Wat is eigenlijk de beste zaagtafel die bedoeld is voor de echte houtbouw klusser? Dat is vast de vraag die jij ook hebt als je deze pagina hebt gevonden. 

Misschien ben je nog wel aan het twijfelen of zo'n zaagtafel wel iets voor jou is. Het is namelijk wel even een investering. Daarom ga ik je op deze pagina helpen om de goede keus te maken. 

Ik heb namelijk alle reviews op het internet gelezen én mijn eigen ervaringen gebruikt om de Top 5 Zaagtafels te maken. Beniewd welke zaagtafel je moet kopen? Lees dan vooral even verder!

Wat is een zaagtafel precies?

Voordat ik je mijn reviews van de beste zaagtafels ga vertellen. Wil ik eerst even vertellen wat dit nou precies is. Het kan namelijk zijn dat je nog een beginnende klusser bent, en nog niet zoveel weet van gereedschap. 

Een zaagtafel is simpelweg een tafel met een ingebouwde zaag. Je kunt het het beste zien als een omgekeerde cirkelzaag.

Het grote voordeel van een zaagtafel is dat je het materiaal dat je zaagt stuur en niet de zaag zelf.

Dat is een stuk veiliger en het gaat allemaal net een stukje sneller!

Er zijn een aantal belangrijke eigenschappen van een zaagtafel waar je even extra op moet letten. Daar ga ik het met je over hebben in volgende hoofdstuk.

Wat kun je met een zaagtafel?

Met een zaagtafel kun je recht zagen, schuin zagen en onder een hoek zagen. Dit kun je uiteraard ook doen met allerlei andere zaagmachines.

Met een zaagtafel gaat dit echter een stuk sneller en veiliger. 

Mocht je ooit een project hebben uitgevoerd waar je 20+ meter steigerhout moest zagen, weet je misschien wel hoelang dit duur met een normale handzaag of losse cirkelzaag.

Alle projecten waar je lange planken, plinten, vloerplanken of gipsplaten moet zagen is een zaagtafel zeker uit overwegen waard.

Belangrijke eigenschappen en onderdelen van een zaagtafel

Net als bij veel andere producten is het goed om te kijken naar de belangrijke onderdelen. Hieronder zie je dé onderdelen waar het allemaal om draait bij een zaagtafel. 

Dit zijn stuk voor stuk onderdelen die een goede zaagtafel het allemaal waard maken.

Het kan een super mooi apparaat zijn, maar wanneer het bijna on-verplaatsbaar is of enorm veel lawaai (meer dan normaal) maakt, kan dit echt een "miskoop" gevoel geven.

Onderstel

Het onderstel van een zaagtafel is vrij belangrijk. Je kunt zaagtafels kopen met of zonder onderstel. Met een gammel onderstel kun je niet veilig en nauwkeurig werken.

Daarnaast hebben sommige onderstellen wieltjes, waarmee het dus handiger is om de tafel te verplaatsen.

Mocht je de tafel niet willen verplaatsen (bijvoorbeeld vaste werkplaats) dan kun je ervoor kiezen om een zaagtafel te kiezen zonder onderstel met wieltjes.

Zelf een robuuste werkbank maken, waar je de zaagunit op kunt leggen is ook een goede optie.

Let ook even op de hoogte van de werkbank. Mocht je langer zijn dan gemiddeld (185 cm+) is het misschien slimmer om zelf een werkbank te maken (losse zaagtafel topping) kopen.

Langsgeleider

Een belangrijk onderdeel van een zaagtafel is de langsgeleider. Dit is dus het onderdeel waarmee je het hout langs de zaag geleid. Het is dus een hulpmiddel om de planken in de juiste hoek de leggen en vervolgens recht te zagen.

langsgeleiders zaagtafel

Cirkelzaagbladen

Onder accessoires van een zaagtafel kun je denken aan bijvoorbeeld extra cirkelzaagbladen. Bij sommige tafels zitten die er namelijk niet eens bij. Kijk dus even goed of ze bij de tafel zijn ingrepen. 

Qua kwaliteit zit er niet super veel verschil tussen de cirkelzaagbladen.

Een merk met een goede prijs en kwaliteitsverhouding is Kreator. Dit merk heeft bladen voor elk maat zaagtafel. 

Er zijn houten zaagbladen en universele zaagbladen. De universele gebruik je bijvoorbeeld voor het zagen van gipsplaten.

cirkelzaagbladen voor zaagtafel

Cirkelzaagblad voor een zaagtafel (link)

Merk

Er zijn een handje vol populaire en goede merken zaagtafels.

Het grote verschil zit 'm uiteraard in de prijs en kwaliteit. Bij zaagtafels heb je bij een duurdere meestal meer accessoires en een beter onderstel. 

Toch is duurder niet altijd beter. Er is altijd een gouden middenweg. De duurdere zaagtafel staan er ook een beetje om bekend dat ze vrij moeilijk in elkaar te zetten zijn. 

Kijk dus ook goed naar onder andere:

  • Er wel een onderstel bij zit of niet;
  • Of er voldoende zaagbladen meegeleverd zijn (minimaal twee voor een klus);
  • Hoe hoog de werkbank is ;
  • Reviews van vorige kopers.

Review van drie populaire zaagtafels

Voor de beginnende klusser raad ik geen super dure luxe zaagtafel aan.

Wat dan vooral belangrijk is dat ze makkelijk en veilig te gebruiken zijn. Dat er dus een goede handleiding bij zit en het product vrij snel in elkaar gezet kan worden.


#1 Bosch PTS 10 

Deze zaagtafel is gemiddeld geprijsd. Daarnaast is het een zeer complete zaagtafel. Het moet echter wel gezegd worden dat het in elkaar zetten zelfs voor een ervaren klussers nog een hele klus is...

De instructies zijn wat matig en het afstellen voor het zagen zijn ook niet echt geschikt voor beginners.

Al met al een goed geprijsde en zeer complete zaagtafel die voor de wat meer ervaren klussers is. 

Bosch PTS 10 Review Ervaringen

#2 Powerplus POWX221  

Dit is dé zaagtafel die ik zou aanraden aan een beginnende klusser. Het is een goedkope en overzichtelijke zaagtafel met een goede veiligheidskap

Daarnaast is het vrij makkelijk om er grote stukken hout in één keer op te leggen. Je kunt de tafel namelijk breder maken. Ideaal voor grotere steigerhout projecten.

Powerplus POWX221 Review

#3 DeWalt D745RS Review

Dit is een ideale zaagtafel voor de mobiele klusser, dankzij het lichte gewicht (22 kg). Daarnaast is het onderstel verrijdbaar.

De zaag is een stuk beter dan goedkopere zaagtafels. Hierdoor ben je zelfs instaat om in nat hout te zagen. 

Ideaal dus voor een klusser die ook buiten aan de slag wil als het wat minder weer is. 

wat is de beste zaagtafel

Waar kun je betrouwbaar een zaagtafel bestellen?

Zo'n zaagtafel is natuurlijk wel een flinke investering. Daarom is het verstandig om een betrouwbare webshop te kiezen met verstand van zaken. Daarom bestel mijn gereedschap meestal via Gereedschapcentrum.nl.

Wat je ook kunt doen is via bol.com bestellen, deze hebben namelijk een samenwerking met bovenstaande. Dus het maakt eigenlijk niet veel uit waar je besteld.

De producten komen allebei van Gereedschapscentrum, maar bol.com regelt dan de bezorging. Het beste van twee werelden dus.

Als je via bol.com besteld heb je het waarschijnlijk wat sneller in huis (logistiek groter) en kun je het gemakkelijker terugsturen.

Via onderstaande links ga je direct naar de zaagtafels op bol.com.


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout