Een hondenhok maken kan je gewoon zelf. Met het internet is het hele argument dat mensen niet naar de bouwmarkt kunnen of willen niet meer aan de orde. Als je nu online steigerhout besteld ligt het binnen een paar dagen netjes opgestapeld voor je deur.

Veel hondenbezitters weten alleen nog niet goed hoe ze comfortabele plekjes voor hun kunnen creëren. Best jammer want dit zijn wel plekjes waar onze huisdieren veel waarde aan hechten.

Deze plekjes moet je aanpassen aan de situatie bij jou thuis, zoals grootte van je hond en plek de beste plek voor de hond. Simpelweg een hondenhok kopen geeft je deze optie niet. Ze zijn vaak te klein of zijn van een materiaal wat naar een paar weken al niet meer te vertrouwen is.

Onder een hondenhok wordt vaak een hok bedoeld dat is bestemd voor buiten. Een hondenmand is meer iets voor binnen. Beide zijn vrij makkelijk te maken met steigerhouten planken. Het mooie van zelf je hondenhok maken is dat je deze eventueel van het zelfde hout kunt gaan maken dan de rest van je meubelen. Of je gaat juist zelf meubelen maken aan de hand van des stijl van je hondenmand, die je in je huiskamer neer zult zetten!

 

 

Beste plek voor je hondenhok?

Waar kun je een hondenhok het beste neerzetten? Het is de bedoeling dat je hond comfortabel gebruik kan gaan maken van het hondenhok. Hierbij zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Als het het hondenhok buiten wilt neer zetten is het belangrijk rekening te houden met weersomstandigheden zoals temperatuur, wind en regen.

Dit kun je doen door een afdakje te maken tegen inregenen. Het beste is om de voorkant van je hondenhok naar noordoosten te plaatsen omdat de wind in Nederland voor een groot deel van het jaar uit het zuidwesten komt. Om de temperatuur te regelen kun je na gaan denken over isolatie, dit hangt natuurlijk ook sterk af van wel hondenras je bezit.

 

Een stevige ondergrond is belangrijk

Probeer het hondenhok altijd op een stevige ondergrond te plaatsen. Zo kom je niet voor verassingen te staan. Het komt wel is voor dat mensen die zelf het hondenhok maken, het hok op een zachte (of boomwortel rijke) ondergrond plaatsen. Hierdoor is de kans groot dat je zelfgemaakte hondenhok het eerste jaar niet goed doorkomt. De bodem is echt belangrijk.

Voordat je begint met het hondenhok maken zelf is het erg belangrijk om dus eerst de plek duidelijk te hebben. Zo kun je hier ook rekening mee gaan houden met de bouw.

 

Veiligheid en materiaal

Om zelf een veilig hondenhok te maken moet je op een aantal dingen letten. Het hout waarmee je het gaat maken moet altijd geschuurd zijn, dus vrij van splinters en scherpe hoeken. Anders kan het hout je hond natuurlijk verwonden.

Een andere belangrijk aandachtspunt is oppervlakte. Je hond moet altijd genoeg bewegingsruimte hebben in én rondom het hok. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het soort hond je hebt en de grootte van je tuin.

Over het algemeen geldt gewoon; je kunt beter een te ruim hondenhok maken dan een te klein hondenhok. Zo is niet alleen de hond veiliger( zal zich minder snel stoten/ schuren etc.) maar ook jouw investering in het hok is veiliger.

Als je hond het hok niet bevalt, zal het je veel moeite gaan kosten om de hond te overtuigen om er echt gebruikt van de maken.

Bij gekochte hondenhokken komt het wel eens voor dat een hond weigert er gebruik van te maken. Daarom is het ook zo waardevol om zelf het hok te maken en het echt te personaliseren. Als het ware samen met je hond het hok bouwen, zodat de geur en kleur van het huis makkelijk in het hok terug te vinden is.

Dat is de kracht van een goed hondenhok, geen plastic koop hok waar je vaak veel te veel voor betaald.

 

Hondenhok maken bouwtekening

 

Hondenhok maken met een bouwtekening

Om een goede start te maken met het maken van je hondenhok heb je bouwtekeningen nodig. Aan de hand van deze bouwtekeningen zul je veel inspiratie opdoen. Goede bouwplannen hebben een zogenaamde “boodschappenlijst” en “zaaglijst”, zo wat je precies moet kopen en zagen om het project tot een goed einde te brengen.

Ook staat er stap-voor-stap hoe jij makkelijk het hondenhok in elkaar kunt gaan zetten. Zo is de kans op fouten relatief klein.

Nadat je goed hebt gekeken naar bovenstaande punten, kun je beginnen met je eigen hondenhok maken.

Het beste en veruit meest gebruikte materiaal om de beste hokken te maken is steigerhout. Het goedkoopste steigerhout kun je vinden op marktplaats. Er zijn vaak meerdere steigerhout handelaren in de buurt. Je kunt het natuurlijk ook gewoon bij de bouwmarkt halen.

Steigerhout is enorm sterk, weerbestendig, relatief goedkoop en daarom heel populair om te gebruiken bij houtbouw klussen. Met steigerhouten planken kun je behalve een hondenhok voor in de tuin (of binnen) ook je eigen steigerhouten tuinmeubelen maken, om zo honderden euro’s te besparen.

Gereedschap

Voor de project is het handig dat je een accuboormachine en een zaag hebt (en natuurlijk een werkbank/plek). Verder kun je het af met andere hulpmiddelen zoals handgereedschap.

Wanneer je klaar bent met het hondenhok maken is het altijd wel leuk om het wat verder te personaliseren met wat verf of bijvoorbeeld een bordje met de naam van je hond!

Bouwtekeningen downloaden

Je wist misschien al dat het voor het maken van hokken van dieren erg belangrijk is om een goede professionele bouwtekening te gebruiken.

Zo weet altijd dat je een goed hok maakt waar het dier zich veilig in kant voelen. Deze professionele bouwtekeningen zijn namelijk uitgebreid getest in de praktijk en al duizenden keren gebruikt.

Gelukkig voor jou weet ik nog wel iets waar je goede bouwtekeningen van hondenhokken en manden kunt vinden. Ga hiervoor even helemaal naar het einde van dit artikel, daar vertel ik je er kort meer over.

 

Hondenmand van steigerhout maken

Als je klaar bent met het maken van je eigen hondenhok, heb je ongetwijfeld nog wat steigerhout over. Met dit steigerhout kun je gewoon nog meer leuke dingen maken voor je trouwe viervoeter.

Bijvoorbeeld een steigerhouten hondenmand. Een hondenmand is in tegenstelling tot het hondenhok meestal iets voor binnen. Het is echte mand, dus zonder dak.

Veel baasjes zijn erg creatief en geven er echt een persoonlijke draai aan.

 

hondenmand maken steigerhout bouwtekening

 

De hondenmand kun je bekleden met mooie kussens waar je hond lekker op kan liggen. Het mooie van het zelf maken van deze hondenmand, je kunt het aanpassen aan de rest van je binnenmeubilair. Zelf een hondenmand van hout maken is niet lastig.

Het is wel zo handig om net als bij een hondenhok stapsgewijze uitleg te hebben bij het bouwen. Daarom zit er in hetzelfde pakket waar de bouwtekening van het hondenhok in staat, ook het bouwplan van deze hondenmand.

 

Hondenhok bouwen met hulp van Fred

Op deze pagina heb je kunnen lezen met welk materiaal en waar je extra op moet letten voor het maken van een hondenhok.

Waar ik het nog niet met je over heb gehad is Freds bouwtekeningen pakket. Dit is een pakket met duizenden bouwtekeningen en bouwplannen dat erg populair is onder doe-het-zelvers. ( Duizenden leden en een Facebookpagina met 18000+ volgers)

 

 

hondenhok maken bouwtekening pdf download

 

Het grote voordeel van dit pakket is dat je écht nooit meer hoeft te zoeken naar bouwtekeningen. Zo kun je eindelijk beginnen met klussen, zonder dat je veel tijd verspilt met het zoeken naar slechte bouwtekeningen. Een enorme aanrader dus voor elke klusser!

 

 

Via onderstaande knop ga je direct naar de speciale pagina van Fred. Op deze pagina kun je direct(net als 15000+ andere klussers) toegang krijgen tot alle bouwtekeningen. 

 

Bouwtekeningen NU Downloaden


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout