Voor wat meer opslagruimte in je tuin kan een tuinkast een oplossing bieden.  Een kast voor in de tuin zelf maken is iets wat niet te moeilijk hoeft te zijn, mits je een goed plan hebt.

Waarschijnlijk ben jij op deze pagina terecht gekomen om een bouwtekening of bouwplan voor een tuinkast te vinden.  Op deze pagina zal ik je vertellen waar je rekening mee moet houden én waar je prima tekeningen kunt downloaden voor dit doe-het-zelf project. 

Zo bespaar jij een hoop gezoek en geld met het zelf maken van een kast voor in de tuin. Lees dus snel even verder!

Zelf Een Tuinkast Maken Is Wel Zo Handig

De nummer één reden dat klussers een tuinkast maken is voor wat meer opberg ruimte. Soms biedt een speelgoedkist van steigerhout (ook een populair project...) niet voldoende ruimte. 

Het grote nadeel van een dergelijke opbergkist is dat je er weinig gereedschap andere tuinspullen in kwijt kunt. Je zou dan zeggen dat het maken van meerdere kisten dat een oplossing is. Dit is natuurlijk waar, toch lijkt in de in de meeste gevallen niet echt fraai. 

Een tuinkast biedt in die situatie dus echt een uitkomst. Lekker veel ruimte voor je plantverzorgingsspullen en ander tuingereedschap. Het mooie is dat je de binnenkant ook naar persoonlijke voorkeur kunt inrichten. 

Tuinkast-L2200-D1200-H1800-1-300x240
tuinkast-B1200-D570-H1750-300x239

Zo heeft een bevriende klusser aan de binnenkant van de kast een tuingereedschapshouder vast gemaakt. Dat is dus een houder speciaal voor het stokgereedschap (bezems, harken, schoffel). Aan de buitenkant van de kast zou je ook een hanger voor de tuinslang kunnen monteren. 

Een andere leuke optie is om een bijpassende set met tuingereedschap aan te schaffen die je makkelijk in de kast kunt opbergen. Dan is de Stoel + 7 delig Handgereedschapset bijvoorbeeld een populaire keuze.

Mocht je dergelijke creatieve ideeën hebben of aanpassingen willen maken; neem het dan direct mee in de bouw. Achteraf modificaties maken is meestal geen succes en kost (meestal) meer tijd dan je zou willen.

Tuinkast Doe-Het-Zelf Tips Materiaal En Gereedschap

Hieronder zal ik met je bespreken welke vragen belangrijk zijn om helder te hebben voordat je begint. Daarnaast geef ik je wat tips over de materialen en het te gebruiken gereedschap.

Formaat en functie

De allereerste vragen zijn voor die project: 

  • Wat past mooi in mijn tuin qua afmetingen?
  • Wat wil ik wel en niet in de kast plaatsen? 

Nadat je dit voor jezelf hebt beantwoord, kun je hierbij een geschikte tuinkast bouwtekening uitzoeken.

De meest populaire kast in het bouwtekeningen pakket (zie onder aan pagina voor toegang) heeft de volgende afmetingen in mm: L2000 D1500 H2000 (Douglas)

Daarnaast is er nog een langere maar minder diepe versie: L3000 D1000 H1800. De kleinste tuinkast in het pakket is: B1200 D570 H1750 

Zoals je ziet is er voor elke tuin wel een geschikte versie te vinden. Nog een tip: kijk eens bij de andere kasten. Een inbouwkast (speciaal gemaakt voor in de slaapkamer) zou je ook gewoon in je tuin kunnen zetten!

Materialen en Houtsoorten

De kans is vrij groot dat je ook nog een beetje twijfelt over het soort hout dat je moet gaan gebruiken voor dit project. Nou, ik zal je vertellen dat Douglas en Steigerhouten planken verreweg het meest populair zijn.

Dit vanwege de combinatie van mooie looks én het hout is gewoon makkelijk om mee te werken. Voor Douglas betaal je wel wat meer dan voor steigerhout. Tegenwoordig is dit materiaal ook online te betellen. Boven een bepaald bedrag is de bezorging vrij betaalbaar.

=> Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van hout en materiaal op Bouwbestel.nl

Voor het dak is een combinatie van aflopende planken en bitumen platen (zelfde houtsoort) een hele goede optie. Laat ik je hier wat meer over vertellen.

Dak van de Tuinkast

Het dak kun je gewoon maken van het zelfde materiaal als de rest van de kast. Belangrijk is dat het dak altijd schuin afloopt naar voren. Niet naar de achterkant mits je ook een aparte regenafvoer gaat maken.

Op de meeste professionele bouwtekeningen wordt een helling van 5 graden aangehouden. 

dak tuinkast zijaanzicht bouwtekening

Aanbevolen helling 5 graden - Bron: Freds Bouwtekeningen (BEKIJK)

De planken op het dak van de tuinkast kun je naar wens isoleren (binnenkant) of waterdicht maken met Rubberseal

Rubberseal is een coating op rubberbasis die je met een kwast kunt aanbrengen. Dit is al 100% waterdicht mits je het volgens het boekje doet en dus echt even de tijd voor neemt.

=> Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van Rubberseal op bol.com

Over deze coating kun je vervolgens wat bitumen platen, dakpannen of golfplaten leggen. Dit kun je doen naar eigen keuze. De makkelijkste en voordeligste optie zijn de bitumen platen. 

Let wel even op dat bitumen platen zelf zagen een vrij zwaar en tijdrovend klusje is. Ik heb hiervoor zelf een een paar zeer goedkope 'wegwerp' handzagen van de Action voor gekocht. Het bitumen blijft aan je zaag kleven en maakt ze niet meer bruikbaar.

Tuinkast scharnieren 

Zoek je de juiste scharnieren voor je te bouwen tuinkast? 

Veel klussers gebruiken de Waelbers Blackline Kruisheng als scharnieren voor de kasten in je tuin.

Dit zijn mooie zwarte scharnieren die geschikt zijn voor buiten. Ze zijn makkelijk te plaatsen en kosten een tientje per stuk. Niet het goedkoopst maar je hebt dan wel kwaliteit en nette deuren die lang mee gaan.

Tuinkast maken bouwtekening downloaden

Gereedschap

Wanneer jij in staat bent om zelf een tuinkast te maken, is dit vast en zeker niet je laatste project. Goed gereedschap dat tijdbesparend werkt is dan volgens ons ook onmisbaar.

Zo kun je met een degelijke zaagtafel al snel een aantal besparen. Daarnaast is het hebben van een goede accuboormachine ook aan te raden. Dit project is vooral zaag en schroef werk.

Bouwtekeningen Tuinkasten Downloaden (PDF DIY)

Nu kan het zomaar zijn dat je direct toegang wil tot een bouwtekeningen voor het maken van een tuinkast. Je snapt ook wel dat dit iets is wat stap voor stap en goed moet gebeuren. 

Daarom wil het nog even met je hebben over Freds Bouwtekeningen pakket.

Hierin zitten duizenden doe-het-zelf bouwtekeningen (PDF), waaronder dus voor de tuinkasten. In totaal zijn het vier varianten inclusief aparte pdf's (zie afbeeldingen hieronder) voor verschillende houtsoorten.

tuinkast bouwtekening downloaden freds bouwtekeningen

Via onderstaande link ga je naar de pagina waar je toegang kunt krijgen. Na het aanmelden krijg je direct inloggegevens en kun je de tekeningen zoeken en downloaden

Voor de tuinkast is het simpelweg zoeken naar 'tuinkast' voldoende. Voor een compleet overzicht van alle kasten kun je naar de kasten categorie gaan.


Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout