Onder de steigerhouten tuinmeubelen is de steigerhouten keuken enorm in populariteit toegenomen.

We hechten steeds meer waarde aan luxe in de tuin. Het moet een echte belevenis worden, even simpel barbecueën is voor veel mensen niet meer voldoende.
Luxe in de tuin is een kwestie van meubels combineren met belevenis. Een steigerhouten keuken voor in de tuin kun je natuurlijk laten maken. 

Een gemiddelde buiten keuken exclusief installatie gaat je ongeveer €1000 kosten...

Dit is natuurlijk gewoon een normale prijs als je de arbeidsuren en alle onderdelen optelt.

Zelf maken is natuurlijk altijd goedkoper, dit "betaal" je met je eigen tijd.

Dit is de reden dat veel mensen graag willen leren hoe je een steigerhouten keuken voor in de tuin zelf kan maken.

Bij het zelf maken van een buitenkeuken moet je even op een aantal dingen letten. Het is allereerst belangrijk dat je alle onderdelen van de keuken afzonderlijk gaat maken.

Zo voorkom je dat er onnodige, tijd verspillende fouten gemaakt kunnen worden.

Een steigerhouten keuken bestaat meestal uit drie hoofdonderdelen.

De bovenkant (blad of eilandjes), het fornuis/ barbecue en de kastjes. In dit artikel ga ik de onderdelen en toepassingen voor je toekomstige steigerhouten keuken beschrijven.

Steigerhouten Buitenkeuken Zelf Maken

Een steigerhouten keuken voor je tuin kun je volledig naar eigen wens maken met de juiste bouwtekening. Een keuken heeft verschillende onderdelen waar je rekening mee moet houden als je deze gaat bouwen.

De kookeilandjes zijn de werkplaatsen van je buitenkeuken. Het wordt ook wel het keukenblad genoemd bij een normale keuken. Je kunt er voor kiezen om deze ook van steigerhout te maken.

Het voordeel hiervan is dat het de goedkopere, onderhoudsvriendelijk methode is. Een andere optie voor het keukenblad is bijvoorbeeld tegel van hard steen. Dit is vaak duurder en moeilijker te installeren. Dit kan echter wel voor een super luxe en strakke uitstraling zorgen.

steigerhouten keuken voor tuin voorbeeld

Een voorbeeld van zelfgemaakte steigerhouten keuken voor tuin

Een andere optie voor je buitenkeuken is het plaatsen van een koelkast. Het is even de vraag aan jezelf of je dit nodig vindt. Een koelkast inbouwen kan snel genoeg en is natuurlijk super handig om direct koud bier te hebben in je achtertuin.

Bij een grote tuin is dit het overwegen waarschijnlijk wel waard. Een koelkast die je kan inbouwen in een steigerhouten keuken heb je vanaf ongeveer €350.

Daarnaast heb je in een keuken misschien een wasbak nodig. Dit hoort natuurlijk wel bij een echte keuken.

Hiervoor kan je kiezen voor een RVS was bak. Dit gaat je waarschijnlijk rond de €50 euro kosten. Verder moet je uiteraard zorgen voor water toevoer en een kraantje.

Barbecue, Grill of Fornuis

De keuze tussen een barbecue of een fornuis is voor de meeste mensen snel gemaakt. Buiten in de tuin is het natuurlijk de standaard om te barbecueën!

Het wordt dus in veruit de meeste gevallen een barbecue grill combinatie.

Een mooie grote Amerikaanse gril (met een smoker/ deksel). Hiermee kun je de temperatuur beter controleren en uitsluiten van een eventueel briesje dat opsteekt in de latere avonduurtjes.

Als je alleen een leuke buitenkeuken van steigerhout wilt maken zonder inbouw barbecue, kun je er eventueel een mobiel fornuis opzetten. Zo kan je de barbecue die je eventueel al hebt ook blijven gebruiken.

Er is ruimte keus op de markt voor barbecue grill combinaties. De prijs voor een degelijke in te bouwen barbecue zijn vrij heftig (maar nog lang niet zo heftig dan laten inbouwen ;)). Je moet denken aan bedragen rond de €500 euro.

Kastjes van je buiten tuin keuken

Als je een redelijke ervaren klusser bent weet je al hoe je kastjes kunt maken met hout. Bij het maken van een buitenkeuken van steigerhout moet je kiezen of een lade boven de deurtjes (voor bijvoorbeeld bestek) wilt hebben. Dit heeft invloed op het maken van de bovenste kastjes.

Verder kun je zelf de diepte gaan bepalen, of gewoon de standaard bouwtekening uit het pakket aanhouden. Meer diepte in de kastjes betekent natuurlijk dat je meer hout nodig zult hebben.

De kleur van de kastjes hangt af van het soort steigerhout dat je gaat gebruiken. Ga je gebruikt steigerhout gebruiken voor het zelf bouwen van je buitenkeuken, hoeft je er in principe weinig aan te doen (kan altijd).

Gebruikt steigerhout is wel duurder (is al weerbestendig). Nieuw steigerhout moet je nog gaan behandelen met olie. Bijvoorbeeld white wash of grey wash olie voor steigerhout.

Bij de het maken van de onderste kastjes is het belangrijk om rekening te houden met eventuele wieltjes.

Wieltjes kunnen handig zijn als je de buitenkeuken door de tuin wilt verplaatsen. Denk hierbij ook aan het materiaal van de achterkant van je buitenkuiken. Als deze vrij staat is het aan te raden om ook de achterkant van steigerhout te maken.

Zet je de keuken bijvoorbeeld statisch tegen een muur? Dan kun je beter gewoon multiplex gaan gebruiken, dit scheelt nogal wat steigerhout.

Steigerhouten bar maken voor bij de buitenkeuken

Een leuk extra meubelstuk die je kunt gaan maken met de bouwtekeningen is de steigerhouten bar. Dit is natuurlijk ideaal voor bij een buitenkeuken.

Kijk ook ook eens naar bijvoorbeeld opties voor een steigerhouten loungebank of tafel bij de keuken.

Een steigerhouten bar zelf maken is niet heel moeilijk. De bar bestaat uit twee simpele zijkanten en een achterkant, met hiertussen twee planken.

De boven kant wordt afgewerkt met horizontale steigerplanken, hier kunnen de drankjes op staan. Het is een een leuke optie om hier bijvoorbeeld ook een prullenbak en of een bieropener in te verwerken!

bouwtekening kleine steigerhout bar downloaden

 Je kan deze bar goed gebruiken om bijvoorbeeld al het vlees op klaar te leggen.

Het kan kan natuurlijk ook gebruikt worden als een echte bar, met drank. Een andere optie zo zijn om er een saladebar van de maken. 

Deze zou je dan ook kunnen afdekken met bijvoorbeeld plexiglas. Koelen kan dan bijvoorbeeld met ijs dat behouden wordt met een kleine koelkast.

Om bovenstaande tuinmeubelen zelf te gaan maken is het belangrijk om over de juiste bouwtekeningen te beschikken. Standaard bouwtekeningen bijvoorbeeld de bouwmarkt zijn te simpel.

Ze zijn er vaak op gericht om alleen met de onderdelen te werken, die ook daadwerkelijk in dezelfde bouwmarkt te koop zijn.

De bouwtekekeningen van de buitenkeuken, kastjes en bar vind je in Freds Bouwtekeningen een pakket waar je toegang kunt krijgen tot duizenden bouwtekeningen. Allemaal downloadbaar in PDF en je mag ze uitprinten.


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout