Wil jij zelf een speelhuisje hout maken? Grote kans dat dit het geval is wanneer je op deze pagina bent beland.

Misschien twijfel je wel tussen zelf een houten speelhuisje maken of een speelhuisje kopen. Er zijn verschillende soorten speelhuisjes voor in je tuin die je kunt gaan maken.

Ook voor het maken van je eigen speelhuisje in de tuin is het belangrijk dat je materiaal, gereedschap en bouwtekening van kwaliteit is.

Voordat je je daar druk over gaat maken moet je eerste bepalen waar je het speelhuisje kunt gaan maken en waar je het eindproduct wilt neer gaan zetten.

Met een grote tuin kun je natuurlijk meer kanten op. Lees snel verder voor wat belangrijke aandachtspunten!

Soort speelhuisje hout voor je project

Als je de plek en de afmetingen weet, kun je het soort speelhuisje gaan gaan bepalen. Hierbij kun je gebruiken maken van bouwtekeningen van speelhuisjes. 

Hier staan namelijk precies de maten in en de stap-voor-stap uitleg voor de bouw. Het kan een huisje zijn om alleen een tafel en een stoeltje in te zetten met bijvoorbeeld een opslag voor speelgoed. Dit is een veel gebouwd soort speelhuisje.

Meestal wordt alles binnen in het speelhuisje ook zelf gemaakt van bijvoorbeeld steigerhout.

Een standaard speelhuisje hout heeft minimaal één raam voor voldoende lichtinval. Een afdakje en terrasje behoren ook tot de mogelijkheden.

bouwtekening speelhuisje zonder glijbaan pdf download

Een steigerhouten stoel en een tafel zijn redelijk eenvoudig zelf te maken als het het gaat vergelijken met de bouw van het huisje. Een mooi bijkomend project is de speelgoedkist van hout voor de opslag.

Houten poppenhuis

Een ander soort speelhuisje is het klassieke poppenhuis. Dit is geen speelhuis waar kinderen in kunnen spelen. Het is een kleiner huisje van hout speciaal gemaakt voor poppen.

Het is leuk speelgoed voor in zomer in de tuin of natuurlijk gewoon binnenshuis. Het maken van het poppenhuis is redelijk moeilijk omdat er gewerkt wordt met veel kleinere onderdelen. Het kost wat meer tijd en moeite, maar met de juiste bouwtekening moet zeker het lukken.

Lees ook ons artikel over poppenhuis maken

Veiligheid en houten speelhuisjes

Het is enorm belangrijk om rekening te houden met veiligheid bij het bouwen van het houten speelhuis voor in de tuin.

Maak een speelhuisje nooit hoger dan aangeven wordt op een professionele bouwtekening. Ook moet je eventuele scherpe randen of hoeken aan het hout zo snel mogelijk verwijderen. Het beste is om hout te gebruiken wat al gebruikt is (of je kunt het zelf schuren).

Maak de ondergrond van het speelhuisje altijd zo zacht mogelijk om letsel door val te voorkomen.

Zet het huisje het liefst op bijvoorbeeld gras.

Als dit niet mogelijk is zorg dan voor bijvoorbeeld rubberen tegels. Deze tegels kun je dan om het speeltoestel heen leggen om het risico op letsel door val aanzienlijk te verlagen.

Een ander veiligheidsaspect waar je goed rekening mee moet houden is stabiliteit.

Het mag absoluut niet kunnen dat het speelhuisje van hout instabiel is. Dit kun je het beste voorkomen door echt de tijd te nemen voor de voorbereiding en de bouw zelf.

Volg altijd de bouwtekening en vraag aan eventueel aan een professionele klusser om advies als je iets buiten de bouwtekening om wilt gaan doen.

Materialen en gereedschap

Gebruik voor het maken van het speelhuisje altijd behandeld hout. Zo kan het speel huisje met een extra verf beurt op termijn, een paar jaar buiten mee. Je kunt het speelhuisje bijvoorbeeld maken van gebruik steigerhout.

Deze steigerplanken kun je op verschillende plekken los kopen. Het hangt ook af hoe het speelhuisje eruit moet komen te zien.

Als bijvoorbeeld ook zelf je tuinmeubelen van steigerhout gaat maken, is het leuk als het speelhuisje de zelfde kleur en afwerking heeft.

Vele klussers gaan meestal eerst een tuintafel van steigerhout en bijhorende loungebank maken. Met het hout (en de motivatie door de besparingen) gaan ze aan de slag met een houten speelhuisje voor de kinderen.

Materialenlijst

Bij een degelijke bouwtekening speelhuisje is altijd een zogenaamde materialenlijst of boodschappen lijst.

Dit is een lijst met alle materialen die je nodig bent om het huisje te maken.

Hier staat ook het soort hout beschreven. Investeer in materialen die van van goede kwaliteit zijn.

Waar kan ik het hout het beste halen?

Je kunt eventueel zelf het hout voorbereiden (goed schuren).

Het hout van de bouwmarkt is meetstal wat aan de prijs (en de bouwtekeningen ver onder de maat). Het beste is om online even rond te kijken voor steigerhouten planken, bijvoorbeeld op Marktplaats.

Ik bestel het zelf mijn hout altijd bij Bouwbestel, erg tevreden over.

Dit kun je ook gaan bouwen voor bij het speelhuisje

Nu je een idee hebt wat er mogelijk is en hoe je moet beginnen, kun je wat verder gaan kijken.

Een speelhuisje in de tuin zorgt voor redelijk wat gecontroleerde chaos.

Dit is natuurlijk niet erg, daar is een tuin voor.

Houten speelgoedkist voor in je speelhuisje

Om het toch allemaal wat snel op te kunnen ruimen bouwen veel klussers ook een houten speelgoedkist om allerlei dingen in op te bergen.

Ideaal om bij het speelhuisje neer te zetten. Zo wordt het speelhuisje ook niet zo vies van binnen. Deze kisten zijn multifunctioneel en kunnen bijvoorbeeld ook als bankje gebruikt worden.

Een ideaal projectje dus om te maken van het hout dat je over hebt van vorige klussen.

Bouwtekeningen van deze speelgoedkisten zijn ook in het pakket van Fred te vinden! Zie onder aan de pagina voor meer informatie.

Houten schommelbank maken

Wist jij dat schommelen ook voor volwassenen erg gezond is? Ik ook niet, tot dat ik een artikel over het maken van een houten schommelbank schreef.

Het is het ideale speelhoed voor in de tuin. Een klein puntje: het is geen makkelijk project.

Zelfs de wat ervaren klussers zijn er redelijk lang mee bezig. Maar dat mag de pret niet drukken, het resultaat kan geweldig zijn.

De beste bouwtekening die ik kon vinden voor een schommelbank staat ook in het bouwtekeningen pakket van Fred.

Bouwtekeningen voor speelhuisjes van Fred

Je hebt in dit artikel kunnen lezen wat je allemaal kunt verwachten en waar je extra op moet letten als je een speelhuisje van hout wilt maken.

De bouwtekeningen en materiaallijsten die je hierboven hebt gezien staan allemaal in he ledengedeelte van Freds Bouwtekeningen pakket.Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout