Wil jij een steigerhouten speelkeuken maken? Dat is vast en zeker het geval als je deze pagina hebt gevonden. Misschien ben je wel via Google gaan zoeken naar een speelkeuken bouwtekening, en ben je zodoende op deze pagina terecht gekomen. 

Het kan ook zijn dat je voor een ander houtbouw project op deze site aan het kijken was, en je dit wel leuk voor de kinderen leek. 

Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je vertellen waar je op moet letten bij het zelf maken van een houten keukentje voor kinderen. Is steigerhout wel de beste houtsoort? 

Op deze vraag én nog veel meer, krijg je op deze pagina antwoord. Lees dus vooral even verder!

[share_box]

Van welke houtsoort maak je de beste speelkeuken? 

Vaak worden speelkeukentjes inderdaad van steigerhout gemaakt. Dit echter niet de enige optie je hebt. Binnen Freds Bouwtekeningen zijn er ook nog andere bouwtekeningen (van de zelfde keuken) voor de volgende houtsoorten: 

  • Douglas 
  • Grenen
  • Hardhout
  • Vuren
  • Eiken

De maten en manier van maken wordt dan net iets anders. Persoonlijk zou ik dit project van Douglas of Steigerhout maken, en vrijwel nooit van Vuren of Eiken.

Steigerhout is vrijwel altijd het makkelijkst en het goedkoopst. Douglas kost wat meer maar is toch net wat netter dan steigerhout. Mocht dit echter echt niet bij je interieur passen, zijn er dus ook nog andere opties. 

Zo kun je dus kiezen voor een andere houtsoort of kun je gebruikt make van een steigerhoutbeits in een bepaalde kleur.

Het maken van de speelkeuken is een kwestie van de bouwtekening volgen. Ik raad beginnende klussers altijd aan om eerst alles te gaan zagen, dan alles verzamelen op volgorde en dan pas gaan "bouwen".

Meestal deel ik zo'n klus op in meerdere weekenden. Bijvoorbeeld vier (x 2 uur) zaterdagmiddagen achter elkaar.

De kosten van een doe-het-zelf kinderkeuken

Het totale kostenplaatje van dit project hangt sterk af van het soort hout dat je gaat gebruiken. 

Ik ga er even vanuit dat je gewoon de steigerhouten speelkeuken wilt maken. 

Op de bouwtekening (waar je deze kunt downloaden vertel ik in het laatste hoofdstuk) zie ik dat je zo'n 20 meter steigerhout nodig bent. 

Steigerhouten speelkeuken bouwtekening

Op Houtplaza.nl kost steigerhout ongeveer 10,- euro voor 4 meter. Dat is dus zo'n 50,- euro aan steigerhout. Dat kan misschien goedkoper via een lokale bouwmarkt of van een bouwplaats/ via via. 

Al met al ben je nog wat schroeven en scharniertje nodig en kom je zo rond de 80, - euro. 

Daarnaast ben natuurlijk wel een paar uurtjes bezig met zo´n project. Helemaal als je écht alles volgens de tekening wilt doen (zoals het hartje uitzagen met een figuurzaag). 

Je kunt het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt, dingen weglaten is niet heel erg. 

Kosten van een vergelijkbare kinderkeuken

Als we gaan zoeken op internet vinden we geen vergelijkbare kinderkeukens van steigerhout (of iets wat daar op lijkt) voor onder de 300,- euro

Zo zie je maar weer dat dit echt een project is waarmee je flink wat geld kunt besparen. Hieronder een voorbeeld van een vergelijkbare speelkeuken bij een grote online webwinkel.

speelkeuken van hout kopen prijs

Wat me ook opvalt is dat er verder niet zoveel aanbod houten speelkeuken is. De meeste zijn van plastic, wat over het algemeen niet zo mooi lijkt en een stuk sneller stuk gaat.

Mocht je besluiten om de keuken te maken, en 'm later weer willen verkopen voor een mooi bedrag, moet dit via bijvoorbeeld Marktplaats vast geen enkel probleem zijn.

Leuke spulletjes voor bij de speelkeuken

Een echt mooie speelkeuken van steigerhout is natuurlijk niet af zonder de bijpassende spulletjes. 

Omdat ik wel eerder klussers heb gesproken die dit project succesvol hebben afgrond, weet ik precies wat er mooi bijpast. Hierbij moet je denken aan van dat houten voedsel waar de kinderen mooi in de keuken kunnen spelen. Dit is vrij lastig om zelf te maken (maar niet onmogelijk). 

Helaas staan voor dit houten voedsel geen bouwtekeningen in Fred's pakket. Wel staat er ander gerelateerd speelgoed in van hout. Je vind er onder andere luchtkasteel, poppenhuis, vrachtwagentjes, poppenbed en nog wat meer.

Wat ik de meeste klusvaders aanraad om te maken van het resthout is een speelgoedkist. Die kun je dan eventueel naast de keuken zetten en alle spulletjes in opbergen. 

Welk speelgoed past bij een speelkeuken?

Hieronder wat speelgoed wat niet mag ontbreken bij een zelfgemaakt steigerhout speelkeukentje. 

In een speelkeuken moet namelijk wel gespeeld kunnen worden 🙂

houten voedsel voor bij speelkeuken

Het zou misschien geen verassing voor je zijn dat dit houten voedsel is. Waarmee dus fictief gekookt mee kan worden! Naast dit houten voedsel is er nog veel meer verkrijgbaar.

Zo zijn er nog houten eieren en complete brood sets. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Bouwtekening speelkeuken (Type A) downloaden in PDF

Goed, nu je weet meer weet over het zelf maken van een houten speelkeuken, zal ik je vertellen waar je de bouwtekening direct in PDF kunt downloaden. 

De bouwtekening van de speelkeuken staat in het ledengedeelte van Fred's Bouwtekeningen. Een ledengedeelte waarbinnen je duizenden bouwtekeningen kunt downloaden. 

Er staan bouwtekeningen in van tafel, stoelen, complete schuren, veranda's loungebanken, en nog veel en veel meer. Allemaal voor nog geen vijf tientjes. 

kinderkeuken steigerhout pdf bouwtekening type a

Hierbij is het goed om te bedenken dat de speelkeuken die met deze bouwtekening kunt maken, in de winkel zo'n 300,- euro kost. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken!

Zoek in het ledengedeelte naar "Kinderkeuken Type A".

Hier download je vervolgens de bouwtekening inclusief materiaallijst. Dan weet je ook hoeveel steigerhout je nodig bent (meter of 15 zover ik kan zien). 

-->> Via deze pagina krijg je direct toegang tot het leden​​gedeelte waar je bouwtekening kunt downloaden


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout