Wil jij zelf een carport bouwen? Grote kans dat dit het geval is als je op deze pagina bent terecht gekomen.

Misschien ben je wel op zoek naar geschikt bouwplan of bouwtekening. Het kan ook zijn dat je deze al in je bezig hebt van een vorig project en je nog op zoek bent naar wat tips.

Hoe dan ook, op deze pagina kun je lezen hoe je zelf een carport bouwen kunt. Er zijn verschillende goede bouwtekeningen beschikbaar voor deze klus en ik laat je zien waar jij deze kunt downloaden in pdf formaat. 

Ben je eigenlijk een vergunning nodig om een carport te bouwen? Ook daar wil ik het in dit artikel kort over hebben. Lees dus snel even verder!

 

[share_box]

 

 

Bouwplan carport – beschikbare ruimte en vorm

Voordat je aan de slag gaat met het carport bouwen, moet je een aantal beslissingen maken op basis van de plek en de ruimte waar de carport zou moeten komen.

Ga je voor een plat dak of een schuin dak? Hoeveel ruimte is beschikbaar? Dit kun kun je allemaal alvast uitmeten. 

Wanneer je hier uit bent kun je een carport bouwplan bij zoeken, die kun je vinder verderop in dit artikel. 

 

Carport bouwen zonder vergunning

Kun je zomaar een carport bouwen zonder vergunning? Het is nooit verstandig om iets bij te bouwen zonder onderzoek en/of overleg met de gemeente. Het lastige is dat er in alle gemeenten andere regels geld omtrent de omgeving. 

Meestal is het zo dat je zonder vergunning een carport kunt bouwen wanneer deze niet hoger is dan 3 meter en niet meer dan 30 vierkante meter ruimte in beslag neemt. Ook moeten de wanden en de daken vaak aan een aantal veiligheidsnormen voldoen. 

 

houten schuur bouwen vergunning aanvragen

 

De regels voor het wel of niet legaal bouwen van een carport of afdak kun je lezen in het BOR of Besluit Omgevingsrecht van de gemeente.

Download dit besluit dus van de site van je gemeente en lees het even goed door. Ben je er nog niet uit? Ga dan even langs bij het loket of bel met iemand van omgevingsbeheer.

 

Materiaal om een carport te bouwen

De materialen die je moet gebruiken staan altijd aangegeven op de materiaallijst. Een materiaallijst is altijd aanwezig bij een professionele bouwtekening. 

Je kunt het materiaal dat je nodig bent tegenwoordig vrij eenvoudig online kopen (bijvoorbeeld hier), zo kun je alvast beginnen met de voorbereidingen terwijl je materiaal onder weg is. 

Voor overkappingen en carports worden meestal houten palen of poeren gebruikt die vastgemetseld worden in de fundering. Zorg dan wel dat je zelf kunt metselen, dit laten doen loopt flink in de papieren. 

 

Carport bouwen vs Kapschuur bouwen vs Afdak maken

Wat verstaan we nu eigenlijk onder een carport? 

Het is eigenlijk gewoon een afdak waar de auto onder kan staan. Dit is dan ook direct de reden waarom sommige klussers ervoor kiezen om bij voorbeeld een bouwtekening van een kapschuur of afdak te gebuiken.

In een ander artikel heb ik bijvoorbeeld al gehad over het gebruik  van een goede overkapping maken tekening

De kapschuur is een open schuur met een schuin aflopend afdak waar plek is voor maximaal twee auto’s. Andersom kan een bouwtekening van een carport ook gebruikt worden

 

 

Bouwtekeningen NU Downloaden

 

carport of kapschuur tekening downloaden

De bovenstaande optie is natuurlijk minder geschikt als je de carport voor of naast je huis wilt bouwen.

 

         

 

Carport bouwen aan huis

Het kan ook zijn dat een carport bouwen aan huis beter past bij je situatie. Je moet doen extra rekening houden met de bevestiging aan je huis zelf. Hieraan zijn vaak extra regels verbonden die per gemeente kunnen verschillen. Laat je hierover dus even goed informeren via de website van je gemeente.

Gelukkig zijn er al heel wat klussers je voor gegaan die een carport aan huis hebben gebouwd en staan deze bouwtekeningen óók in Freds Bouwtekeningen pakket

De twee onderstaande bouwtekeningen zijn het populairst. 

 

carport bouwen tekening pdf download
Bouwtekening carport platdak aan huis
bouwtekening overkapping pdf download
Bouwtekening afdak puntdak.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carport bouwen kosten

Wat kost een carport zelf bouwen nu eigenlijk? Voor de bouwtekeningen ben maar een paar tientjes kwijt, dat is het geld niet. 

Waar het allemaal op aankomt is het zaagwerk en het soort hout dat je gaat gebruiken. Ik raad alle klussers altijd aan om het zaagwerk goed voor te bereiden met het juiste gereedschap.

Gebruik ook alleen bij uitzondering een ander materiaal dan op de bouwtekening (materiaallijst) vermeld staat. De bouwtekeningen zijn namelijk allemaal getest door ervaren klussers, die weten wel wat werkt en wat niet werkt.

Zo heb je de minste kans op kostbare fouten. Zelf een professionele carport bouwen (eentje die rond de 2000,- euro kost bij “laten maken”) doe je zelf voor en bedrag tussen de 500,- en 900,- euro. 

Carport kopen kosten

Misschien heb je al even gekeken wat een vergelijkbare carport ongeveer kost als je deze zelf gaat maken. Je komt dan als snel rond een bedrag van 1000,- euro, exclusief wat bindmateriaal en onderdelen.

Totaal moet je dan al snel rekenen op een bedrag van 1500,- euro. Dit is ook direct de reden waarom zelf een carport bouwen ook een populaire klus is onder doe-het-zelvers. Met een beetje handigheid kun je zo maar honderden euro’s besparen.

Kijk bijvoorbeeld naar de populairste doe-het-zelf bouwpakketten bij op bol.com. Meestal kan dit zorgen voor wat extra inspiratie of motivatie om het zelf te bouwen! (of juist niet..)

 

Bouwtekening carport maken download

Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij het carport bouwen is het tijd om echt aan de slag te gaan. 

Zoals je al hebt kunnen lezen begint het allemaal met meetwerk. Hierbij kun je vervolgens een geschikte bouwtekening bij gaan zoeken. Hieronder zie je een screenshot van een professionele carport bouwtekeningen uit  Freds Bouwtekeningen pakket. 

Bouwtekening carport pdf 

Dit is ook gelijk de populairste bouwtekening carport pdf onder veel klussers.

Zoals ik eerder in dit artikel ook al aangaf kun je ook andere bouwtekeningen uit het pakket gebruiken om een carport te bouwen. Je kunt je auto ook kwijt onder een kapschuur of overkapping 🙂

bouwtekening carport maken pdf

Bouwtekeningen NU Downloaden


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout