Wat is MDF nou eigenlijk en wat kun je ermee? Dat is een vraag die ik toch redelijk vaak krijg. Daarom heb ik ook besloten hier een artikel over te schrijven. 

Als jij op deze pagina terecht bent gekomen, is de kans groot dat jij op het punt staat wat MDF aan te schaffen of gewoon vragen hebt over MDF. 

Het kan ook zijn dat je een meubel van MDF hebt wat onlangs is beschadigd, en je graag wil weten of je dit zelf kunt repareren. Je hebt geluk, want ook dit ga ik bespreken op deze pagina. Lees dus snel even verder!


[share_box]



Wat is MDF nou precies?

De afkorting MDF hoor je vast wel vaker als je een beetje ervaring hebt met meubilair en plaatwerk. Waar staat dit eigenlijk voor?

MDF is een afkorting en staat voor Medium Density Fibreboard. Het is een veelgebruikt plaatmateriaal dat is gemaakt van samengeperst hout. Dit samengeperst hout bestaat uit kleine vezels die verlijmd zitten en onder druk samengeperst zijn.

Er is ook wat plaatmateriaal op de markt, wat ook in veel klussen en projecten van doe-het-zelvers wordt gebruikt dat op MDF lijkt, namelijk spaanplaat. Wat nu eigenlijk sterker is en wat dit verschil dan precies is, zal ik je later op deze pagina vertellen.

Hoe wordt MDF gemaakt?

Om dit plaatmateriaal te maken worden kleine harde en zacht houtvezels gemengd met wat hars en een soort lijm. Dit wordt vervolgens op elkaar geperst onder hoge druk, totdat het hard is. 

Voor de afronding wordt er vaak nog een andere hardere laag over het MDF heen geplaatst. Zo krijgt je materiaal voor verschillende toepassingen.

Je kunt MDF herkennen aan de de lichtbruine kleur. Extra lagen op MDF zijn standaard meestal wit.

wat is mdf


Wat zijn de voordelen van MDF?

Je vraagt je misschien nog wel af wat nou eigenlijk de grootste voordelen zijn van MDF als materiaal. Nou, allereerst is het zo dat MDF relatief gezien gewoon vrij goedkoop is. 

Daarnaast is het goed bewerkbaar. Je kunt het met een goede frees makkelijk in allerlei vormen frezen. Een van de grootste MDF voordelen is dat het niet splintert tijdens de bewerking en een vrij hoge buigsterkte heeft. 

Het is ook relatief slijtvast en veranderd eigenlijk niet qua structuur in loop van tijd (stuk minder dan andere soorten)

Is MDF sterk of niet?

MDF is vrij buigbaar. Dit betekent echter niet dat het supersterk is.

Je kunt iets maken van MDF waar veel gewicht op moeten komen. Daarom worden meubelen ook nauwelijks gemaakt van MDF. Voor het maken van bijvoorbeeld tuinmeubelen, wordt dan ook steigerhout gebruikt.

MDF toepassingen

MDF is een materiaal dat vooral gebruikt wordt voor interieur, wanden en betimmeringen. Het zit veel in kasten, tussenwanden van huizen en op schepen.

Ook veel deuren en plinten zijn gemaakt van MDF. Bij het radiatorombouw zelf maken, wordt vaak gekozen voor MDF met een bepaalde lak laag.

Let op dat MDF niet geschikt is voor buiten. Het kan absoluut niet tegen wind en regen.

radiatorombouw maken mdf bouwtekening download

In MDF zagen + tips

Mocht je na het lezen van dit artikel direct met MDF aan de slag willen, en het bijvoorbeeld op maat willen zagen, hier nog wat tips:

  • Gebruik een scherpe handzaag met kleine tandjes (geschikte handzaag bekijken);
  • Draag een mondkapje, er komt enorm veel fijn stof vrij bij het zagen in MDF;
  • Wees er bewust van dat MDF zagen niet best is voor je zaag door het vele lijm;
  • Als je een elektrische zaag wilt gebruiken: een cirkelzaag is het beste (geschikte cirkelzaag bekijken).
  • Schroeven blijven niet best zitten in MDF omdat de toplaag harder is dan het middendeel. 

Wil je rondingen, sleuven of andere  figuren in MDF maken? Gebruikt dan geen zaag maar een bovenfrees. 

Kun je MDF veilig verven?

Het verven van MDF is zeker mogelijk. Er zijn echter wel een paar puntjes waar je even op moet letten. 

Allereerst is het aanbrengen van een geschikte grondverf aan te raden. MDF neemt namelijk vocht op. Eerst minimaal twee keer een laagje grondverf aanbrengen is dan ook aan te raden (of kijk even op de gebruiksaanwijzing van de verf die je koopt)

Bekijk hier de door ons aanbevolen grondverf.

Daarnaast is het verstandig om te zorgen, net als bij andere houtsoorten, dat het plaatmateriaal mooi vlak en stofvrij is. MDF is van "nature" al vrij glad, dus dat kan het probleem niet zijn.

MDF plaat diktes

MDF platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Variërend van 4mm tot wel 38mm.  Bij de meeste bouwmarkten hebben ze dit wel liggen.

Via onderstaande link kun je een overzicht bekijken op één van de populairste bouwmaterialen winkels van dit moment.

Bekijk hier voor een overzicht van alle plaat diktes op Bouwbestel.nl


Wat is sterker, MDF of spaanplaat?

Laat me je nog even wat vertellen over de verschillen tussen MDF en spaanplaat. Dit zijn namelijk twee plaatsoorten waar veel klussers tussen twijfelen.

Beide soorten plaatmateriaal zijn vormen van samengeperste houtdeeltjes. Het verschil zit 'm vooral in de toepassingen. Hier nog wat feitjes: 

  • Spaanplaat wordt veel gebruikt voor goedkope meubelen of in keukenkastjes.
  • Beide materialen kun je beter niet in de badkamer gebruiken.

Vaak wordt er een keuze gemaakt tussen de twee, aan de hand van dikte en hardheid. De dikte van MDF maakt het meestal wat bruikbaarder voor bijvoorbeeld deuren.

Eigenlijk is het niet gek veel verschil tussen deze twee plaatmaterialen. Ga dus vooral kijken wat mooier en praktischer is voor je klus. Qua prijs maakt het ook niet veel uit.

Let op dat je MDF en spaanplaat allebei niet buiten kunt gebruiken. Beide materiaal gaan stuk van vocht.


Beschadigd MDF herstellen

Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat je op deze pagina bent terecht gekomen omdat je MDF hebt beschadigt en dat graag wilt herstellen. Je bent namelijk lang niet de enige waarbij dit weleens is gebeurd 🙂

Meestal zijn het deuren van dikke MDF die hersteld moeten worden. Dit ben je nodig om een MDF plaat te herstellen:

  • Een goede houtlijm;
  • Een schuurblokje + schuurplaat;
  • Plamuurmes;
  • Lijmklemmen

Bekijk hier een handig overzicht waarmee je MDF kunt herstellen.


Nieuwe MDF platen online kopen?

Op deze pagina heb je van alles over MDF kunnen lezen. De wat, de hoe en zelfs hoe je MDF kunt herstellen als dit beschadigd is. 

Nu krijg ik ook vaak de vraag of MDF bestellen via het internet wel verstandig is. Het antwoord hierop is: ja, je kunt dit tegenwoordig met een gerust hart doen.  

Daarom wil ik je nog een goede tip geven waar je dit makkelijk en snel online kunt bestellen. 

MDF bestellen doe ik meestal via Bouwbestel. Een grote webshop voor allerlei bouwmaterialen. Via onderstaande link ga je direct naar de Bouwbestel MDF pagina.



Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout