• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Handig
  • /
  • Zelf een kleine jachtkansel bouwen? Dat kan met deze bouwtekening!

Wil jij zelf een kleine jachtkansel bouwen? Meestal is dat wel het geval als je deze pagina hebt gevonden. 

Misschien ben je zelf wel een jager of vogelspotter zonder twee linker handen, en wil je je eigen hoogzit maken. Je bent waarschijnlijk alleen nog op zoek naar wat inspiratie en een bouwtekening. 

Nou, dan heb je in ieder geval de juiste pagina gevonden. Ik ga je namelijk wat tips geven voor het gebruik van een hoogzit/ jachtkansel, en ga je ook vertellen waar je een geschikte bouwtekening kunt downloaden. Lees dus vooral even verder!

 

 

[share_box]

 

Ben je een vergunning nodig voor een jachtkansel of hoogzit?

Voor een kleine jachtkansel ben je geen vergunning nodig. Een jachtkansel die wat groter is ook niet vergunningsplichtig mits deze tenminste eens per jaar verplaats wordt.

Doe voor de zekerheid altijd even navraag bij je gemeente. Vraag over er een bouwvergunning nodig is voor je jachtkansel. 

Voor de kleine verplaatsbaar hoogzit die we aan de hand van deze pagina gaan bouwen, is geen vergunning nodig.

Kijk voor meer informatie over regelgeving op bijvoorbeeld: www.jagersvereniging.nl

 

Waarvoor kun je een kleine jachtkansel allemaal gebruiken?

Een kleine hoogzit die je zelf kunt maken en verplaatsen en maken van hout, kun je bijvoorbeeld gebruiken voor: 

  • Het spotten van vogels of wild voor andere jagers;
  • De aanzit jacht, waar actief gejaagd wordt op groot wild;
  • Een lok jacht, waarbij wild naar de locatie van de hoogzit gelokt wordt.

Voor de jacht met een kansel is veel geduld nodig. Het is dus ook belangrijk dat je je goed voorbereid op de jacht met een hoogzit. Voordat je het weet is het wild namelijk weer verdwenen. Het is meestal verstandig om de hoogzit van hout, een mooie schutkleur te geven zodat deze minder goed opvalt in de natuurlijk. 

Ga van de wind af staan

Ga ook altijd van de wind af staan met je hoogzit of kansel, zodat dieren je minder stel zullen spotten (ruiken). Daarnaast kreeg ik een andere goede tip van een jager: zorg dat je de jacht kansel opbergt in een kamer of ruimte die vrij geurloos is. 

Het beste is bijvoorbeeld een tuinhuis of overkapping, waar geen brandstoffen of voedsel worden opgeslagen. Zo voorkom je dat er keur in het hout trekt, waardoor de hoogzit minder effectief wordt om mee te jagen.

 

Hoe kan ik zelf een kleine jachtkansel bouwen?

Een jachtkansel bouwen die stevig, veilig en verplaatsbaar is doe je niet zomaar even uit de losse pols. 

Nou ja, dat kan wel, maar dan moet je wel een doorgewinterde doe-het-zelver zijn. Dan nog heb je kans dat het toch niet helemaal ideaal in elkaar zit. Daarom zal ik je nog even vertellen waarom het nou zo belangrijk is om een professionele bouwtekening te gebruiken voor deze klus. 

Ten eerste is het gewoon veel makkelijker en dus sneller. Ten tweede weet je zeker dat je een jachtkansel maakt die ook door andere jagers gebruikt word, en dat deze dus goed geschikt is voor het echte veldwerk. Als laatste weet je ook zeker dat je geen dure fouten maakt in de constructie. Fouten die zelfs tot ongelukken kunnen leiden; je gaat wel op hoogte werken met zo’n ding!

 

houtbouw klustekeningen
Het gemak en belang van een professionele bouwtekening wordt vaak onderschat…

Een kleine verplaatsbare jachtkansel bouwen

Het materiaal waarmee je een kleine verplaatsbare hoogzit wilt bouwen, is natuurlijk hout. In veruit de meeste gevallen wordt hiervoor gewoon vurenhout gebruikt. Je kunt er voor kiezen om zelf het hout nog te behandelen, of een voor een ge├»mpregneerde soort te kiezen. 

Er zijn ook veel klussers met een jagershobby die een kansel maken van resthout. Hiervoor is wel enige creativiteit vereist. De maten van het resthout en het hout op de materiaallijst (van onderstaande bouwtekening) komen namelijk vaak niet overeen. 

Stap-voor-stap naar het gewenste resultaat

Met een geschikte jachtkansel bouwtekening weet je dat je stap-voor-stap tot een goed eindresultaat zult komen. De bouwtekeningen zijn hun investering dan ook meer dan waard. Ik schat dat je onderstaande hoogzit dan ook binnen een paar uurtjes kunt maken, mits je je even goed voorbereid qua materiaal en gereedschap

 

Kleine Jachtkansel bouwen (Jagers Hoogzit) bouwtekening downloaden (pdf)

Nu je weet waarom je een jachtkansel bouwen het beste zelf kunt doen, zal ik je vertellen waar je de bouwtekening kunt downloaden. 

De bouwtekening van deze jachtkansel, ook wel jagers hoogzit bouwtekening genoemd, kun je vinden in Freds Bouwtekeningen. Dit is een pakket met duizenden bouwtekeningen voor elk doe-het-zelf project.

Nadat je toegang hebt tot het ledengedeelte, kun je zoeken op jagers hoogzit. De bouwtekening komt dan naar voren en is direct te downloaden in pdf formaat. Via onderstaande kortingslink kun je met een eenmalig korting direct toegang krijgen tot de bouwtekeningen. 

 

jachtkansel hoogzit bouwtekening pdf

Ja, ik wil DIRECT toegang tot deze bouwtekening! 

 


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout