• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hout
  • /
  • Wat is de beste beits voor Douglas hout?

Opzoek naar de beste beits voor Douglas hout? Die kans is vrij groot als je deze pagina hebt gevonden misschien bent je wel gaan zoeken via Google en ben je zodoende op deze pagina terecht gekomen. Het kan ook zijn dat je al via een artikel op deze site was, en puur toevallig dit artikel zag staan. 

Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je vertellen wat de beste beits is en welke je nodig bent voor om een bepaalde kleur aan het hout te krijgen. 

Ook zal ik je vertellen wat de populairste beitsen zijn en hoe jij nog veel meer mooie projecten met Douglas hout kunt afronden. Lees dus vooral even verder!

Wat is Douglas hout precies? 

Grote kans dat je het antwoord op deze vraag al weet. Toch wil ik hier nog even over hebben. Het is namelijk belangrijk om precies te weten met welke soort hout je te maken hebt, voordat je gaat behandelen. 

Douglas hout wordt gemaakt van naaldhout (Douglasspar) bomen uit Europa.

Het is een houtsoort die van nature grote duurzaamheid en sterkte heeft. Dit maakt het hout populair en toepasbaar in een breed scala aan toepassingen. 

Deze soort is het meest geschikt voor het maken van meubels. Er worden vooral mooie tuinsets van gemaakt. Maar ook inklapbare tuinbanken, tafel en complete barren

Populair alternatief voor vurenhout

Douglas hout is ook een populair alternatief voor het welbekende vuren hout. Vuren hout bevat vrij veel stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Het is dus een duurzamer alternatief. Hier komt nog bij dat Douglas hout ook eigenlijk ook veel mooier uit ziet.

Wat is de beste beits voor Douglas hout?

Dit is een vraag die ik vaak krijg. Een sluiten antwoord hierop is er niet echt. Het hangt namelijk af van je situatie én het voorwerp dat je wil gaan behandelen. 

Om dit te bepaalden moet je even nadenken over het toekomstige gebruikt van je project. Betreft het bijvoorbeeld een tuinbank die alleen maar onder een overkapping komt te staan? 

Dan is één laagje beits meer dan voldoende (olie misschien nog mooier, zie volgende hoofdstuk). Is het een tafel die gewoon het hele jaar buiten komt te staan? Dan moet je vaak meerder malen per jaar beitsen en dikker aanbrengen.

Verderop in het artikel zal ik met je delen wel merk ik altijd kies voor mijn beits. Over het algemeen gezien zijn er niet echt veel echt "slechte" merken, maar ik raad wel af om altijd het goedkoopste van het goedkoopste te kiezen.

Het verschil tussen beits en olie voor Douglas hout

Laat me je ook het verschil tussen bewerken met beits en olie voor Douglas hout nog even vertellen. Het kan namelijk maar zo zijn dat je niet eens wist dat er nog een hout beitsen alternatief bestond. 

Douglas hout behandelen met olie is net even iets anders dan met normale beits. Behandelen met olie wordt ook wel "kwasten" met olie genoemd. 

Je kunt olie in principe gebruiken voor alle houtsoorten. Waar je dan wel rekening mee moet houden is dat olie minder diep in de poriën trekt, en dus wat minder goed "beschermt" is tegen weersinvloeden. 

Voor meubelen die voor het overgrote deel van het jaar binnen of onder een overkapping staan (niet in de regen) kun je het beste kwasten met olie. Door het kwasten met olie hou je echt die mooie houtstructuur in je meubelen, iets wat je met beitsen kwijt raakt. 

Hoeveel beits ben ik nodig voor Douglas hout?

Met een liter steigerhoutbeits kun je tussen de 10 en 14 vierkante meter hout behandelen. Meestal is één laag beits voldoende. Wanneer het hout droger is, kan het soms zijn dat je nog een laagje moet aanbrengen. 

Het kan ook zijn dat je de kleur wat meer naar voren wilt laten komen. Ook dan kun je eventueel een dunner tweede laagje beits aanbrengen. 

Laat me je nu vertellen in welke kleuren je Douglas hout allemaal kunt maken. 

Douglas hout in verschillende kleuren maken

Je weet misschien al dat Douglas hout in verschillende kleuren te beitsen is. Beitsen is eigenlijk ook niets anders dan behandelen en verven in één. Dit is ook een van de redenen waarom zoveel doe-het-zelf projecten gemaakt worden met deze houtsoort. 

Mocht je de natuurlijke houtstructuur willen behouden én je gaat je te behandelen project niet in weer en wind zetten, overweeg dan ook zeker om te behandelen met olie. Hier bent je waarschijnlijk iets langer mee bezig, maar is wel mooier.

Hieronder zie je drie van de populairste kleuren en welke beits jij kunt gebruiken om die kleur te maken:

  • White Wash
  • Antraciet
  • Grey Wash
  • Schelpen wit

Populairste projecten van Douglas hout

Nu kan het zijn dat jij al bijna klaar bent met je project van Douglas hout, en alleen nog wat meer informatie bent gaan zoeken voor het behandelen. 

Het kan echter ook zijn dat je nog opzoek bent naar mooie bouwtekeningen voor een vervolg project. Je hebt bijvoorbeeld nog wat hout over, en kunt hier misschien wel een mooie tafel van maken. 

Daarom wil ik het nog even met je hebben over Freds Bouwtekeningen

Naast dat je in in het ledengedeelte ook veel bouwtekeningen los kunt vinden, staat er in het 'BONUS' deel een Steigerhouten Tuinmeubelen Gids. 

Hierin staan 30+ bouwtekeningen van meubelen die je zelf kunt gaan maken. 

Klik hier om direct naar de tekeningen te gaan.


Wat kost het ongeveer om een tuinset te beitsen?

Een complete zelfgemaakte tuinset van steigerhout is ruim genomen ongeveer 25 vierkante meter.

Dit betekend dat je voor een complete tuinset ongeveer 2 liter beits nodig bent. Er zijn verschillende blikken beschikbaar. Een groot blik is meestal 2,5 liter en een kleintje 0,75 liter.

Ga je bijvoorbeeld alleen een steigerhouten bank beitsen, dan heb je aan een klein blik wel genoeg. Wat gaat dat kosten? Nou, voor een groot blik (2,5 liter) van een populair merk betaal je zo'n 40,- euro.

Het merk dat ik altijd gebruik (zie hieronder) ziet qua prijs hier net iets onder. 

Hermadix Douglas beits kopen

De populairste beits is op dit moment beits van het merk Hermadix. Ik heb deze beits zelf getest en ben er zeer over te spreken. Het is betaalbaar en geeft een mooie dekking op het hout.

Via onderstaande link ga je naar de white wash versie. Er zijn echter ook andere kleuren en soorten beschikbaar in dezelfde shop. Als het het direct online besteld, het het bijna altijd de volgende dag al in huis.

Direct Douglas beits kopen? Via onderstaande knop ga je direct naar bol.com waar je dit voor de laagste prijs kunt bestellen.


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout