uit een combinatie van worteldoek ( dit worteldoek is prima) en stenen.

Stenen zijn niet verplicht maar maakt het geheel waar de houten zandbak op komt te staan wel steviger.

Een zandbak op tegels: kan dat wel?

Een zandbak kan prima op tegels staan. Wat je echter niet moet doen is een zandbak zo maar op tegels zetten met wat zand er over.

Je kunt dan beter eerst worteldoek neer leggen, deze goed vastmaken met wat gronddoek pennen van zink. Met behulp van deze pennen zet je het doek vast tussen de tegels.

Het worteldoek heeft als primair doel om het zand op de plek te houden, maar beschermt daarnaast natuurlijk ook tegen wortels.

 

houten zandbak maken voorbeeld resultaat

 

Bovenstaande houten zandbak is het resultaat van een klusser met behulp een professionele bouwtekening. Verderop in de artikel laat ik je zien waar je deze zandbak maken tekening kunt downloaden.

De ondergrond is gemaakt van wat stenen die over waren van de bestrating van een terras. In het midden is er gekozen om een voet voor een parasol te maken.

 

Hoe diep moet een zandbak zijn?

Een zandbak maken van steigerhout kan in verschillende maten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Normaal is een zandbak, zoals je in de foto hierboven kunt zien, twee steigerplanken hoog. Dat dus dus 40 centimeter.

Hier komt dan ongeveer 20 tot 30 centimeter zand in. Om deze zandbak te vullen met zand ben je dus ongeveer een halve kuub zand nodig.

 

Zandbak maken worteldoek

Ik krijg altijd veel vragen over het worteldoek bij het maken van een zandbak. Zoals ik eerder ook al aangaf is de het primaire doel van worteldoek in een zandbak het zand op de plek houden.

Je krijgt natuurlijk ook bescherming tegen wortels – deze groeien echter niet best in geel zand 😉

Het wortel dat ik je aanraad om te gebruiken voor een zandbak: Hendrik Jan anti worteldoek 4 x 5 m

Vergeet niet om ook pennen te kopen waarmee je het worteldoek vast kunt maken. Een alternatief voor deze pennen is het gebruiken van bakstenen die je in het doek wikkelt en afdekt met geel zand. 

 

Zandbak deksel maken

Een deksel is iets waar je pas mee moet beginnen wanneer je de rest van de zandbak helemaal klaar hebt.

Je maakt deze door de zandbak nauwkeurig op te meten. Vervolgens maak je het deksel ongeveer 10 to 20 cm uitstekend zodat er wat meer bescherming tegen inregenen ontstaat.

Het is aan te raden om het zandbak deksel waterdicht te maken. Een zandbak deksel waterdicht maken doe je met bijvoorbeeld Rubberseal of wat landbouwplastic aan de binnenkant. Een combinatie van beide is nog beter en aan te raden.

Zo voorkom je namelijk dat je mooie zelfgemaakte zandbak droog en dus ook langer mooi blijft.

Overdekte houten zandbak maken

In plaats van een deksel zijn er ook veel klussers die de bouwtekeningen speelhuisje hout, combineren met de zandbak maken tekening.

Als resultaat krijg je dan een zandbak met een dak. Alles is mogelijk met een beetje creativiteit. In de foto eerder in dit artikel heb je bijvoorbeeld gezien dat een klusser een oude parasolvoet had ingegraven.

Ook een mooie goedkope oplossing voor wat extra beschutting in de zandbak. Voor een degelijke zandbak van hout met dak, betaal je minimaal 125,- euro. Het wordt dus al snel een project waarbij het zeker loont om zelf aan de slag te gaan.

Mocht je hier op korte termijn geen tijd voor hebben is deze versie met een neerklapbaar dak een goede optie.

Waarom je geen “goedkope zandbak” moet kopen…

Veel mensen maak de fout dat ze toch maar een houten zandbak kopen, het liefst zo goedkoop mogelijk (onder de 100,- euro).  Het probleem is dat deze zandbakken kwalitatief in verreweg de meeste gevallen dramatisch zijn.

Ze zijn lek, gaan direct stuk en zijn moeilijk in elkaar te zetten. Wanneer jij op deze pagina bent, weet je waarschijnlijk wel beter, maar ik wilde het toch nog even kwijt. 

Mocht je toch een zandbak willen kopen, raad ik je aan om er eentje met deksel te kopen van minimaal 150,- euro. Deze hebben een betere prijs/ kwaliteits- verhouding dan een houten zandbak van 50,- euro

 

Zandbak maken tekening downloaden (PDF)

Nu is de kans natuurlijk groot dat jij helemaal geen zandbak wil kopen maar zelf aan de slag wilt. Zo kun je op lange termijn veel geld besparen.

Wanneer jij zelf een houten zandbak maken geen probleem vindt, kun je namelijk ook vrij gemakkelijk met andere klusprojecten van start gaan. Denk aan tafels, banken, meubelen en nog veel meer…

houten zandbank maken tekening
Zandbak maken tekening (PDF) 

Meer dan 15500 klussers in Nederland en België zijn al op die manier bezig. Zij hebben namelijk allemaal toegang tot Freds Bouwtekeningen pakket. Je hebt dan toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen, waaronder de zandbak maken tekening

Via onderstaande knop ga je direct naar de geheime kortingspagina waar je toegang kunt krijgen tot alle bouwtekeningen.

Ja, ik wil toegang tot de bouwtekeningen!

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout