Een TV wand maken is vanwege de stoere look nog steeds enorm populair. Als jij op deze pagina terecht bent gekomen, kan het zomaar zijn dat jij dit ook van plan bent. 

Op het eerste gezicht lijkt het geen moeilijk project. Toch is het wel even opletten. Dit is namelijk echt een project die wel nauwkeurig moet gebeuren. 

Het is namelijk een meubel waar je als het goed is een mooi poosje naar wil kijken (letterlijk).

Naast de tips voor de bouw, zal ik je vertellen waar de populaire bouwtekening, ofwel het doe-het-zelf plan  voor het tv wand paneel kunt downloaden. 

[share_box]

Wat is een TV wand?

Een TV wand is net even anders dan een normaal TV meubel van steigerhout. 

Iets wat wél vaak het zelfde is, is het gebruikte materiaal. In dit geval vaak steigerhouten planken. 

Een achterwand van hout waar je de TV aan monteert wordt ook wel een cinewall genoemd.

Het grote verschil tussen een tv wandpaneel en een standaard meubel, is dat de wand de grond meestal niet helemaal aanraakt (kwestie van smaak) én dat het aan de muur vastzit. 

Dit geeft de ruimte een hele andere uitstraling. Ook met schoonmaken is een wand een stukje handiger. Je kunt er immers een stuk makkelijker bij met de stofzuiger.

Zelf een TV wand paneel ofwel cinewall maken

Dit is geen heel moeilijk project en voor beginners vrij goed te doen. Het lastige deel is het waterpas monteren van de wand met slagpluggen, en het scharnierwerk voor de kastjes. 

Naast bouwtekeningen, ben je voor een grotere wand ongeveer 30 meter steigerhout nodig. Mocht je de kleinere wand willen maken, ben je met een meter of 15 wel klaar.

Resultaten 

Hieronder wat succesvolle resultaten van klussers.

Links zie je het grotere meubel met een paneel van 10 steigerplanken in de breedte. Uiteraard kun je zelf ook wat aanpassingen maken qua formaat. 

tv meubel steigerhout maken bouwtekening pdf download
TV-wand-type-A-resultaat

Tips 

Gebruik een waterpas en neem echt even de tijd om alles goed voor te monteren. De kastjes hoeven niet exact volgens de tekening mocht je ze te groot vinden. 

Wat je ook kunt doen is eerst de wand maken, om vervolgens de kastjes later te monteren. Zo kun beter inschatten welk formaat kastjes ook goed lijkt in je woonkamer.

Het paneel van steigerhouten planken kun je het beste vastzetten met een paar latten en slagpluggen. Dan weet je zeker dat alles goed vast zit. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om een grotere TV mét een speciale TV muurbeugel wil vast zetten. 

Gereedschap

Qua gereedschap is dit project niet heel speciaal. Omdat het hier om een woonkamer meubel gaat, is het uiteraard belangrijk dat alles waterpas is. 

Het is vrij veel zaag- en schroefwerk. Ik raad klussers dan ook aan om een goede professionele accuboormachine en een zaagtafel te gebruiken. 

Deze apparaten hoeven tegenwoordig helemaal niet veel ruimte in te nemen. Er zijn ook zaagtafels die je kunt inklappen. Het is even een investering, toch gaat het je veel tijd schelen als je van plan bent meerdere projecten op te gaan pakken.

Bouwtekening TV wand downloaden (PDF)

Laat ik je nu vertellen waar ik de bouwtekening voor dit project vandaan heb.

Het doe-het-zelf plan voor dit project is te downloaden in het ledengedeelte van Freds Bouwtekeningen. Inmiddels zijn er meer dan 22000 klussers in Nederland en België lid.

Lees ook onze: Freds Bouwtekeningen Review en Ervaringen

Naast onderstaande bouwtekeningen van TV wandpanelen - te maken met steigerhout - zijn er dus ook nog andere bouwtekeningen te downloaden. 

tv wand steigerhout bouwtekening

TV Wand H2500 (link)

TV Wand Type A (link)


Ook direct toegang tot de bouwtekeningen? Ga dan naar:

https://www.houtbouwklustekeningen.nl/10.000-bouwtekeningen


Na aanmelding, krijg je vrijwel direct je inloggegevens via de mail. 

In het ledengedeelte zoek je dan naar de 'TV wand'. Bovenstaande is dan TV wand H2500.  

Vervolgens kun je met een paar klikken de bouwtekening downloaden in PDF formaat.Andere klussers lezen...

Zelf Een Luifel Maken Van Hout

Zelf Een Luifel Maken Van Hout