Steigerhoutbeits: Gebruiken of Niet?
[share_box]
Wanneer jij op deze pagina bent terecht gekomen ben je vast op zoek naar informatie over steigerhoutbeits. Moet je hout eigenlijk wel beitsen? Of kun je beter verven?
Je hebt bijvoorbeeld net zelf een mooie schommelbank gemaakt met een bouwtekening, en vraag jezelf nu af waarmee je deze moet behandelen. Je wilt natuurlijk wel dat je een paar jaar kunt genieten van die bank.
Op deze pagina zal ik vertellen wat er allemaal mogelijk is en welke keuzes je moet maken bij het kiezen van steigerhoutbeits. Lees dus snel verder!
Wel of niet behandelen?
Je zit misschien met de vraag of je hout nu wel of niet moet behandelen. Dat zal ik je in dit hoofdstuk vertellen. Wat je misschien al uit ons artikel over houtsoorten, is dat hout vrijwel altijd bescherming tegen de elementen nodig heeft. Onbehandeld hout is alleen geschikt voor binnen.
Hout dat je buiten gaat gebruiken moet vrijwel altijd beschermt woorden tegen invloeden van het weer, insecten en schimmels. Er zijn enorm veel middelen te koop om dit te doen.
Om bederf van hout te voorkomen kun je afhankelijk van toepassingen uit de volgende methoden kiezen:
- Verven of beitsen;
- Teren;
- Carbolineren;
- Impregneren;
Verven of beitsen
Verven van hout doe je niet alleen als bescherming maar ook om het allemaal een beetje mooier te maken. Nieuw hout moet eerst een aantal keer in de grondverf voordat je het gaat verven met (glans) verf. Wanneer je bijvoorbeeld een meubel voor buiten wilt verven, is het belangrijk om het hout eerst goed te laten drogen voordat je de grondverf aanbrengt.
Beitsen komt op het zelfde neer als verven. Het grote verschil tussen verven en beitsen is dat beitsen minder bewerkelijk is. Bij beitsen blijft de houtstructuur goed zichtbaar en beits dringt wat dieper tot het hout door, wat goed is voor de beschermfactor.
Meer over het beitsen van steigerhout kun je verderop in dit artikel lezen.
Direct aan de slag met de beste merken verf? Kijk dan hier.
Teren
Teren komt alleen in aanmerking bij hout voor buiten. Je ziet het veel bij tuinhekken en bijvoorbeeld bij hout langs een vijver. Het is niet te gebruiken voor afrasteringen en speeltoestellen. Teer geeft namelijk nogal af en ruikt niet erg lekker.
Eventuele vlekken die je krijgt zijn ook erg moeilijk om te verwijderen. Ga je aan de slag met het maken van bijvoorbeeld je tuinpoort? Doe dit kan bij zonnig weer, dan strijk te teer wat makkelijker.
Direct aan de slag met teer? Kijk dan hier.
Carbolineren
Carbolineren is ook een behandeling die voornamelijk buiten wordt toegepast. Het wordt vooral gebruikt voor schuurtjes, vloerbalken voor de begane grond en schuttingen. Carbolineum is een gevaarlijk goedje waar je goed mee moet uitkijken.
Gebruikt het liever niet bij warm en zonnig weer. Dampen van carbolineum kunnen namelijk erg schadelijk zijn. Carbolineum is in verschillende kleuren beschikbaar.
Op zoek naar goed carbolineum voor je nieuwe schuur of overkapping? Kijk hier dan even.
Impregneren
Impregneren is de enige behandeling om hout te beschermen en te verduurzamen die je niet zelf kunt doen. Dit wordt gedaan door gespecialiseerde bedrijven, die het hout in speciale drukketels behandelen.
Er zijn verschillende methoden: impregneren met een creosoot-olie, met wolmanzout en het kyaniseren (weken in kwik).
Steigerhoutbeits gebruiken ja of nee?
Nu je hebt kunnen lezen wat er allemaal mogelijk is voor het behandelen van hout, gaan we wat dieper in op een bepaald houtsoort die door klussers vele gebruikt wordt. Ik heb het hier dan natuurlijk over steigerhout.
Veel klussers komen met de vraag of ze beter kunnen verven of beitsen. Het goede antwoord is voor een groot deel afhankelijk van smaak.
Verven of beitsen?
Je hebt al kunnen lezen dat verven en beitsen bijna het zelfde is. Verven is meer werk, je moet eerst aan de slag met grondverf, anders hecht het niet goed. Je moet er dus meerdere keren overheen.
Beitsen is een stuk minder bewerkbaar en de structuur van het hout blijft beter zichtbaar. Bij beitsen krijg je dus simpelweg geen glad oppervlak.
Dat is ook de reden waarom mensen voor beits kiezen voor tuinmeubelen van steigerhout. Je houd een robuuste look en het is minder werk!
Steigerhout behandelen met beits
Kortom, steigerhout behandelen met beits is verreweg het populairst. Dit heeft dus voor een groot deel te maken met de look die beits kan geven.
In het volgende hoofdstuk zal ik nog even in gaan op de verschillende soorten beits die er verkrijgbaar zijn.
Douglas hout behandelen met steigerhoutbeits
Douglas hout is zacht en vrij prijzige soort steigerhout wat veel gebruikt word. Dit kun je ook prima beitsen.
Sterker nog, je moet het eigenlijk wel beitsen als je de bank langer dan een jaar wilt gebruiken (of verven natuurlijk).
Ben je op zoek naar goede beits voor je meubel van douglas hout? Kijk dan snel hier.
Verschillende kleuren buitenbeits
Zoals ik eerder al had aangegeven zijn er verschillende kleuren steigerhoutbeits. De populairste beits op dit moment is de greywash beits. Dit is gewoon beits die het steigerhout een mooie licht grijze kleur geeft.
Verder heb je nog white wash en transparante steigerhoutbeits. De een is wit en de andere is kleurloos.
Wanneer je de standaard kleur van het steigerhout dat je hebt gekocht al mooi genoeg is, kun je er voor kiezen om transparante beits te gebruiken.
Iets voor jou? Bouwtekeningen Steigerhout van Fred
Op deze pagina heb je kunnen lezen of je steigerhoutbeits moet gebruiken of niet.
Waar ik het nog met je over heb gehad is Freds Bouwtekeningen. Hierin staan alleen de populairste bouwtekeningen steigerhout van de afgelopen jaren.
Onder andere een buitenkeuken zoals je dit op de foto hierboven ziet.
Benieuwd naar de bouwtekeningen van Fred? Via onderstaande knop ga je direct naar de website.
Klik hier voor meer informatie!