steigerhouten bar maken biertjeAls je dit artikel bent tegengekomen ben je vast al een tijdje aan het zoeken hoe je nu het beste een steigerhouten bar kunt maken.

Een steigerhouten bar maken kan je veel geld besparen. Dit artikel is gemaakt om je hiermee op weg te helpen. Als je dit tips en informatie in dit artikel volgt kun jij zelf snel beginnen met bouwen!

Oké, nu hebt je een bar gemaakt, wat nu? Nu is het zaak dat je met het eventuele resthout verdergaat met klussen! Een bar is natuurlijk niet compleet zonder zelfgemaakte krukken, stoelen of een bank.

Dus, wil jij zelf een steigerhouten bar maken? Lees dan snel verder en onderneem vandaag nog actie!

 

[share_box]

 

 

Afmetingen van de steigerhouten bar – Wat en waar?

Voordat je aan de slag gaat moet je rekening houden met de plaats waar je de bar wilt neer gaan zetten. Een bar voor in de schuur worden vaak anders gebouwd dan een bar voor in de woonkamer.

Dit kun je het beste doen door verschillende bouwtekeningen te bekijken en waar nodig aanpassingen te maken wanneer je alles goed hebt uitgemeten. De maten die je op de bouwtekening ziet staan kun je dan eventueel ook aanpassen in verhouding met elkaar.

Bar maken in schuur

Een bar in de schuur is vaak onderdeel van een echte “kroeg”. Deze mag dan ook best groot zijn, afhankelijk van de grootte van de schuur natuurlijk.

Een bar voor in de schuur mag ook zeker een wat ruiger zijn en wordt dan ook vaak gemaakt met gebruikt steigerhout.

Bar maken in huis

Er zijn tegenwoordig veel klussers die een bar maken voor in huis. Steeds vaker worden deze gewoon in de woonkamer geplaatst.

Vroeger was men er van overtuigd dat een bar in de woonkamer een te ruig uiterlijk zou hebben. Het werd direct geassocieerd met alcohol misbruik en het niet volwassen kunnen worden.

Toch blijkt het toch iets anders te gaan tegenwoordig. Met een goede afwerking kun je de bar laten aansluiten aan je woonkamer of keuken.

Het leuke is ook dat iedereen die aan de bar plaatsneemt, er wel een vraag overheeft. Het brengt gesprekken echt op gang en tegelijkertijd creëer je direct een sfeervolle plek in je woonkamer.

 

bar bouwen thuis

 

Materiaal – met welk soort (steigerhout) hout ga je werken?

De meeste klussers kiezen natuurlijk voor steigerhouten planken bij het maken van een bar (of vele anders meubelen). Steigerhout is ideaal voor een bar omdat het sterk, bewerkbaar en relatief goedkoop is.

Een bar zal veel te verduren krijgen, denk aan drank en andere niet nader te noemen vloeistoffen. Het is dus belangrijk om goed na te denken over het soort steigerhout dat je kiest.

Ik raad altijd aan om het materiaal te gebruiken dat op de bouwtekening vermeld staat. 

 

Bouwtekening grote Steigerhouten Bar maken Downloaden (PDF)

Een bar maken begint met goede bouwtekeningen. Gelukkig kan ik je precies vertellen waar je de beste bouwtekeningen voor een steigerhouten bar kunt vinden. 

Deze staan namelijk in Freds Bouwtekeningen Pakket, waar ik op deze site al eerder een review over heb geschreven. Dit pakket wordt inmiddels gebruikt door ongeveer 15000 klussers in Nederland en België. 

steigerhouten bar maken
De bouwtekening voor een grotere bar.

Het grote voordeel van lid zijn van Freds Bouwtekeningen is dat je NOOIT meer hoeft te zoeken naar bouwtekeningen, alles staat er in. En als je iets zoekt wat er niet in staat, geeft je dat door aan Fred. 

 

Bouwtekeningen NU Downloaden

 

Bouwtekening kleine Steigerhouten Bar maken Downloaden (PDF)

Het kan natuurlijk zijn dat je een mooi barretje voor in de woonkamer of een kleinere kroeg wilt maken. 

Dan heb ik goed nieuws voor je! Sinds kort heeft Willem Jansen namelijk onderstaande bouwtekening gemaakt speciaal voor leden van Freds Bouwtekeningen.

Dit is weer één van de vele populaire bouwtekeningen uit uit pakket…

 

bouwtekening kleine steigerhout bar downloaden
Kleine Steigerhouten Bar NU beschikbaar in het ledengedeelte van Freds Bouwtekeningen!

 

Ook dit kan jij helemaal zelf maken voor bij je bar…

Als je vol motivatie aan de bar bent begonnen en de bouwtekening hebt gevolgd ben je waarschijnlijk vrij snel klaar met de bar.

Veel klussers staan vervolgens versteld van hun eigen kunnen en willen meer gaan maken. Dit kan mooi van het resthout.

Biertafel steigerhout maken

Een biertafel is een is een sta tafel waar letterlijk een krat bier in kan staan. Het is de ideale aanvulling op een ruimte waar ook al een mooie steigerhouten bar te vinden is.

Het is het perfecte meubelstuk wat je bij een bar kunt gaan bouwen. Hieronder zie je een foto van zo’n Biertafel van steigerhout die gemaakt is met de bouwtekening van Fred. 

biertafel steigerhout maken tekening
Bouwtekening Biertafel Steigerhout pdf Kijk hier voor toegang

 

Krukken, stoelen en banken voor bij de steigerhouten bar

Een echte bar is natuurlijk niet af zonder zelfgemaakte zit plaatsten. Natuurlijk kun je er gewoon plastic stoeltjes bijzetten. Maar is dit mooi? Nee, dat dacht ik ook niet!

Gelukkig staan er in het bouwtekeningen pakket (waar ook de tekening van bovenstaande bar in staat) ook bouwtekeningen van (steiger)houten krukken, stoelen én allerlei banken.

Het is ook ideaal omdat je altijd wat steigerhout overhoud bij het maken van de bar. Hiervan kun je dus mooi de krukken of banken maken.

Door de jaren heen zijn er enorm veel bouwtekeningen van deze soort toegevoegd. Dus je het erg veel keus.

Wijnrek steigerhout (of natuurlijk voor ander drank) 

Natuurlijk een onmisbaar onderdeel van een zelfgemaakte bar. Hang dit wijnrek aan de muur achter de bar voor het echte kroeg gevoel.

 

wijnrek steigerhout maken

 

Houten drankhouder

Dit kun je zien als een soort mobiel wijnrek. Zo kunnen bezoekers van je bar snel en veilig genoeg drank meenemen naar je andere zelfgemaakte steigerhouten tafels.

Het is een mooie houder met een handvat die je zelf kunt gaan maken. Zorg wel dat je de juiste zaag koopt voor deze klus. Bijvoorbeeld een figuurzaag of verstekzaag. Als je de bouwtekening goed volgt kan het bijna niet misgaan.

De bouwtekening drankhouder (en nog veel meer) is ook te vinden in het bouwtekeningen pakket van Fred!

 

Kosten van het steigerhouten bar maken

Je hebt uiteindelijk zelf natuurlijk invloed op de kosten. Het soort materiaal, afwerking en randonderdelen.

Zelf een steigerhouten bar maken meer dan de helft goedkoper dan het laten maken. Met behulp van de juiste bouwtekening kun jij voor een paar honderd euro letterlijk een hele kroeg inrichten. 

Tafels, krukken, barretjes en stoelen kun jij natuurlijk helemaal zelf maken (en nog veel, en veel meer…)

Bouwtekeningen steigerhouten bar downloaden

Als eerste heb je toegang nodig tot het bouwtekeningen pakket van Fred. Hierin staan verschillende bouwtekeningen van barren. Zo kun je een bar kiezen die het beste past in ruimte die je beschikbaar hebt.

Daarnaast zitten er in het zelfde pakket ook weer bouwtekeningen van hulpmiddelen die essentieel zijn voor een mooi bar. Zoals je hier boven al hebt kunnen zien.

Voor het bouwtekeningen pakket betaal je via onze speciale kortingspagina maar een paar tientjes. 

Steigerhout en gereedschap

In steigerhout kan veel prijsverschil zitten. Voor het goedkoopste hout kun je bijvoorbeeld op marktplaats kijken. Dan ben je goedkoper uit dan bij de bouwmarkt. Kijk goed op de bouwtekening hoeveel en welke planken je precies nodig bent.

Eventueel kun je de steigerplanken al laten voorbehandelen tegen een kleine meerprijs (als dat mogelijk is). Zo kun je direct aan de slag als je het steigerhout in huis hebt.

Zorg dat je werk met goed gereedschap. Goed gereedschap is belangrijk voor het werken met steigerhout. Het komt voor dat stomp gereedschap het hout laat barsten.

 

elekktrisch gereedschap back-up

Afwerking en aankleding van je bar

Hier bent natuurlijk helemaal vrij in. Hierboven heb je al enkele goede suggesties kunnen lezen die gebaseerd zijn op mijn ervaringen met zelfgemaakte kroegen/ barren. 

Wat de meeste klussers doen is de bar mooi afwerken met een donkere of lichte steigerhoutbeits.

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout