Wil jij zelf een mooie steigerhouten brievenbus bouwen? Die kans is vrij groot als je deze pagina hebt gevonden.

Misschien ben je wel via Google gaan zoeken naar bouwtekeningen en tips, en ben je zodoende op deze pagina terecht gekomen. 

Het kan ook zijn dat je voor iets anders op deze website was en een houten brievenbus je wel wat leek. Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je wat tips geven en vertellen waar je een goede brievenbus bouwtekening in pdf formaat kunt downloaden. 

Ik heb deze brievenbus zelf een tijdje terug namelijk al gemaakt voor een kennis, en kan je er dus van alles over vertellen. Mocht jij dus binnenkort aan de slag willen met dit project: Lees vooral even verder!

[share_box]Soorten brievenbussen die je zelf kunt gaan bouwen

Voordat je gaat beginnen met dit project is het natuurlijk handig om te weten welke soort brievenbus je precies wilt maken. Je hebt vast al een idee qua afmetingen.

Voor een goed begin is het handig dat je ongeveer weet hoe groot je ideale brievenbus eruit moet gaan zien. Dit hangt natuurlijk af van je situatie bij je voor in de tuin (of zijkant van je huis).

Kies een plek voor de brievenbus, en ga aan de hand van deze plek opzoek naar een geschikte bouwtekening. 

Aan welke eisen moet een houten woning brievenbus voldoen?

Volgens de wet mag een brievenbus niet meer dan tien meter van de openbare weg staan. Dit is een harde eis; wanneer deze afstand de groot is, mag de postbode weigeren om je post te bezorgen. In de praktijk zal dit natuurlijk niet zo pietje precies gebeuren, maar toch. 

Daarnaast moet je brievenbus aan de volgende eisen voldoen:

  • Inwerp opening: minimaal 26,5 cm en 3,2 cm hoog;
  • Hoogte minimaal 60 cm en maximaal 180 cm;
  • Minimale bewaarruimte in de brievenbus: 15 cm diep, 27 cm breed, 38 cm hoog.

Naast deze eisen help je de postbode ook een handje om het huisnummer op je zelfgemaakte brievenbus te zetten. Hieronder zie je de bouwtekening die ik gebruikt hebt voor mijn eigen brievenbus. I

zelf steigerhouten brievenbus maken

De tekening van de brievenbus die ik het gemaakt (populaire tekening)

Ik heb deze brievenbus waterdicht gemaakt met wat landbouwplastic en rubberseal. Daarnaast kan de brievenbus afgesloten worden met een simpel hangslot. 

Wat bespaar je door zelf een steigerhouten brievenbus te bouwen?

Voor een mooie steigerhouten brievenbus betaal je makkelijk 200,- euro. Zelf maken met wat goedkoop steigerhout kan je dus zo maar een paar honderd euro besparen. 

Het hangt er een beetje van af of je al beschikt over goede bouwtekeningen of niet. Leden van Freds Bouwtekeningen hebben toegang tot duizenden bouwtekeningen, waaronder die van verschillende brievenbussen. 

Mocht je hier nog geen lid van zijn, check dan even deze pagina over het Freds Bouwtekeningen ledengedeelte.

Zelfs na het aankopen van de tekeningen (waar je in de toekomst nog veel geld mee zult besparen), zit je nog niet op de helft van de 200,- euro.

De conclusie is dus ongeveer dat je 100,- euro bespaard met dit project.

Laat me je ook nog even vertellen wat je allemaal bij de hand moet hebben voordat je start met het het bouwen van de brievenbus. 

Naast al het "normale" houtbouw gereedschap (check dit artikel) is het voor dit project ook wel handig om een frees bij de hand te hebben. Daarmee maak je de inwerp opening namelijk een stuk makkelijk dan met een normale zaag.

Naast het gereedschap, ben je ongeveer 15 meter steigerhout nodig voor dit project. Wees gerust: het steigerhout wat je overhoud kun je prima gebruiken voor je volgende project!

Waar kun je betrouwbaar en snel online steigerhout bestellen?

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je geen houthandel of adresjes in de buurt hebt waar je goedkoop en makkelijk steigerhout kunt halen. 

Wat je dan prima kunt doen is het hout bestellen via Bouwbestel.nl.

Dit is dé plek waar ik ook altijd mijn materialen bestel. Ook voor gereedschap en advies kun je hier altijd terecht. 

Steigerhouten brievenbus tekeningen downloaden (PDF)

Hopelijk heeft dit artikel je wat geholpen naar de eerste stappen naar een zelfgemaakte steigerhouten brievenbus. Zoals ik eerder op deze pagina al had aangegeven ben ik lid van Freds Bouwtekeningen. 

Na een eenmalige betaling ben je hier levenslang van lid. Geen abonnement onzin of wat dan ook. Via het ledengedeelte kun je letterlijk duizenden bouwtekeningen downloaden in pdf formaat. 

Er komen elke maand nieuw bouwtekeningen bij, waar je ook automatisch toegang tot krijgt. Hieronder zie je nog een afbeelding van hoe de bouwtekeningen er ongeveer uit zien! Via onderstaande knop ga je direct naar de speciale pagina waar je toegang kunt krijgen. Succes!

bouwtekening steigerhouten brievenbus pdf

Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout